El 3de9fa o el 4de9fa? A casa o a fora?

Els Castellers de Vilafranca han tornat a fer aquest diumenge el 3de9 amb folre i l’agulla a Barcelona, el segon que porten a la plaça de Sant Jaume. Un castell exclusiu dels verds des de que el van fer i completar el 31 d’agost del 2009. Els Minyons de Terrassa van ser els primers en coronar-lo, el 16 de novembre dels 2008, en l’únic intent que han fet. La Colla Vella dels Xiquets de Valls l’ha provat dos cops sense èxit.

3de9fa a la MercèEls verds li han pres la mida i ja en porten vuit, set de descarregats. Un castell que s’emparenta amb el 4de9 amb folre i l’agulla i que, pels resultats de plaça, pot tenir una major dificultat, però és més transportable que la versió amb el 4 extern. En el mateix període de temps, des de que el van assolir els de la camisa verda, els números en els dos castells són aproximats.

Castellers de Vilafranca. 31/08/2009 a 22/09/2013
3de9fa: 7 descarregats + 1 carregats + 3 intents
4de9fa: 8 descarregats + 2 carregats + 1 intent desmuntat

3de9fa al CatllarLa gran diferència està en el lloc on s’han alçat. Mentre el 3de9 amb folre i l’agulla l’han fet en cinc ocasions a fora i tres a casa, el 4de9 amb folre i l’agulla l’han fet en vuit ocasions a casa i dos a fora. Enguany, han fet dos 3de9fa a fora (El Catllar i La Mercè) i un 4de9fa a Vilafranca (Sant Fèlix).

Aquest és el cas dels Castellers de Vilafranca, els grans dominadors del pilar en els darrers anys. En els últims quatre anys cap altra colla ha provat el 3de9 amb folre i l’agulla i només la Colla Vella ha provat el 4de9 amb folre i l’agulla, sense sort.

Arriben nous temps i dues colles més poden afegir-se al club dels gamma extra amb el pilar al mig. La Joves de Valls i la Jove de Tarragona són clars aspirants a fer el castell de nou amb folre i l’agulla. Veurem de quin dels dos es tracta, però tot apunta que es decantaran per el quatre. La Vella sembla haver renunciat al tres amb l’agulla i els Minyons assagen el quatre amb el pilar. El temps dirà quin dels dos és més freqüent o més assequible.

CARLES ESTEVE

Foto 1: Detall del 4de9fa alçat per Sant Fèlix a Vilafranca

Foto 2: 3de9fa per la Mercè a Barcelona

Foto 3: 3de9fa al Catllar

Fotos Castellers de Vilafranca