Amb un o amb tres enxanetes?

Aquest diumenge els Castellers de Vilafranca volen fer el primer 9de8 amb un sol enxaneta. Aquest hauria de ser el nom del castell si tenim en compte la norma que aconsella especificar la variació sobre el més habitual. La Colla Vella, la Jove de Tarragona i la Colla Joves l’han fet amb tres enxanetes.

Aquest 9de8 amb un enxaneta que no hauria de menystenir els fets fins ara. El 9de7, de fet, s’ha bastit de les dues maneres, sense substituir l’un per l’altre. El mateix passa amb el 7de7 i el 7de8: amb un i amb dos enxanetes.

DSC02443 copiaDe castells amb variacions en la seva execució n’hi hagut d’altres, algunes s’han mantingut sense generar polèmica. D’altres han caigut en desús.

Als anys 80, després d’una llarga sequera amb el castell el pilar al mig, es va modificar el moment en que es considerava coronat el 4de8 amb l’agulla. La Colla Joves el va assolir carregar amb la norma que el validava a la sortida de dosos. Aquesta opció es va abolir i posteriorment es va donar per bona l’actual: el castell està coronat quan els segons del 4 es deixen anar. Els verds (1995) el van recuperar de la manera tradicional; des de llavors l’han fet deu colles.

El 3de8 per sota es va intentar per primer cop a l’era moderna l’any 1987. La Colla Vella va situar tres homes damunt la pinya per tal d’ajudar a aixecar el castell. No va funcionar i no s’ha tornat a provar d’aquesta manera. A posteriori la Colla Vella (1999) el va assolir, sense ajuts, i encara és la única colla que l’ha fet. També l’han provat els Castellers de Barcelona (1995) i els Minyons de Terrassa (1996).

El 5de8 a l’era moderna sempre s’ha fet tal com el coneixem ara, però antigament els dos poms de dalt anaven separats. La Colla Vella el va fer “a l’antiga”, amb dos enxanetes, l’agost del 2001 al Catllar.

Castells amb més d’un enxaneta o més d’un casteller fent d’enxaneta:

El 6de7. Castell format per tres torres (sense dosos en la del mig). El van completar els Castellers de Vilafranca (1997). Van pujar dos enxanetes, no s’ha tornat a fer més.

El 12de7. Estructura de 4 amb quatre torres afegides. El va completar la Colla Joves (2008) i hi van pujar quatre enxanetes, no s’ha tornat a fer més.

Com a darrer apunt cal esmentar que la majoria de colles utilitzen dos castellers diferents de la canalla, per a fer les funcions d’enxaneta en els castells amb el pilar al mig. L’aixecador de l’estructura externa sòl esdevenir en l’enxaneta del pilar. Utilitzant un nen per coronar la primera aleta i fent entrar un altre a l’interior. L’aixecador acostuma a ser més petit de mida i és per aquest motiu que canvia el seu rol a mig castell.

En els castells tot està fet i tot està per inventar. Tradicionalistes i innovadors defensen el seu model a conveniència. La Colla Vella que actualment és postula en contra dels nous castells ha realitzat el 9de8 amb tres enxanetes, mentre els verds que han estat els gran inventors dels darrers anys són els defensors de l’únic enxaneta en el 9de8.

CARLES ESTEVE

Foto 1. 9de8 de la Jove de Tarragona al Concurs de 2012

Foto 2. 9de8 de la Colla Vella a la Bisbal (2012)