El Dahi Handi ‘borinot’

Els Castellers de Sants són a Mumbai, la gran metròpoli de l’Índia per a participar a les populars festes del Janmashtami, les construccions humanes amb les quals els hindús d’aquesta ciutat veneren massivament el déu Krishna. El periodista Xavier Capdevila hi és també a Mumbai (l’antiga Bombai), on cada dia ens farà un seguiment d’aquesta meravellosa trobada entre dues cultures. Comença la festa!

Dia 1 (diumenge 25 d’agost)

ELS ‘BORINOTS’ ARRIBEN A L’ÍNDIA

Ja són a l’Índia els doscents Castellers de Sants que participaran dijous, dia 29, en el Dahi Handi de Thane, el festival que se celebra a Bombai i a diverses ciutats de la seva rodalia per commemorar el naixement del déu Krishna, en el qual unes 500 colles de joves, els govindes, alcen torres humanes similars als castells catalans.

L’arribada dels castellers ha estat esglaonada perquè alguns han aprofitat l’oportunitat per visitar prèviament altres regions de la Índia, sobretot les zones de més interès turístic. Els primers en arribar, així com un equip de TV que està rodant des de fa uns dies un documental sobre castells i govindes, han pogut experimentar l’expectació despertada per la presència dels castellers catalans a Bombai. La simple visita als assaigs de diverses colles de govindes ha provocat reaccions d’entusiasme i grans demostracions d’afecte; els castellers han estat rebuts amb aplaudiments, obsequis i rams de flors, fins i tot a alguns els demanaven autògrafs o els convidaven a visitar casa seva on se’ls obsequiva amb benediccions hinduïstes, dolços o, simplement, uns grans de sucre. Especialment afectuoses han estat la visita al barri de Sankalp, on hi ha la millor colla femenina, de la vintena d’agrupacions govindes de dones que s’han creat en els darrers anys, i també la dels govindes de Sarvajanic amb qui el grup impulsor del viatge de Sants tenen una relació d’amistat especial, especialment amb Pratick, un dels eus impulsors.

Els castells dels govindes són herència d’una tradició religiosa mil·lenària, on es rememora l’infància de Krishna i es recorda que aquest déu entremaliat aplegava els seus amics i s’enfilaven els uns sobre els altres per arribar a l’olla on la mare guardava uns dolços fets amb mantega iogurt i espècies. Ara , les colles de govindes fan construccions de 6, 7, 8 i fins a 9 pisos perquè el seu enxaneta arribi a trencar el handi, l’olla plena de iogurt, que és penjada en un munt de places i cruïlles de carrers, a Bombai, Thane, Pune, Ghatkopar i altres localitats d’aquest entorn metropolità.India3India2

La tradició ha tingut un impuls notable en els darrers anys a partir de que les actuacions són patrocinades per entitats o polítics locals importants que donen quantiosos premis a les colles de govindes, segons l’alçada del castells que aconsegueixen. El més important d’aquests mecenes és Jeetendra Awhad, membre d l’Assemblea Legislativa de l’estat de Maharashtra, el segon en població de la Índia, i líder del Nationalist Congress Party; ell organitza el festival més important de la ciutat i en el qual es donen els premis més quantiosos. Jeetendra és qui ha convidat els Castellers de Sants a participar en aquest festival i qui també va convidar l’any 2011 els Castellers de Vilafranca a actuar a la seva plaça; abans, el 2006, el polític de Maharashtra va visitar Catalunya acompanyat de diversos dirigents de colles govindes, a partir dels contactes que havia establert amb diversos castellers que aquell mateix estiu havien visitat Bombai interessats pel fenomen govinda.

El premi per qui aconsegueixi un castell de 10 pisos se situa aquest any en 2,5 milions de rupies, que traduïdes equival a uns 31.000 euros. Les torres de 9 pisos (la màxima construcció govinda està en aquesta categoria i mai fins ara s’ha descarregat) tenen un premi d’uns 18.000 euros i les de 8 ja baixen fins els 700.

