Quan la Colla Nova trencava fronteres

L’Arboç va ser el punt d’inflexió. A la diada castellera de la Festa Major de l’Arboç de 1933 –és a dir, ara fa vuitanta anys–, la Colla Nova va carregar el seu primer 4de8 i va iniciar un període de tres gloriosos anys de lideratge absolut al món casteller de l’època. La Guerra Civil va truncar la projecció d’una colla que va aconseguir que els castells de 8 fossin un fet comú a totes les actuacions d’una certa importància del calendari: 21 dels 25 castells de 8 que es van fer durant els anys de la República van ser de la Nova4de8arboç33

Un cop més, va ser l’Arboç. Aquesta històrica plaça del Baix Penedès va tenir als anys trenta un paper de primer nivell. L’Arboç i Torredembarra van ser durant aquesta època els dos escenaris que van veure els majors èxits dels anys trenta, per damunt fins i tot de Valls i Vilafranca.

El 1932, l’actuació castellera de l’Arboç va ser la més rellevant del segle ja des d’abans de celebrar-se. La gran expectació que havia despertat el duel entre les colles Vella i Nova va generar que als mitjans vallencs se’n parlés els dies abans com “la gran final castellera”. El resultat va confirmar el cartell, ja que la Vella va carregar el 4de8 i va descarregar el 2de7. Eren, en tots dos casos, els primers de la nova era. El carro gros s’havia perdut a començament del segle i la torre fins i tot abans. La gesta dels castellers de la Vella, seguida en directe per una afició que omplia fins el darrer racó del carrer Major (aleshores conegut com de la República), va obrir una nova època que confirmava el moment de projecció que els castells havien iniciat a partir del 1926 amb l’aparició de les colles de Tarragona i el Vendrell, que, al seu torn, havien animat les vallenques a fer un pas endavant per mantenir la seva primacia.

4de8Arboç3de8Torre

El lideratge de la Vella, però, va ser efímer, ja que la Colla Nova –que, des de l’estiu del 31 tenia a Ramon Barrufet, el Blanco, com a cap de colla– va prendre el relleu de seguida. Al Concurs d’un mes i mig després (el primer celebrat a Tarragona i que va guanyar la Vella) va coronar el 2de7 i amb el 3de7 per sota assolit aquella mateixa temporada es disposava a fer el salt definitiu als castells de 8.

Això va ser, precisament, a l’Arboç el 1933. La Colla Nova va carregar el 4de8, el primer que assolia en la nova era. Dies després, el descarregava a l’actuació de Sant Fèlix. Era el primer castell de 8 completat que la major part del públic i els mateixos castellers veien en viu i la constatació evident que s’havia fet un pas endavant significatiu. Aquella mateixa temporada de 1933, els castellers del Blanco van fer el carro gros tres cops més; és a dir, que els cinc castells de 8 alçats aquell any portaven la firma de la Nova.

L’explosió definitiva de la Nova va arribar el 1934. El 14 d’abril ja feia el 4de8, tot i que per a plantar el següent hauria d’esperar a la Festa Major de l’Arboç (l’Arboç, un cop més), que acompanyaria del 2de7, 3de7 per sota i 5de7. I aleshores va iniciar uns dies que passarien a la història castellera: per Sant Fèlix va repetir el 4de8 i el 2de7; l’endemà, per Sant Ramon, va alçar el pilar de 6 (donat per fet per la premsa vallenca i “quasi fet” per la vendrellenca), i el 4 de setembre va aconseguir coronar el primer 3de8 del segle a Torredembarra, una altra frontera superada. El castell, de fet, va cedir, quan ja sortien els dosos.

La progressió no es va frenar i la temporada següent va continuar fent el 4de8 amb assiduïtat. A Torredembarra, aquell 1935, va tornar a carregar el 3de8, que el va acompanyar del 4de8 descarregat i el 2de7 coronat, en la millor actuació del segle.

Blanco

Des que el 1933 va fer el seu primer castell de 8 de la nova era a l’Arboç, fins que el 19 de juliol de 1936 l’esclat de la Guerra Civil va obligar a una pausa de tres anys de l’activitat castellera, la Colla Nova va descarregar setze 4de8 i en va coronar tres més, als quals cal sumar els dos 3de8 carregats a Torredembarra. En aquest mateix període, la Colla Vella va coronar un 4de8 i en va descarregar un altre. El carro gros també va portar la firma dels Xiquets del Vendrell (nom que van adoptar els Nens durant uns anys d’eclosió castellera al Vendrell amb l’aparició de diferents colles), que el van carregar dos cops el 1935.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Components de la Colla Nova després de guanyar el Concurs de 1933

Foto 2: 4de8 carregat per la Nova a l’Arboç el 1933

Foto 3: Primer 3de8 del segle XX, alçat per la Nova a Torredembarra el 1934

Foto 4: 4de8 descarregat per la Nova a l’Arboç el 1934

Foto 5: Ramon Barrufet, cap de colla de la Nova