Les noves colles emergents

L’inici de temporada del 2013 té un protagonisme especial a les colles de la gamma alta de 7 i bàsica de 8. I entre aquestes, n’hi ha dues que destaquen de manera significativa, tant per les seves dues darreres campanyes com per l’inici d’aquesta: Moixiganguers d’Igualada i Castellers de Sant Cugat volen seguir creixent, s’han marcat nous reptes i en els primers mesos de la temporada ja han evidenciat que estan en el bon camí.

L’any 2010, els Moixiganguers d’Igualada van assolir el seu primer castell de vuit, el 4de8, a la seva Festa Major de finals d’agost. La colla nascuda l’any 1995 té l’honor de ser la primera colla del món casteller que descarrega el carro gros al primer intent. Enguany han començat forts, assolint el 4de8 abans de Festa Major, i ja pensen en el 3de8.

2de8f c. Sant CugatEls Castellers de Sant Cugat van fer el gran salt endavant la passada campanya. Descarregant el 2de8 amb folre i coronant el primer 3de8. La colla apareguda l’any 1996 va tardar onze anys en pujar als 8 pisos i després de tres anys de sequera va tornar-hi el 2011 per quedar-s’hi. Aquest any ja han descarregat el 4de8 i d’aquí tres setmanes volen portar el triplet de vuit a la plaça.

Obstacles superats a Igualada. El camí dels Moixiganguers fins avui no ha estat fàcil. L’any 2006 van tocar fons a la Festa Major en sortir de la plaça amb el 4de7. Quatre anys més tard, el 22 d’agost del 2010, descarregaven el castell de 8. Des de llavors acumulen vuit 4de8 descarregats i tres més de carregats. Amb un cicle dels darrers cinc completats, dos d’ells aquest any. Dades que conviden a l’optimisme, a fer un pas endavant i a tornar a completar un castell de 8 a la diada del proper 25 d’agost. Un cicle positiu ininterromput que van iniciar al Concurs de Tarragona de l’any passat, on van assolir la seva millor actuació històrica: 4de8, 2de7 i 9de7.

El 2de7 també ha deixat de ser la seva bèstia negra dels Moixiganguers i enguany ja l’han descarregat. L’any passat van completar els dos primers de la colla; fins llavors arrossegaven un total d’un de carregat i set intents caiguts. No és únicament, doncs, en el 4de8 on han exhibit progressió. La temporada passada van ser la única colla en fer tot el repertori de la gamma alta de set, 5de7 amb l‘agulla inclòs (l’únic de l’any).

Revifada a Sant Cugat. La recuperació del 2de7 l’any 2010 va ser determinant per als de Sant Cugat. Després de sis temporades sense intentar-lo el van tornar a assolir i els va donar l’impuls necessari per tornar als castells de 8. Des de l’any 2011 han fet dotze 4de8, tots descarregats. L’any passat també van descarregar el 2de8 amb folre en la seva millor diada, al Concurs, on van completar també el 4de8 i van carregar el primer 3de8. La torre folrada l’havien coronat al juliol i la van tornar a completar al novembre. Resta pendent descarregar el 3de8.

Ambició a les dues colles. Descarregar un altre cop el 4de8 a la Festa Major d’Igualada, completar-hi el 2 de 7 i atacar el 3de8 són els reptes a curt termini de la colla de la camisa morada. Els verds de Collserola posen el llistó més alt, descarregar el tres castells de 8 abans de vacances. També treballen el pilar de 6 i, per a la segona part de la temporada, assajaran el 5de8 en clau de futur. El gran potencial de tronc que disposen els permet fer alineacions diferents en el 3de8 i 4de8 o, fins i tot, dues diferents al 2de7. Podrien plantejar-se fer dos torres simultànies a final de temporada.

CARLES ESTEVE