La incursió de polítics patrocinadors que, segons sembla, s’accepta amb normalitat a Bombai o a Thane, aquest any ha aixecat polèmica en altres indrets, com per exemple a Hirandani Estates, on fa uns tres anys s’havia recuperat la festa –allà es diu Mannat ki Handi– des de entitats socials. Els diaris locals també parlen de la necessitat d’augmentar la seguretat en els festivals govindes, on cada any hi ha una xifra important de ferits, però posen especial emfasi en assenyalar que la majoria d’accidents són provocats pel trànsit de les motos el dia del Dahi Handi i pel consum d’alcohol. Un titular significatiu deia en un diari escrit en anglès: “Focus on breaking handis, not bones” (“L’atenció s’ha de posar en trencar l’olla, no els ossos”).

La presència dels Castellers de Sants ja és visible pels carrers de Thane, on s’han penjat cartells gegatins que reprodueixen el 3de9 amb folre dels borinots aixecat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. La primera incursió en l’ambient, el vespre de diumenge, ha estat un primer assaig conjunt amb diverses colles de govindes, preparatiu del festival del dia 29.

 

India7 copiaDia 2 (dilluns 26 d’agost)

ELS CASTELLERS DE SANTS, XOPS D’EMOCIONS

La primera jornada completa dels Castellers de Sants a l’Índia ha estat esgotadora però plena d’emocions. A les impressions pel contrast i l’exotisme que ofereix un país com l’Índia s’hi afegeix l’expectació que desperten els 200 borinots desplacant-se per Bombai o Thane a peu, en autocar o en rickshaw (els petits tricicles-taxi grocs i negre, com a Barcelona).

Un xàfec sobtat i intes, propi de l’estació monzònica en la qual ens trobem, ha fet acabar abans d’hora l’actuació que els de Sants han fet a la Gateway of India, l’ arc de triomf gegantí que presideix el passeig marítim de Bombai i prop de l’hotel on el novembre de 2008 va haver-hi un famós atemptat. Abans, però, havien tingut temps de fer el 3 i el 4de7 i un vano de 5 amb la senyera i la bandera índia, i també de fer un assaig de 3de7 net i un de la cadena humana de l’11 de Setembre, amb banderes estelades i crits d’indepèndencia, davant la porta aixecada el 1924 per recordar la visita del rei Jordi V d’Anglaterra a la seva gran colònia. India4

Però el xàfec més intens no ha estat de pluja sinó de multituds i d’emocions quan els Castellers de Sants han visitat els Jai Jawan, la millor de les 500 colles de govindes i l’única que ha aconseguit carregar un castell de 9 pisos. La majoria de formacions govindes d’aquesta zona de  Maharashtra s’ha creat i assaja en barris molt humils i els Jai Jawan ho fan en un suburbi de barraques dels afores de Bombai, on accedir-hi és difícil, i s’ha de fer a peu, per carrerons estrets i sinuosos. La rebuda en una petita plaça atapeïda de govindes i públic ha estat espectacular i l’assaig conjunt, un reguitzell de mostres d’afecte, d’admiració mútua, de festa i bona entesa que ha acabat amb intercanvis de regals, enxanetes carregant torres govindes i nens govindes coronant pilars castellers, i ballaruca conjunta en un ambient xafogós però molt alegre. El nivell de les emocions en les trobades entre castellers va escalant pisos quan ja són a Thane els 200 castellers de Sants que actuaran dijous al Dahi Handi.India8

La prèvia també havia estat forca impressionant. Encara amb els horaris trasvalsats, els Castellers de Sants van fer diumenge al vespre una actuació conjunta amb altres colles de govindes, en un descampat ple de fang però també ple d’un públic nombrós i expectant. En un principi es tractava de fer un assaig casteller, però finalment es va convertir en un prefestival o un mini-Dahi Handi, amb música estrident, presentador i una presidència formada per destacats dirigents del Partit Nationalista del Congrès a Thane, en la qual no hi havia India6Jeetendra Awhad, el líder i organitzador del principal festival de dijous, però si la seva esposa i els seus principals lloctinents. La parafernàlia de l’acte la completaven espectaculars tanques publicitàries on es donava la benvinguda als Castellers de Sants en mig d’imatges dels millors castells borinots i de retrats dels dirigents locals del partit organitzador.

