Castells i muixerangues a Algemesí

Algemesí (La Ribera Alta) va acollir dissabte la XIV Trobada de Muixerangues. Enguany, representant el món casteller hi han participat els Xicots de Vilafranca, convidats per la Nova Muixeranga. La colla més antiga, els Amics de la Muixeranga, que celebraven quaranta anys de la seva recuperació, van convidar la Moixiganga de Tarragona.

Unes sis-centes camises és van reunir a la plaça Major per fer l’actuació. Els Xicots hi van fer la clàssica de 7, mentre les colles locals van fer les seves millors figures. Com a destacat la Muixeranga (blava) va fer l’alta de 6 i la Nova Muixeranga (verda) el vano de 5 aixecar per sota.

La relació de les colles valencianes i catalanes ve de lluny i s’ha mantingut constant des de l’any 2000. L’abril del 1979 va anar a Algemesí per primer cop una colla castellera, els desapareguts Castellers de Sitges. Mesos més tard hi van anar els Castellers de Vilafranca. El 1993 hi van tornar els verds amb la Jove de Tarragona. Des de l’any 2000, amb motiu de la trobada de muixerangues, ja hi han passat setze colles castelleres catalanes. Les muixerangues valencianes també han actuat al Principat en diverses ocasions.

El sostre casteller de la plaça valenciana és el 3de8, que hi van fer els Castellers de Vilafranca (2000), els Minyons de Terrassa (2002) i la Colla Joves Xiquets de Valls (2007). Segons paraules del president de la Nova Muixeranga d’Algemesí, Raül Sanxís, els agradaria poder portar properament una colla que els pugui fer un castell de 9 i que Algemesí esdevingui la primera plaça d’aquesta alçada del País Valencià.