La gent del poble fa castells a Llorenç

La mística castellera parla del color de la camisa. És el que es defensa a plaça. A Llorenç del Penedès, però, la cosa és diferent. La colla no té camisa. De fet, els participants no es consideren ni colla. Són simplement  “el grup d’afeccionats de Llorenç”, que des de fa més de trenta anys aixequen els seus castells a mitjanit, per la vigília de la Festa Major. Enguany, aquest divendres 9 d’agost.

Els assaigs són escassos: els dilluns del mes de juliol, i un dia més la vigília de la diada. Molts d’aquests castellers són ocasionals, només es posen la faixa aquella nit, just abans de la famosa sindriada. Els objectius són clars: plantar tota la gama dels castells de 6, inclosos el castells de 6 a l’antiga (com el 5de6 amb els dosos entrecavalcats) i el pilar de 5. En ocasions, han recorregut a la inventiva i han realitzat construccions com el singular 8de6, que van estrenar el 1999. Són uns castells que s’assoleixen amb rigor, seguretat i entusiasme. Al capdavant, assumeixen la responsabilitat castellers llorencencs dels Nens, com Maria Cunillera o Sebastià Ràfols.

Llorenç és un poble sense colla, però amb una afició molt arrelada. A finals del segle XIX, les colles vallenques hi feien nit de camí en carro cap a Vilafranca. Els llorencencs ja els imitaven, i d’allí hi ha qui hi veu l’inici dels castellers aficionats de Llorenç. La referència documental més antiga dels castells aixecats per la gent del poble es remunta al 1890. El cert, però, és que les actuacions regulars per la vigília de la Festa Major van començar el 1977 i es van interrompre el 1982. El 1986 es va fer una actuació. I des del 1993 se celebra de manera ininterrompuda.

Llorenç, gràcies també a l’existència del grup de Falcons del Centre, ha estat un planter important per a les colles més pròximes: Nens del Vendrell, Minyons de l’Arboç, Colla Vella, Colla Joves, Castellers de Vilafranca i Xicots. Per aquest motiu, mai no ha tingut vocació de tenir colla pròpia, i es contenta amb aquesta actuació nocturna de la vigília de la Festa Major.

La diada castellera local se celebra al carrer Francesc Macià, davant de l’ajuntament vell, allí on s’havien fet sempre abans de la construcció del nou ajuntament, on es programa l’exhibició castellera de Llorenç; aquest any, diumenge 11. De fet, la ubicació de la diada de la vigília permet més caliu humà i concentra sovint més públic, passió i aficionats que la diada convencional amb les colles convidades.

yeHd44OckN7c5ZPrpaXAkdqw4s3E1s7md9DC25TbytetlHdgnHGelJGdmaN5nZSXl6OUo3RjeGCccZ6Vlp6bp4CfwJqZosSjcn2Ydw==Any rere any, la fama dels castells de la vigília de la Festa Major de Llorenç s’ha escampat i ja és habitual veure-hi destacats castellers i aficionats d’arreu, que no es volen perdre aquest fenomen, nascut amb l’únic afany de festa i sense fer soroll.

Hi participen tots els castellers llorencencs que formen part d’altres colles. I el que té més valor per al poble, hi participen aficionats que només es posen la faixa aquella nit. Programes repartits pel comerços del poble, el boca orella que s’escampa setmanes abans per les actuacions més pròximes i la crida a través d’un megàfon sobre un cotxe convoquen any rere any els aficionats de Llorenç, que han aconseguit col·locar una diada estimada pel món casteller, no per l’espectacularitat de les seves construccions, sinó pel seu valor humà i social. El comentari més sentit aquella nit és: “al principi, els castells deurien ser així”.

JORDI ROIGÉ

Foto 1: Plaques davant el nou ajuntament que recorden algunes de les grans actuacions

Foto 2: 5de6 a l’antiga (El Pati Digital)

Veieu vídeo