Per Sant Ramon, grans castells!

Quan ens centrem en els castells i parlem de la Festa Major de Vilafranca a tots ens ve al cap la diada de Sant Fèlix que se celebra el dia 30 d’agost, bàsicament per tenir la capacitat d’acollir-hi les millors colles del moment i perquè acostumen a donar el màxim de sí mateixes en aquest punt de la temporada.

3i4d9f

Però el tipisme de la Festa Major vilafranquina ha aconseguit preservar fins els nostres dies el costum estès en altres poblacions de la mateixa solera de gaudir d’actuacions castelleres a la vigília i l’endemà del dia central. Poblacions històriques com Tarragona, l’Arboç, Valls o el Vendrell també programaven castells tres dies seguits a les seves respectives festes majors, però en major o menor mesura, segons el cas, els castells han perdut pes específic dins la festa.

Centrant-nos en el dia 31 d’agost, hem de dir que els programes de la Festa Major vilafranquina del segle XIX ja anuncien actuacions castelleres aquest dia. Amb tota seguretat, la diada de Sant Ramon més rellevant d’aquella centúria caldria anar-la a buscar el 1880, quan les dues colles vallenques van empatar per Sant Fèlix amb els mateixos castells: 4de9f, 2de8f, 3de8 per sota, 5de8 i el pilar de 7 folrat. L’endemà, la balança es va decantar a favor de la Colla Vella en descarregar el pilar de 8 amb folre i manilles. La diada de Sant Ramon, doncs, ja era tinguda en compte alhora de dissenyar estratègies per superar als rivals.

Curiosament, un altre pilar de categoria –el de 6 en aquest cas– fou el protagonista de diverses diades de Sant Ramon a la dècada dels anys 30 del segle XX. Tant els vallencs com els vendrellencs es reservaven per al dia 31 l’enfrontament amb aquest espadat.

_FMP2498 copia

Amb la fundació dels Castellers de Vilafranca el 1948, la diada del 31 fou per a la colla local el seu dia, on havia d’actuar davant la seva afició. La col·laboració mútua que existia llavors amb els Nens del Vendrell passava perquè els locals ajudaven als Nens el dia 29 i 30 i els vendrellencs donessin suport als vilafranquins el dia de Sant Ramon.

D’aquesta manera, els Castellers de Vilafranca es van fer seva la diada gairebé en exclusiva. Tan sols el 1967 hi van actuar el Minyons de l’Arboç i, posteriorment, els Castellers de Sitges ho van fer el 1975 i el 1980. Des de llavors, la diada pertany únicament a les colles locals.

Un panorama local que es veuria modificat el 1982 amb l’aparició dels Xicots de Vilafranca i que en la seva primera Festa Major local també actuaria el 29 i el 31. Per als vermells de l’Alt Penedès, en no poder actuar el dia central de la festa, la diada de Sant Ramon acostumen a enfocar-la com la de màxim nivell. L’any 1999 completen la la torre de 7; el 2005, el 3de8 i el 4de8, intentant diversos cops la torre de 8 amb folre.

Però si alguna colla ha fet pujar la diada de Sant Ramon a la categoria d’ineludible dins el calendari casteller aquests són els Castellers de Vilafranca. A partir del moment en què els verds formen part del selecte grup de colles que lideren el panorama casteller, el 31 d’agost s’ha convertit en una diada on la colla local te la oportunitat de bastir castells que, pel motiu que sigui, no s’han pogut enlairar el dia abans, per Sant Fèlix. Aquest enfocament de màxims ha permès a la colla treure’s, més d’un cop, alguna espina clavada el dia anterior i també assolir reptes pendents. D’aquesta manera s’han pogut veure un total de sis gammes extres diferents: el pde8fm (un total de deu vegades), la tde9fm (tres cops), el 4d9fa (dues vegades), el 5de9f (l’any 2002), la torre de 8 sense folre (2011) i el 3d9fa (2009), que era el primer que es descarregava en tota la història dels castells.DSC_0220 copia

Finalment la diada de Sant Ramon és la data on es va poder veure allò que diferents entesos qualifiquen com una de les gestes màximes de tota la història castellera: poder descarregar el 3 i el 4de9 amb folre simultàniament per una mateixa colla, en aquest cas, els mateixos Castellers de Vilafranca. Fou el 31 d’agost del 2001 i allí ha quedat l’epopeia per enveja del seu veí de calendari, Sant Fèlix.

PERE FERRANDO ROMEU

Foto 1: Detall d’una torre de 7 dels Xicots amb els verds mirant

Foto 2: 3de9f i 4de9f simultanis dels Castellers de Vilafranca (2001)

Foto 3: 4de8 dels Xicots de Vilafranca (2010)

Foto 4: Torre de 8 sense folre dels Castellers de Vilafranca (2011)