El pilar de 8: doble feina a fer

Pde8fm CVEl pilar de 8 amb folre i manilles no és cosa senzilla. Tan sols l’han assolit tres colles a l’era moderna: Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa. Aquesta construcció té una doble dificultat, dominar l’exclusiu pilar i fer manilles. Això ha condicionat que l’hagin fet menys colles que les que fan castells considerats més valuosos: el 5de9 amb folre o el 4de9 sense folre l’han fet més colles.

Els pilar de 8 s’ha provat en un centenar d’ocasions, 102 exactament, amb un resultat desigual entre les que l’han aconseguit.

A 25/09/2013 provats assolits desc % carregat i.desm. intent
C.VILAFRANCA 69 61 44 64% 17 1 7
C.VELLA X.VALLS 19 14 7 37% 7 1 4
M.TERRASSA 13 8 2 15% 6 0 5
C.JOVE X.TARRAGONA 1 0 0 0% 0 0 1
TOTAL 102 83 53 52% 30 2 17

iPde8fm CJXTLa Colla Jove Xiquets de Tarragona s’ha afegit a la febre pilanera i per Santa Tecla ha atacat per primer cop el més grans dels pilars. Van fallar en el seu primer intent, tal com els va passar a les tres altres colles que el tenen en la seva nòmina.

Els Castellers de Vilafranca van ser els primers en fer-lo al segle XX, el van carregar per Sant Ramon del 1995. L’havien provat dies abans, el 22 de juliol. No el van completar fins al vuitè intent, per Sant Miquel del 1997.

La Colla Vella el va provar per primer cop a l’era moderna al Concurs del 1998; el mateix dia va fer un intent i el va carregar. Dies més tard el va descarregar per Santa Úrsula.

Els Minyons de Terrassa el van atacar per primer cop a la Festa Major de Sabadell del 1999; setmanes més tard el van coronar a Terrassa a la Diada de la Colla. Ha estat la colla que ha tardat més en completar-lo, nou anys des de el primer assolit. El van descarregar al vuitè intent, com els verds. Val a dir que és la única colla que, a casa, no l’ha completat.

La Jove de Tarragona ja ha fet el seu primer intent i caldrà veure quan se’n surt. Al Mercadal, per Santa Teresa o a la diada de l’Esperidió poden tenir la revàlida.

El pilar de 8 amb folre i manilles és més que un pilar, cal dominar també les manilles i això el fa tan difícil de dominar. Tres colles i tretze viles l’han pogut gaudir en els darrers divuit anys. Enguany els verds i la Colla Vella ja l’han passejat per les places, caldrà veure si s’amplia el llistat.

CARLES ESTEVE

Foto 1: Manilles del pde8fm de la Colla Vella a Tarragona, el darrer vist a plaça

Foto 2: El pde8fm dels verds a la diada del Primer diumenge de festes de Santa Tecla

Foto 3: Intent de pde8fm de la Jove de Tarragona per Santa Tecla