El 9de8: quina dificultat?

La diada de Les Santes, diumenge 21, va permetre veure el primer 9de8 amb un sol enxaneta, si més no de l’era moderna. El 9de8 va causar admiració i, com és habitual en el món casteller, ha arribat acompanyat de polèmica. És gamma extra? Ha de puntuar igual en la Taula del Concurs de Tarragona si es fa amb un o amb tres enxanetes?

 

9de8sencer

El Concurs de Castells ha publicat recentment la taula de punts, vàlida per a l’esdeveniment bianual però també per l’elaboració del rànquing classificatori que s’utilitza durant la temporada. En l’ordenació dels castells, el 9de8, apareix per sobre dels castells bàsics de 9, el 4de9 amb folre i el 3de9 amb folre, formant part del grup 6. Aquest grup inclou nou castells de l’anomenada gamma extra. Al mateix temps, el 9de8 forma part d’un subgrup en solitari, diferenciant-lo dels immediatament superiors: el 3de8 per sota, el 2de9 amb folre i manilles i el pilar de 8 amb folre i manilles. D’aquesta manera va resoldre la Comissió Assessora la discussió sobre quina dificultat té aquest monumental castell. Tot i això, les opinions segueixen sent diverses i, per exemple, el cap de colla dels Castellers de Vilafranca, Pere Almirall, el 9de8 –amb un o tres enxanetes– no el considera de gamma extra.

La Comissió Assessora del Concurs va declinar donar nom als grups, que coincideixen amb les gammes popularment utilitzades (gamma bàsica i alta), i va optar per numerar-los evitant posicionar-se. És el món periodístic o el llenguatge dels castellers i dels afeccionats els qui utilitzen la terminologia que manté viva la discussió.

DSC02589 copia

Un debat basat més sobre l’eitqueta que no pas en el nivell dificultat: hi hauria una pràctica unanimitat per a situar el 9de8 per sobre dels castells bàsics de 9. S’entén que el 9de8 és un castell possible per a les colles que sovintegen els castells de 9, que és més difícil de portar a plaça que el 4de9 amb folre o 3de9 amb folre. Caldrà veure amb el temps, però, si alguna colla recent en els castells de 9 o alguna colla de 8 és capaç d’atacar-lo; això podria fer variar la perspectiva sobre aquest castell. De moment, el castells dels tres poms de dalt ha estat només present en diades de gamma extra.

El nom de “gamma extra” no és gratuït i els castells que reben aquesta distinció la tenen pel fet extraodinari que comporta poder intentar aquesta construcció, en base a diversos paràmetres. En el cas del 9de8 s’ha de tenir en compte la complexitat de comptar amb suficients membres de tronc, tres poms de dalt i, per damunt de tot, tenir equips de pinya suficients. És un castell que fa colla i requereix el compromís de molts castellers a l’assaig i a la plaça.

Un cop realitzat el 9de8 amb un sol enxaneta caldrà veure com evoluciona el debat i, sobretot, quina versió és converteix en l’habitual. De moment, l’execució amb un sol enxaneta ha estat una raresa en l’era moderna, les referències històriques que es tenen sobre aquest castell tampoc aclareixen quina versió pot imposar-se. Fins al Concurs de 2014 segur que les dues modalitats de coronar-lo estaran equiparades, el temps i les estadístiques oferiran una millor visió del seu futur. Podria ser el primer castell puntuat de diferent manera degut a la seva execució o caure en desús una de les dues modalitats.

CARLES ESTEVE

Articles relacionats:

Amb un amb tres enxanetes?

Santes difícils de pronosticar