Gelida reactiva la seva colla

La incessant aparició de colles noves ha tingut aquest cap de setmana un nou apunt: els Vailets de Gelida, la mítica colla del Penedès que va existir entre 1985 i el 2000, ha reprès la seva activitat. Dissabte van actuar a les Roquetes (Sant Pere de Ribes) i van alçar el seu primer castell, un 3de6. Era la seva primera actuació convencional i només van poder fer un 3de6 (després d’un intent desmuntat) i un pilar de 4, però els seus responsables confien que sigui l’inici d’una època que els dugui molts castells.

Els nous Vailets de Gelida mantenen el nom de la colla i el color verd poma de la seva camisa. Entre els components que van desplaçar a les Roquetes n’hi havia un parell que duien la camisa originària dels antics Vailets de 25 anys enrere, ara ja força desgastada i amb una tonalitat propera al blanc.

3de6 dels Vailets de Gelida a les Roquetes. Foto: Carlota Oliver

3de6 dels Vailets de Gelida a les Roquetes. Foto: Carlota Oliver

Els Vailets de Gelida van ser una de les colles de poble més petit de Catalunya als anys vuitanta i noranta, equiparable als casos d’Altafulla, l’Arboç, Alcover i Montblanc, poblacions de dimensions petites i pertanyents a la zona tradicional. De fet, Gelida s’hi trobava al límit, ja que és un dels darrers pobles del Penedès abans d’arribar a l’àrea metropolitana. La seva ubicació, a gairebé mig camí entre Vilafranca i Terrassa, va fer que dividissin la seva simpatia i complicitat entre els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa. De fet, un dels seus enxanetes, Biel Duran, va ingressar als Minyons a començament dels noranta i el 1993 esdevindria el primer nen en coronar la torre de 9 amb folre i manilles, que els malves van plantar a la Diada de la Colla del 1993. Quan la colla va plegar, alguns components van anar a fer castells als Xicots de Vilafranca.

Els Vailets van arribar a fer el 5de7 com a construcció màxima i van anotar-se també el 4de7 amb l’agulla. Durant força temporades van mantenir estables els castells de 7. El 1995 van organitzar la II Diada de Colles del Penedès, on els Castellers de Vilafranca van plantar el primer 4de8 amb l’agulla de l’era actual.

La refundació dels Vailets va arrencar la tardor del 2011, però no ha estat fins ara que han aconseguit reactivar plenament la colla. La iniciativa de tornar a fer castells va estar motivada arran la decisió de l’Ajuntament de deixar de contractar colles castelleres en la Festa Major. Això va motivar que aficionats locals i antics components de la colla, amb la col·laboració d’alguns membres dels Xicots, fessin un 3de6 a la Festa Major del 2011. Aquesta reacció va tenir una tímida continuïtat als assaigs, que ara confien a implantar definitivament. El de6 amb el qual obren el seu nou historial va resultar especialment curiós, ja que l’aixecador va baixar quan ja era damunt del terç. L’enxaneta va col·locar-se d’aixecador i un altre enxaneta va pujar per la rengla i va coronar el castell pujant pel dos tancat. La descarregada va ser titànica, ja que els terços van plegar-se en més d’una ocasió, però amb final feliç, que es va traduir en una merescuda emoció dels seus components.

SANTI TERRAZA