Castells entre setmana

L’activitat castellera se centra principalment el cap de setmana, però algunes places mantenen la tradició de fer la diada castellera de fires o de Festa Major el dia que toca, coincidint amb el dia del patró. Vilafranca, per Sant Fèlix; Tarragona per Sant Magí i Santa Tecla, o Barcelona, per la Mercè són els casos més emblemàtics en què els castells tenen una data assenyada. Prescindint de si a la resta del país és dia feiner.

La del 30 d’agost és l’única diada que manté el cartell amb colles forasteres, tot i no ser dia festiu quan cau entre setmana. Les altres cites intersetmanals, en horari laboral, compten tan sols amb les colles locals. Recentment, Tarragona i Barcelona, com la majoria de poblacions ja apliquen des de fa temps, han optat per organitzar una diada el diumenge anterior o posterior de la festivitat local per possibilitar l’actuació dels forans.

La pujada de nivell de la majoria de colles està fent ressorgir l’interès per les diades locals d’entre setmana. Enguany, el dia de Sant Pere (29 de juny), dissabte al migdia, els Xiquets de Reus van fer la tripleta de 8 en solitari. Per Santa Anna (26 de juliol), que aquest 2013 era divendres, els Nens del Vendrell també van fer el tres castells de 8 (amb el 2de8 amb folre). És cert que són festes locals, però cal tenir en compte l’esforç d’actuar en solitari i que no tots els membre de les colles són residents o treballen a la població. A Valls, se celebra el primer dimecres d’agost una diada de gran nivell, al vespre i fora de l’horari laboral; tot i això, un dia complicat per a reunir a tots efectius. La Firagost ha vist castells de 9 des del 1999, els Xiquets de Valls reuneixen als seus castellers un cop han acabat el dia de feina i sent l’endemà un altre dia feiner.

lamerce.pgnA Vilafranca, també s’hi veuen castells de gran nivell a la vigília de Sant Fèlix (29 d’agost) i sobretot per Sant Ramon (31 d’agost). Els Castellers de Vilafranca són capaços d’actuar al més alt nivell en tres dies consecutius de festa local. Els Xicots de Vilafranca també, amb castells de 8. Un cas comparable amb el de Sant Magí (19 d’agost), Santa Tecla (23 de setembre) i la Mercè (24 de setembre) a Tarragona. Les colles locals mantenen la tradició d’actuar el dia que toca amb els seus millors castells, darrerament amb castells de 9 i, fins i tot, gamma extra. A Barcelona, la festa local del 24 de setembre, per la Mercè, acull les colles de la ciutat. Una diada que enguany promet ser espectacular degut a la pujada de nivell de totes les colles.

L’afeccionat casteller que ho segueix tot ha de tenir en compte aquestes dates. En temps de bonança tornen a tenir molt d’interès les diades d’entre setmana, una jornada extra per als qui tenen la sort de poder anar-hi. Per als qui no poden eludir la jornada laboral sempre els queda el consol de les xarxes socials.

CARLES ESTEVE

Foto1: Diada local de Santa Tecla a Tarragona

Foto2: Diada local de la Mercè a Barcelona