Primavera castellera

El millor inici de tots els temps: mai tantes colles havien fet tants 4de8 i 2de7 a aquestes alçades

Tot i no ser any de Concurs, aquest 2013 està sent una temporada primerenca. L’aturada hivernal cada cop és més relativa i les colles emprenen el nou curs amb la faixa encara calenta de la passada campanya. L’inici fort d’algunes colles del nord, especialment les de Barcelona, ha fet possible veure ben d’hora els primers castells de 8 de la temporada.

El primer castell destacat en arribar va ser el 4de8 dels Castellers de Barcelona, el 17 de febrer, un mes abans del primer de la temporada passada. Hores d’ara ja l’han fet dinou colles. Els barcelonins de la camisa vermella també han estat els primers d’estrenar el 3de8, el 3 de març, un mes i mig abans del primer del 2012. Ja l’han fet tretze de les disset colles que el van completar l’any passat.

Els Castellers de la Vila de Gràcia han estat el primers de dur el 2de7 a la plaça, el 10 de març. Enguany ja l’han assolit vint-i-dues de les trenta colles que se’l van adjudicar l’any passat. El pilar de 6, en canvi, ha tardat més en arribar, concretament un mes més tard. El 19 de maig el van alçar els Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa i la Colla Jove Xiquets de Tarragona.  Amb el que han carregat els Castellers de Barcelona i els Capgrossos de Mataró ja són cinc les colles que l’han plantat. L’any passat per aquestes dates només l’havien fet els verds i la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

3de8 Castellers de Barcelona a Berga

3de8 Castellers de Barcelona a Berga

La gamma alta de 8 i els castells de 9. Pel que fa a la gamma alta de 8 i els castells de 9 la collita està arribant en els mateixos terminis, llevat del 5de8. Els Castellers de Barcelona van anticipar unes setmanes la primera catedral de l’any, la van coronar el 5 de maig i la van descarregar el dia 12. A més, també l’han fet la Colla Vella, els Capgrossos, la Jove de Tarragona i els Castellers de Sants. La Colla Joves Xiquets de Valls el va provar el 2 de juny al Vendrell sense èxit. La temporada passada ja els portaven les dues colles de Valls i els Minyons.

El 4de8 amb l’agulla ha arribat per les mateixes dates, l’11 de maig, però a càrrec dels Minyons, que l’any passat no el van fer. El tenen també els verds però no encara la Jove Tarragona, que si l’havia fet a aquestes alçades de l’any.

El 2de8 amb folre ha costat un xic més de veure i els protagonistes varien d’ara fa un any. Se l’han anotat els Minyons, els verds i els Capgrossos com l’any passat i a com  novetat els Castellers de la Vila de Gràcia, els de Sants i els Xiquets de Tarragona. En canvi, el tenen pendent respecte l’any passat, la Colla Vella i la Jove de Tarragona.

El 7de8 ja el tenen sis colles: Barcelona, Gràcia, Sants, Castellers de Vilafranca, Jove de Tarragona i amb el debut dels Minyons en aquest castell. La Joves de Valls encara no l’ha portat, cosa que ja havia fet el 2012.

7de8 dels Castellers de Sants en plaça pròpia, el 12 de maig

7de8 dels Castellers de Sants en plaça pròpia, el 12 de maig

Finalment enguany, fins aquest 2 de juny, s’han vist dos castells de 9. El 3de9 amb folre que els verds van fer per les Fires de Vilafranca i el 4de9 amb folre dels Capgrossos a Mataró en el seu aniversari. En els 9 pisos l’única diferència respecte ara fa un any és que la Colla Vella ja havia fet el 3de9f. De tot el repertori assolit en els primers cinc mesos i escaig de l’any 2012 tant sols manca el pilar de 7 en folre, que els Castellers de Vilafranca encara no s’ha portat a la plaça.

Carles Esteve