La Jove de Vilafranca: la tercera via

La Colla Jove Xiquets de Vilafranca es va començar a gestar any 2010 i va fer la primera actuació per primer cop a finals d’aquell any a Manresa amb castells de 6. Els seus impulsors són castellers que havien militat en altres colles, entre els quals l’excap de colla i l’expresident dels Xicots de Vilafranca. És la tercera colla de la vila, una tercera opció que ha fet reviure en els darrers dos anys el debat sobre si poden coexistir tantes colles en una població.

4de7a Jove de vila

A Barcelona i Tarragona hi conviuen més de tres colles, algunes de les quals amb el nom del barri on pertanyen i amb una identificació veïnal. Vilafranca, amb menys habitants, és ara l’única població que compta amb tres colles que porten el nom de la mateixa vila. No és el primer cop que existeixen tres colles a Vilafranca: els anys 1984 i 1985 ja va existir una altra colla Jove. La iniciativa, tot i agafar embranzida, va durar poc. A Vall, també tres colles van compartir la plaça, amb els desapareguts Xicots de Valls els anys 1988 i 1989.

La Jove de Vilafranca, amb camisa blau cel, va fer el seu primer castell de 7 al poc temps de presentar-se. Per Sant Jordi del 2011 va descarregar el 4de7 en pròpia plaça. Un mes més tard, per les Fires de Maig, van coronar el primer 3de7. Un dia abans d’encetar-se la Festa Major de Vilafranca, el 28 d’agost del 2011, van fer la clàssica de 7 a Manresa. Com que es dubtava de les seves prestacions com a colla de 7 no van ser convidats a participar a les diades del 29 i 31 de la Festa Major. La colla és va revelar i va actuar el dia 30 a la tarda en senyal de protesta. Van fer un 3de7, acció que va ser criticada en el seu moment però que mostrava el caràcter viu de la colla.

Sitges (id)2de7 - Isabel MoralesEl 2011 el van tancar inventant el 7de6 amb dues agulles. L’any passat ja van poder actuar a la seva festa. Mesos abans van assolir el 5de7, per Sant Joan a Torredembarra (l’únic que han fet). També van fer el 4de7 amb l’agulla al juliol a Sitges, i ara ja en porten tres. També han provat sense sort el 3de7 aixecat per sota, el 29 d’agost de l’any passat a Vilafranca, i recentment van desmuntar un intent de 2de7 a Sitges quan es col·locaven dosos. A banda d’aquests quatre castells de la gammes mitges i alta de 7 porten trenta quatre 3de7 descarregats i dos de coronats, amb un intent caigut. També han fet vint-i-vuit 4de7 descarregats i un de carregat, amb un intent caigut. Uns registres prou interessants i gens menyspreables en tan poc temps… si no fos que són de Vilafranca.

Són la tercera via en una ciutat on els Castellers de Vilafranca són el gran referent i on els Xicots de Vilafranca també ocupen un bon lloc com a colla de 8. Els barrufets, com alguns els anomenen per la seva indumentària intenten, treure cap en una vila entesa i exigent. De moment, sense local propi, assajant al carrer els mesos d’estiu, la Jove va fent el seu camí amb modèstia.

CARLES ESTEVE

Foto 1: Assaig al carrer

Foto 2: 4de7 amb l’agulla el 15 d’agost passat a Castelldefels

Foto 3: Intent desmuntat de torre de 7, el 21 de juliol a Sitges