Explosió castellera arreu del país

Deu noves colles s’han donat d’alta aquest 2013 a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC). Es tracta d’un creixement espectacular i històric i que encara podria ser major en el que resta d’any. Hi ha projectes en marxa al Pla de l’Estany i a Santa Cristina d’Aro. També en el món casteller universitari s’estan forjant noves colles a l’UPC de Vilanova i a la Ramon Llull de Barcelona.

En els darrers anys l’expansió castellera s’ha disparat. Hi ha qui pensa que la crisi econòmica hi te quelcom a veure, donat que els castells són una activitat de lleure sense cost. Paral·lelament, el reconeixement social que han obtingut els castells des que el 2010 van entrar a la llista del Patrimoni Immaterial de la Humanitat, així com la millora global, amb registres històric en les dues darreres campanyes, han estat claus en l’actual expansió.

 

Els Xiqüelos del Delta (L’Ametlla) duen la camisa ratllada

Els Xiqüelos del Delta (L’Ametlla) duen la camisa ratllada

L’any 2010 van aparèixer dues noves colles en ciutats de tradició castellera, la Jove de Barcelona i la Jove Xiquets de Vilafranca. L’any 2011 sorgeixen dues colles en places noves, Castellers de Solsona i Castellers de les Roquetes. Aquests darrers en un nucli del municipi Sant Pere Ribes, on ja hi havia hagut colla castellera. Durant la temporada 2012 en van aparèixer dues més: un municipi recuperant colla amb els Xiquets d’Alcover i un altre com a novetat amb els Castellers de Berga.

A finals del 2012 van ingressar a la CCCC els Xics Caleros de l’Ametlla de Mar, la primera colla de les terres d’Ebre. Ja aquest any n’han entrat deu: els Encantats de Begues, la Colla Castellera de Sant Vicenç dels Horts, el retorn dels Brivalls de Cornudella, la segona colla de l’Ebre amb els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta, els Vailets de l’Empordà amb seu a Castelló d’Empúries, la tercera colla de la Catalunya Nord amb els Pallagos del Conflent, els Castellers de Viladecans, els Castellers de la Vallalta a Sant Iscle, els Castellers de Gavà i els Castellers de Castellar del Vallès. Una de les dades que resulta més interessant és que la gran majoria d’aquestes colles apareixen en comarques amb escassa o nul·la tradició castellera, com l’Empordà o les Terres de l’Ebre.