El món casteller ho té clar: independència

Hi ha hagut un gir clar i inequívoc. Tradicionalment, les colles evitaven comprometre’s políticament en res que no fossin actituds que generessin amplis consensos socials. La pluralitat i heterogeneïtat de perfils que distingeixen les colles, convidaven a mantenir actituds prudents davant qualsevol posicionament de les colles, fonamentalment per a no ferir susceptibiltats internes i no perdre-hi gent. Però les coses han canviat. El procés actual cap a la sobirania nacional, que cada cop assoleix més suport arreu del país i ha esdevingut majoritari, no ha deixat les colles indiferents i, avui en dia, el que resulta estrany és que una colla opti per no posicionar-s’hi a favor del dret a decidir o, més clarament, per la independència.

El proper 11 de setembre, on Catalunya llançarà un nou avís al món formant una cadena humana de 400 quilòmetres a favor de la independència, serà l’escenari definitiu en el qual el món casteller, majoritàriament, es posicionarà favor de la sobirania nacional. El nombre de colles que participaran a la Via Catalana aixecant castells, pilars o, simplement, adherint-se i donant-hi suport és cada cop més gran. Com ho són els continus signes mostrats en els darrers mesos per part de les colles. Avui en dia que d’un pilar es desplegui una estelada no és un fet inusual, sinó més normal fins i tot a que ho faci una senyera. Les colles han perdut la por i aporten el seu gra de sorra a favor del procés nacional.

Un cop més, els Castellers de Vilafranca han obert via. Els verds van ser els primers a mantenir una actitud obertament a favor de la independència. L’any passat –fent gala de la seves accentuades habilitats per avançar-se a un món casteller massa lent quan ha de prendre decisions trascendentals– van ser a la manifestació de l’11 de setembre. Hi van aixecar els seus castells (tres construccions de 8) a la confluència de la Gran Via i el Passeig de Gràcia, i les imatges van assolir una projecció internacional estelar.

dda218c0db33b161a9751331599ee862

Els de Vilafranca van tornar a ser més hàbils que ningú proposant-se per actuar al Concert per la Llibertat, el passat 29 de juny. El seu 3de9 amb folre també va ser una de les imatges de la nit. La decisió de ser present en un acte marcadament independentista com aquest no va generar cap debat intern a la colla. Alguns contraris a la independència (molt pocs, entre els quals un excap de colla) van preferir no anar-hi, però al següent assaig tornaven a ser al Figarot enfaixats, com si res. La colla està per damunt de tot.

Amb tot, la primera colla en manifestar-se clarament com a independentista, no únicament a través de gestos o presències, sinó en la seva definició, va ser una colla de Bracelona: els Castellers del Poble Sec, que l’any passat van aprovar en assemblea definir-se com a colla castellera independentista.

Ja abans algunes colles havien pres decisions que també mostraven la seva voluntat de ser presents en el procés iniciat per Catalunya. La Colla Joves Xiquets de Valls, per exemple, van ser de les primeres a mostrar-se a favor del dret a decidir. El 2009 van incorporar-se a la plataforma de Valls que va impulsar el referèndum a la ciutat. Aquesta setmana, els Minyons de Terrassa han fet el mateix adherint-se a l’Assemblea Nacional de la seva ciutat.

Aquests posicionaments són un reflexe del que fa un temps es viu i es veu entorn la major part de colles. Les estelades pengen dels pilars amb absoluta naturalitat, com la que va desplegar la Jove de Tarragona del seu pilar de 5 de cloenda el passat 24 d’agost al Catllar després d’haver descarregat el 5de9 amb folre.5de8 copia 2

La Via Catalana consolidarà aquesta tendència creixent. La gran majoria de colles hi seran presents de manera directa o indirecta. Prop d’una vintena de colles aixecaran un castell simultani al voltant de l’arc de Berà en la principal trobada castellera de l’11 de setembre. Les de Barcelona estan ultimant els detalls per ser-hi presents també en un mateix punt del pas de la via per la ciutat; les de Valls integraran l’àmplia comitiva de l’Alt Camp, formada per més de 6.000 persones, que seran als trams entre Vandellós i Mont-roig; els Capgrossos aixecaran les seves construccions al pas de la Via per Mataró… les colles han perdut la por i mostren el seu suport a la independència com un fet natural. I ho fan amb l’ampli suport dels seus components.

SANTI TERRAZA

Foto 1: La Jove de Tarragona i els Xiquets del Serrallo despleguen estelades en un acte a Tarragona

Foto 2: 3de9 amb folre dels Castellers de Vilafranca al Concert per la Llibertat, el passat 29 de juny

Foto 3: Les estelades van dominar al Concurs del 2012 (amb Castellers de Sabadell fent un 5de8 i Xiquets de Reus muntant el 2de8 amb folre)

Articles relacionats:

Els castells fan Via