Entre Castellers i Xiquets hi ha Carallots i Encantats

El 2013 és l’any d’explosió de les colles castelleres. I entre les colles que s’hi estrenen arriben registres nous com “Carallots”, “Encantats”, “Pallagos” i fins i tot s’hi estrena denominació de gènere neutre: els Xiqüelos i Xiqüeles.

De la seixantena llarga de colles existents al món casteller, pràcticament la meitat porten per nom “Castellers de”. És el més comú i encara ara és el més habitual a l’hora de triar el nom de la colla, però cada cop són més els mots singulars que nodreixen el panorama de substantius o malnoms.

castells2Per tradició, les colles s’havien anomenat amb un substantiu que feia referència a la canalla de la colla. El terme “Xiquets” el porten quatre colles al seu davant (Tarragona, Reus, Serrallo i Alcover) i en el seu nom sencer quatre més (Colla Vella dels X. de Valls, Colla Joves X. de Valls, Colla Jove X. de Tarragona i Colla Jove X. de Vilafranca).

Actualment hi ha cinc “Colla Jove” (Tarragona, Sitges, Vilafranca, Barcelona i l’Hospitalet) a més d’una Colla Joves (Valls). També són cinc les agrupacions que han de decidit anomenar-se “Colla Castellera” en el seu encapçalament (Figueres, Jove de Barcelona, Nyerros de la Plana, Jove de Castellers de Sitges i Carallots de Sant Vicenç dels Horts). En total són deu les que el seu nom comença per “Colla”.

Tant sols trobem repeticions d’altres noms a Minyons (Terrassa i Arboç), Xics (Granollers i Caleros) i Valiets (Emporadà i Gelida). La resta de noms fan referència a una sola colla: Al·lots, Bordegassos, Brivalls, Capgrossos, Encantats, Margeners, Marrecs, Matossers, Moixiganguers, Nens, Nois, Sagals, Tirallongues, Torraires, Xerrics, Xicots i Xiqüelos/les.

Així doncs, les colles ja no únicament porten noms referents a l’activitat castellera o als més petits de la colla sinó que incorporen noms referents a la zona d’on procedeixen. En alguns casos sense portar el nom, o tants sols una part, de la població on tenen la seu: Al·lots de Llevant (Manacor), Castellers de Mallorca (Palma), Castellers del Riberal (Baó), Colla Castellera Nyerros de la Plana (Manlleu), Sagals d’Osona (Vic), Nois de la Torre (Torredembarra), Castellers de la Vallalta (Sant Iscle de Vallalta), Pallagos del Conflent (Prada de Conflent), Vailets de l’Empordà (Castelló d’Empúries), Xics Caleros (Ametlla de Mar) o Xiqüelos i Xiqüeles del Delta (Amposta). Algunes colles de ciutat grans, com Barcelona i Tarragona, porten el nom del barri d’on estan vinculats i prescindeixen dels nom del municipi (Sant Pere i Sant Pau i Serrallo, a Tarragona, o Gràcia, Sants, Poble Sec i Sagrada Família, a Barcelona).

La colla d’Amposta, per la seva part, és la primera que incorpora una referència en masculí i femení en el seu nom: Xiqüelos i Xiqüeles del Delta.

Un altre món és el de les colles universitàries, algunes d’aquestes han optat per noms amb un punt d’humor: Arreplegats, Ganàpies, Passerells, Pataquers o Xoriguers.

Una altra opció són els malnoms que algunes colles de castellers han adoptat com a sinònim o com a nom d’usuari al twitter. (verds, matalassers, borinots, bandarres, micacos…).

CARLES ESTEVE

Peus de foto:
1. Els Encantats, a la foto amb els Castellers de Castelldefels, afegeixen un nou nom al panorama casteller.
2. La darrera Colla Jove apareguda és la de Vilafranca, que a la foto surt fent un 4de7 a Bilbao.