 

 

 

Dia 3 (dimarts 27 d’agost)

BOMBAI: DELS ‘SLUMS’ ALS ‘SMILES’India12

Els slums són els barris de barraques que omplen els voltants de les grans ciutats de l’Índia i, especialment de grans metròpolis com Mumbai. Els Castellers de Sants  ja n’han visitat uns quants, tot seguint els assaigs de diverses colles de govindes que els han convidat. I a tots es repeteixen les mateixes mostres d’admiració i agraïment, en un ambient de festa desbordant. India10

Segurament,  aquest ambient tan alegre no és el que es viu en la quotidianeïtat d’aquests suburvis,  on viuen les famílies més humils en barraques molt precàries i amb carències de tota mena d’infraestructures i serveis. Mumbai Smiles (Somriures de Bombai) és des de l’any 2005 una ONG, amb seu a Barcelona, que treballa per combatre la marginació en aquests slums,  procurant de manera especial garantir l’escolarització i la sanitat dels infants, però lluitant també pel desenvolupament econòmic i el respecte als drets humans, particularment de les dones. Aquesta associació la va crear Jaume Sanllorente, un català que hi va anar a l’Índia de vacances i va decidir quedar-s’hi i lluitar per aconseguir més smiles (somriures) i menys slams.

India13

Un dels objectius del viatge a l’Índia dels Castellers de Sants era tambe visitar aquesta ONG catalana a Mumbai, on s’hi escolaritzen uns 700 nens indis. I en un dels patis dels seus centres, avui els han preparat una gran rebuda, a la que els borinots han correspost aixecant alguns castells de 7 i un vano de 5 amb les banderes de l’Índia i Catalunya i els anagrames de Somriures de Mumbai. Els responsables de l’associació van demanar que no els hi portessin obsequis com llapisos o llibretes, que ja es poden comprar a l’Índia i força més barats, però que podien contribuir als equipaments escolars dels nens, que tenen un pressupost d’11 euros per cap. Els propis castellers van fer la colecta i, aquest ha estat el regal, juntament amb la visita: els castells i una munió de records de la colla, en forma de gorres o samarretes.India14

El programa dels Castellers de Sants en aquests dies previs al Dahi Handi va patint alteracions constants, derivades de la singularitat organitzativa del país i de les peticions que fa l’equip  de Jeetendra Awhad, organitzador del festival principal de Thane i amfitrió de la visita dels Castellers de Sants. Queda clar que la presència dels barcelonins ha aixecat mes expectació de l’esperada i se’ls hi demana la presència a més llocs dels previstos inicialment en el programa.

Això no nomes ha trasvalsat els horaris sinó que tambe ha fet ressentir la part més lúdica o privada del viatge i s’han hagut de canviar o suspendre algunes activitats, com la jornada de platja de dimecres o alguns assaigs previstos per a preparar l’actuació central del dijous. Malgrat tot, encara hi ha moments per fer turisme i per a carregar l’experiència d’anècdotes. La visita a la famosa Illa Elephanta de Mumbai va tenir un retorn inesperat: una de les barques tipus “golondrina” que hi portava mitja colla va quedar-se sense motor i va haver de ser remolcada per la barca on hi anava la resta del grup, amb la qual cosa van abundar els acudits sobre els  borinots que anaven a la deriva, per gosar celebrar el 20 aniversari de la colla tan lluny de casa. Finalment, però, tothom va arribar a bon port.

 

India15Dia 4 (dimecres 28 d’agost)

CASTELLS CATALANS, PIRÀMIDES ÍNDIES

India16

Aquest dijous és el gran dia, el Dahi Handi, el dia dels festivals govindes en el qual aquest any els convidats estrella són els Castellers de Sants. La cerimònia prèvia de commemoració del naixement del déu Krishna va fer-se la nit de dimecres a les diverses places on s’han omplert les olles amb llet, iogurt, espècies, flors i arròs i s’han penjat,  a punt perquè les trenquin els enxanetes govindes que coronen les torres de les colles castelleres de Maharastra: a Mumbai i les ciutats de la seva rodalia. Més de 500 colles i festivals a les places des de les 9 del matí fins, al menys, les 9 del vespre.

