La Nit de Castells premia Joan Vallès, Damm i la colla xinesa

El món casteller es va reunir dissabte a Valls, on es va celebrar la setena edició de la Nit de Castells, que va aplegar 260 persones. Va ser la convocatòria més multitudinària i amb major nombre de colles representades de totes les realitzades fins el moment.

Els protagonistes de la nit van ser Joan Vallès, els Xiquets de Hangzhou i cerveses Damm, que van rebre els Premis Castells. La trobada va ser presidida per l’alcalde de Valls, Albert Batet, i va comptar amb la presència del delegat del Govern de la Generalitat, Quim Nin; el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Albert Vallvé, i el director del Centre de Cultura Popular i Tradicional de Catalunya, Lluís Puig, entre d’altres representants institucionals i de l’univers casteller.

Joan Vallès premiat a la Nit de Castells

Joan Vallès premiat a la Nit de Castells

El premi a la trajectòria va ser per al casteller de l’Arboç, Joan Vallès per tota una vida dedicada als castells, primer com a component de la canalla de les colles de Valls i des del 1958 com a membre fundador dels Minyons de l’Arboç, colla de la qual n’és un membre actiu actualment. Vallès va agrair, en un emotiu discurs, el premi al conjunt del món casteller i, especialment, a la seva fam0 dels castells, a la plaça del Blat.rar que el Museu Casteller ha iniciat el tram final per a la seva obertura, a tocar mateix ília i la seva colla.

El premi a la iniciativa social va ser per als Xiquets de Hangzhou, la colla xinesa que ha sabut exportar els valors i la cultura castellera a l’altra part del món i que actualment es planteja castells de vuit. Qian Anhua i David Wang, en representació de la colla, van ressaltar la passió que els components dels Xiquets de Hangzhou han descobert amb els castells.

El premi Ambaixador Castells va ser per a Cerveses Damm, la marca que des d’un primer moment va apostar pels castells i de la qual n’ha esdevingut un destacat patrocinador. El delegat territorial, Josep Lluís Castro, va ser l’encarregat de recollir el premi.

En les seves intervencions, l’alcalde, Albert Batet, i el delegat del Govern de la Generalitat, Quim Nin, van ressaltat la força que hi aporten els castells en la construcció de la nova Catalunya lliure i van assegurar que el Museu Casteller ha iniciat el tram final per a la seva obertura, a tocar mateix del quilòmetre 0 dels castells, a la plaça del Blat.

La Nit de Castells va ser l’escenari de presentació de la nova fórmula de la revista Castells, que estrena un web d’actualitat i reportatges castellers, i que editarà un número anual especial amb les dades de la temporada i els articles de reflexió més interessants.

La Nit va tornar a Valls, el lloc on va néixer el 2007, amb la voluntat de quedar-s’hi com a seu fixa, en línia amb la decidida aposta que el Bressol dels castells ha fet per a impulsat accions i iniciatives de difusió, debat i intercanvi d’experiències entorn el fet casteller.

La Nit de Castells va estar organitzada per la revista Castells i l’Ajuntament de Valls, amb el suport del Grup Damm, Fundació La Caixa, Endesa Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona i Vilafranca TV.

PREMIS NIT DE CASTELLS 2007 – 2013

Valls (2007)

Premi a una trajectòria: Dr. Jaume Rosset, pel seu treball en la seguretat i prevenció de lesions en el món casteller

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Setmanari El Vallenc per la seva campanya a favor del Museu Casteller

Vilafranca (2008)

Premi a una trajectòria: Oriol Rossell, per haver estat fundador dels Castellers de Vilafranca i persona clau en la seva consolidació

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Col·lecció “L’aixecador” de l’editorial Cossetània, per la seva aportació al coneixement del món casteller

Ambaixador Castells: Noah Gordon, per la seva novel·la El celler, en què apareixen els castells

Tarragona (2009)

Premi a una trajectòria: Pere Català i Roca, per la seva tasca de documentació del món casteller

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Guia de castells a les escoles de Tarragona, per la tasca didàctica dels castells

Ambaixador Castells: Institut Ramon Llull, per la difusió internacional dels castells

Terrassa (2010)

Premi a una trajectòria: Josep Antoni Falcato, per haver estat fundador dels Minyons de Terrassa i persona clau en la implantació d’una nova cultura castellera

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Les colles universitàries, per haver aportat una nova dimensió al fet casteller

Ambaixador Castells: Jordi Pujol i Pasqual Maragall, per haver contribuït a l’expansió dels castells quan eren presidents de la Generalitat i alcalde de Barcelona, respectivament

Mataró (2011)

Premi a una trajectòria: Marcel·lí Güixens, per haver mantingut una presència constant i activa als Nens del Vendrell des del 1946

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: A la Colla castellera de Lo Prado (Xile) per l’exportació dels valors dels castells

Ambaixador Castells: Centre Català de la Unesco, per la seva tasca de suport a la candidatura ”Castells, Patrimoni de la Humanitat”

Vic (2012)

Premi a una trajectòria: Francesc Piñas, per la seva contribució decisiva a la castellística moderna

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: La Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca per la seva tasca entusiasta de promoció i preservació de la tradició castellera

Valls (2013)

Premi a una trajectòria: Joan Vallès i Figueras, en reconeixement a les seves vivències, passió i estímuls de més de seixanta anys de vida castellera

Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Xiquets de Hangzhou per haver sabut implantar els valors i la cultura castellera a la seva terra

Ambaixador Castells: Cerveses Damm, en reconeixement al decidit suport que realitza al fet casteller des de fa més de quinze anys.