Joan Olivé, l’home dels castells al Catllar

En Joan Olivé i Vidal, fill del Catllar, s’encarrega d’organitzar la diada castellera de la Festa Major del poble des de fa tres dècades. Aquest dissabte va arribar a la plaça a les cinc de la tarda, una hora i mitja abans de l’inici de la diada. Es tracta de que tot estigui en ordre. Aprofitem llavors per parlar amb l’home dels castells al Catllar.

Als 67 anys, en Joan, no recorda ben bé si en fa 30 o 33 anys que “porta” la diada. En té tota la responsabilitat, des de triar les colles fins a “negociar les misses” (el que cobren). Diu que una de les condicions amb l’Ajuntament va ser “no ser tan sols el recader, sinó triar les colles que poden portar més coses a la plaça”. Apunta que en tots aquests anys han passat moltes colles: “Joves de Valls, Minyons, Reus, matalassers, Xicots, Bordegassos, Altafulla, Torredembarra… Ara darrerament han vingut verds, Vella i Jove de Tarragona. I la veritat és que funcionen; i si una cosa funciona, no la toquis massa”. Olivé assenyala que alguna cosa ha canviat amb el pas dels anys en el nivell que ofereixen les colles: “abans hi havia prudència perquè l’endemà anaven a l’Arboç i Sant Fèlix estava a una setmana com a molt. Tothom anava amb el fre de ma posat”. Preveient el que havia de succeir minuts més tard, en Joan intuïa que “enguany no seria així”. La setmana de marge amb Vilafranca anava al seu favor i anunciava que “avui potser veiem un Sant Fèlix dels de fa tres, quatre o cinc anys enrera”, referint-se als castells que s’hi podien veure.

Diada 2013La plaça es va omplint i l’Olivé preveu un ple absolut però “les dimensions de la plaça son aquestes. En conya, aquest matí dèiem que haurem d’expropiar aquestes tres cases d’aquí al davant”. Afirma que la pega de la plaça és que el carrer de França, el que hi dóna cap per dalt i per baix, no permet visualitzar el lloc on se situen les colles. També apunta que el lloc on s’ubiquen els verds té l’inconvenient afegit de les escales. Olivé ja fa càbales i prenent mides afirma que “el 3 amb l’agulla sí que hi cap, el 4 vol més rotllana”.

S’emociona pensant el que pot viure la plaça i assegura que les colles ja queden contractades d’un any per altre. Presumeix de pagar be i ràpid “dilluns les colles cobren”. Sobre el catxè revela que s’han mantingut el preus, amb una mínima rebaixa per a una colla. Les colles cobren diferent però assegura que és inapreciable. També apunta que tenen per costum donar un sobre per a la canalla, “un plus com a delicadesa”, un premi que la colla rep per als més petits.

El de cal Manchón, com el coneixen alguns veïns del poble, va engrescant-se a mida que s’acosta l’hora. Saluda castellers i afeccionats, vetlla que tot estigui bé. Recorda que, tot i no tenir colla, al poble hi ha gent en diverses colles. Com a plaça, deixa anar que no rivalitzen amb ningú, però per el fet de ser plaça sense colla pròpia se’ls compara amb la Bisbal del Penedès i diu que “aquella és una plaça importantíssima, però nosaltres fem la nostra i ja està”. Apunta que la Jove de Tarragona s’hi troba molt a gust a la plaça del Catllar: els uneixen moltes coses i recorda que “la seva primera actuació amb camisa la van fer aquí”. Assegura que moltes colles el truquen a la porta i li demanen una rotació però “aquí només hi caben tres colles i veient el que avui porten, com carai no vols convidar-los l’any vinent”.

Joan Olivé 2S’acosta el moment de l’inici de la diada i toca parlar de plaques. Olivé ens mostra la que recorda la torre de 9 i el pilar de 8 dels verds del 2011 i l’altra que recorda la diada del 1881 en què es creu que es va carregar per primer cop el 4de9 sense folre. Anem deixant la conversara i ens preparem per a la diada; en Joan Olivé conclou “si es compleixen les expectatives no sé que haurem de fer, haurem de fer una placa que reculli tot el succeït avui”.

Després de la diada, en Joan Olivé és un home feliç, gamma extra a dojo i una diada de somni. Ja rumia on posarà la placa i què hi posarà. De moment, gaudeix dels èxits d’enguany, però d’aquí pocs dies segur que ja somniarà quins altres en poden arribar.

CARLES ESTEVE

Fotos 1 i 3: Joan Olivé assegut en un banc de la plaça del Catllar

Foto 2: Imatge aèria de la diada 2013