Els de Sants han tornat aquest dimecres a l’emblemàtica Porta de l’Índia de Mumbai, per a participar en un nou acte d’agermanament entre govindes i castellers, aquest cop organitzat pel departament de Turisme del govern de l’estat de Maharashtra, amb la presència de ministres del govern i del consul d’Espanya a Mumbai, així com del diputat Jeetendra Awhad, organitzador del principal festival a Thane, en el qual hi participen els castellers catalans. Els borinots han aixecat un 3de7 al mateix temps que una colla de govindes, patrocinada per Awhad, aixecava una construcció de 6 pisos. Les mostres de festa i entusiasme compartit s’han tornat a repetir en acabar l’actuació.

India17

Els castells són mes petris, més minerals, més com un mur; les construccions govindes són mes flexibles, més vegetals, com un arbre. La combinació de les dues tècniques donaria la torre humana perfecta. Amb termes semblants s’expressava un dels dirigents dels Jai Jawan, la colla més potent de govindes, que dijous vol intentar una construcció de 10 pisos. Els de Sants, que han dedicat les poques hores llires que queden a fer un assaig general de cara al compromís de dijous, volen intentar al menys un castell de 8; l’objectiu de la visita a l’Índia, des del primer dia, ha estat compartir experiències, no pas competir amb els govines.

Els diaris  de Mumbai informen cada dia de la presència dels Castellers de Sants, als que s’anomena l’spanish team, i també dels preparatius de la gran jornada d’aquest dijous. El The Times of India en la seva edició de Mumbai publicava un extens reportatge sobre els protagonistes i la tècnica de les piràmides humanes, que incloïa també una estadística de lesions produïdes per les nombroses caigudes de les torres govindes; no donava xifres d’accidents però si percentatges sobre el total de lesionats: el més habitual (un 90%) són fractures de consideració diversa en cames i braços, un 5% fractures que afecten la columna vertebral, un 3% lesions menors i un 2% lesions craneals greus o molt greus.

 

India18

Dia 5 (djous 28 d’agost)

EL DAHI HANDI ‘BORINOT’

Jo el que sento en aquest moment és un profund respecte, per la seva cultura, per la seva manera de ser i per les seves tradicions”. Així s’expressava Esther Oriol, presidenta dels Castellers de Sants, quan una televisió de Maharastra li preguntava les seves sensacions respecte a la festa del Janmashtami i la tradició govinda. I aquesta és una bona entradeta per resumir el Dahi Handi viscut avui a Thane per la colla barcelonina, en el dia central de la celebració. Això, després d’una jornada intensa al principal festival de la zona i el que dóna els premis més quantiosos, participant com a convidats enmig de centenars de govinda pathak, les colles castelleres índies, que es tornaven a la plaça, i que han aixecat una infinitat de construccions, la majoria de les quals acabaven en llenya, bé abans de carregar-se o quan ja s’estaven descarregant.India19

Els festival ha durat més de 12 hores, ha tingut molts canvis de plans i de previsions i ha hagut de suportar una forta xafogor i algun ruixat monzònic, que servia també per a refrescar els participants, a més de les remullades que proporcionava una gran mànega al final de cada actuació. La plaça és, de fet, una cruïlla de carrers i ha viscut moments d’aglomeracions asfixiants on s’han produït situacions de tensió, pel perill d’allau humà als estrets punts d’accés on s’aglomeraven les colles que entraven i que sortien.

Malgrat tot això, els Castellers de Sants, apilats en unes grades reservades, o dalt de l’escenari, han mantingut l’alegria durant tot el festival. La seva presència ha estat molt celebrada pels govindes i ha congregat un gran desplegament de mitjans de comunicació, doncs  la categoria que ja té la plaça es veia reforcada per la presència de l’spanish team, o l’spanish pyramid, del que ja fa dies en parlaven els diaris. Els catalans han actuat a migdia i han alçat un 3de8, el castell més gran dels que han fet a l’Índia, i un 4de7 amb l’agulla. Al vespre, poc abans de la cloenda del festival, han aixecat l’eufòria  de tota la placa quan han plantat una estructura de cinc pisos a l’estil govinda, al cim de la qual l’enxaneta ha desplegat una bandera de l’Índia. Tot seguit, han fet un 3de7 amb una figuereta també molt celebrada i finalment un 4de7 fins a  dosos, per trencar el primer dels quatre handis (l’olla amb iogurt, espècies i flors, que rememora el déu Krishna) i que es guarden fins el final de la festa, on les colles més destacades tenen l’honor de trencar-les.

