La fi de la Història castellera

Les històriques diades dels darrers vint anys han estat acompanyades sempre de tota mena de qualificatius que ressaltaven el valor del que s’aconseguia. La concatenació de grans gestes i l’abús de la terminologia de grandiositat per part dels mitjans i les mateixes colles ha generat, fins i tot, un cansament i el perill que, quan realment toca utilitzar aquest llenguatge, no tingui l’efecte desitjat.

Això és el que podria passar amb el que han aconseguit avui els Castellers de Vilafranca, durant la diada de Sant Fèlix. Descarregar el 3de10 amb folre i manilles i el 4de9 sense folre és la brutalitat més gran a la que pot aspirar una colla gran. Els Minyons van estar a punt d’assolir-ho el 1998 (si aquella enxaneta no hagués relliscat en el primer atac de 3de10fm a la seva Diada qui sap el que hagués passat després). I els verds han demostrat avui que és perfectament compatible assajar amb la màxima intensitat aquestes dues construccions.DSC_0359 copiaDSC_0192 copia

Possiblement hi haurà castells més difícils que aquests dos. I probablement acabaran assolint-se, però la mística, la història i, sobretot, el grau de dificultat extrema que els distingeix fan que, ara sí, el qualificatiu històric es faci petit.

El pensador nord-americà Francis Fukuyama va qualificar a començament dels anys noranta l’ordre mundial derivat de la caiguda del comunisme com La fi de la Historia. Fukuyama basava la seva teoria en què després de la democràcia, per imperfecta que fos, no hi havia cap altre estadi superior per a governar la Humanitat. La Història va demostrar que la tesi de Fukuyama tenia diverses mancances, però hi havia una veritat inqüestionable: res és més just que la democràcia.

El que han fet els Castellers de Vilafranca avui perfectament podria ser la fi de la Història castellera. No únicament, perquè han aconseguit descarregar en una mateixa diada castellera dos monstres com el 3de10fm i el 4de9sf, sinó perquè als verds ja no els queda cap altra finestra per tancar. Ho han assolit tot. I ho han descarregat tot. Sí, és cert, els falta el 3de8 per sota –un castell de gran complexitat tècnica–, però algú s’imagina que, quan s’hi posin, no l’aconseguiran?DSC_0391 copia

Si Fukuyama tenia una arma que es deia democràcia, els Castellers de Vilafranca en tenen una que es diu assaig. Els Minyons, ara fa trenta anys, van ser els impulsors d’una nova cultura d’assaig, que basava l’èxit en el rigor, la tècnica, el mètode i la coherència. Els verds hi han afegit aquests últims anys un nivell d’intensitat, compromís, convicció i autosuperació (sí, els de Vilafranca són els qui ara poden aixecar la bandera de l’autosuperació, entre d’altres coses perquè ja no tenen amb qui batre’s) que es tradueix en gestes contínues, com hem vist en els darrers anys i que avui ha estat ja el màxim.

Gloriosos els qui han aconseguit. I afortunats els qui tenim la sort de veure-ho.

SANTI TERRAZA