India21

L’altre gran alicient del festival era la presència dels Jai Jawan, la colla més prestigiosa dels govindes, que havia anunciat que intentaria una torre de 10 pisos, premiada amb 2,5 milions de rupies (uns 31.000 euros). L’arribada dels léders govindes s’havia anunciat per al migdia i no s’ha produit fins gairebé les 8 del vespre, i encara han fet un intent d’abandonar la placa perque els seus 1.000 components no hi podien entrar. Però abans del de 10, els Jai Jawan han volgut provar el seu castell de 9 pisos que ja van carregar en aquella placa els óltims dos anys; però els tres intents que n’han fet han acabat en llenyes estrepitoses, malgrat que els dos primers han caigut en l’últim pas abans de coronar-se. La decepció dels fins ara campions, encara ha estat més gran quan s’ha sabut que en una altra plaça una de les govinda pathak més rivals sí que havia carregat la construcció de 9 pisos.India22

La resta de construccions han sigut majoritariament de 6 i 7 pisos, molt poques de 8 i només una de descarregada, gairebé al final de la jornada. La majoria de castells govinda tenen diverses pinyes sobreposades (fins a quatre en un castell de 8), un pis de dosos i un pilar de tres sobre d’ell, que és la part culminant de la torre.

El festival de Thane es completa amb música estrident entre castell i castell, la presència d’artistes famosos, cantants i ballarines. També discursos de diversos politics del Partit Nacionalista del Congrés, en els quals en algun moment s’ha sentit el nom de Catalunya i Barcelona saludant els Castellers de Sants. I actuant de mestre de cerimònies, el diputat Jeetendra Awhad, organitzador del festival i patrocinador de diverses colles de govindes, que es canvia de vestit i turbant a cada aparició, que canta i arenga els govindes, tant amb himnes patriòtics com amb lletanies religioses hindús, aixecant una resposta unànim d’entusiasme dels govindes de la plaça; l’amfitrió dels catalans ha fet voleiar una gran bandera de l’Índia i, seguidament, una senyera estelada. El lideratge i la personalitat de Mr Jeetendra, que havia estat govinda de jove, ha estat un dels elements més sorprenents i comentats per l’expedició de castellers catalans; tres moments estelars del polític al festival han estat una referència poc amistosa als veïns del Paquistan, un atac de rampa que han hagut de resoldre amb un massatge els fisioterapeutes dels borinots, i l’anunci de que l’any vinent vindrà a Catalunya amb una selecció de govindes “de tot l’Índia”.India23

Tot i que divendres  encara hi ha prevista una visita a l’ONG Intervida, una part de la colla  ha fet maletes tot just tornar del festival, perquè l’avió de tornada era aquesta matinada. Diumenge, tots els castellers ja seran a Barcelona, perquè, a més, tenen actuació.

El Dahi Handi aquest any ha estat borinot i els organitzadors del festival els hi han lliurat tres trofeus de dimensions considerables que costaran d’encabir a l’avió de tornada. Tot i la singularitat del món govinda, i les seves accentuades diferències amb el món casteller del segle XXI, els Castellers de Sants també han constatat que hi ha profunds paral·lelismes, fins i tot, antropològics i molts motius d’encontre. L’experiència, doncs, ha estat molt satisfactòria i constitueix un nou avenç de coneixement mutu,  d’intercanvi i d’amistat entre col·lectius de persones que, en indrets tan diferents, aixequen castells humans per fidelitat a la tradició, per ganes de festa i per compartir valors.

XAVIER CAPDEVILA

Fotos: Carles Paniello

Articles relacionats:

El meravellós món govinda