Els castells fan Via

La Diada Nacional de Catalunya 2013 serà la millor de la història castellera i la més reivindicativa, castellerament parlant. Entre el vespre de la vigília i durant tot l’11 de setembre la majoria d’agrupacions del país han volgut sortir al carrer amb l’objectiu de deixar la seva estampa a favor de la sobirania nacional. D’entrada, emocions fortes a les diades de Valls i Tarragona, on durant les hores prèvies a la Via Catalana les colles locals han aconseguit veritables joies que anys enrere era impossible que es plantegessin.

544897_656855714325516_30784942_n

A altres localitats de la geografia catalana s’han organitzat actuacions d’un nivell més suau, però, amb l’objectiu de fer arribar un missatge optimista per una Catalunya lliure. Finalment, la tarda de la Diada, diversos trams de la cadena humana com el de l’Arc de Berà, el Maresme, l’Hospitalet de l’Infant o Barcelona han vist com el món casteller ensenyava el comunicat favorable a ser un estat propi amb uns pilars i molta festa.

La Via vallenca als castells grans

A menys de 24 hores de la Via Catalana, Valls acollia la millor actuació de vigília de l’11 de setembre de tota la història. Rosats i vermells van eliminar la paraula tràmit i van executar una sensacional actuació. Uns castells que van començar després dels actes institucionals i que la força amb que van celebrar-se intuïa des de bon començament una bona jornada. I va ser així perquè l’empat de tripletes màgiques no va ser suficient.

L’hora dels pilars havia de ser decisiu. La Colla Vella dels Xiquets de Valls va demostrar que torna a tenir per la mà el gran espadat. La caiguda del pilar de 8 amb folre i manilles a la Diada de Sant Fèlix un cop carregat va esborrar-se de la ment. Els del Portal Nou van descarregar-lo a casa, quatre anys després de l’últim, d’una manera magistral. Onze temporades després, la cita vallenca de la Diada tornava a gaudir d’un castell estratosfèric després que al 2002 la mateixa Vella descarregués el 3de8 aixecat per sota.

A l’altre costat de la Plaça del Blat, la Joves de Valls va reivindicar la seva posició del pilar. L’acció d’acabar les grans diades amb vanos o pilars de 5 s’ha acabat. L’espadat del carrer d’en Gassó torna a ser factible. El 10 de setembre completaven el segon pilar de la temporada i caldrà veure de cara a la recta final de curs les opcions de pujar-lo un pis més damunt d’un folre. Per cert, l’últim enfrontament de pilars entre les dues colles vallenques va ser per la Diada del 2009. Al 2013, el mateix indret reactiva els finals apassionants.

L’aposta Pla de la Seu del migdia atrau les quatre colles tarragonines_DSC2207

Per no coincidir amb la Via Catalana, Tarragona ha tornat traslladar avui l’actuació de les quatre colles de la ciutat a la una del migdia i novament s’ha celebrat al Pla de la Seu, davant de la Catedral. El model va ser inaugurat l’any passat, a causa de la manifestació de Barcelona i no va ajudar massa a nivell de resultats i assistència de públic. Enguany, hi havia la mateixa mentalitat; i a més els preparatius del pas de la cadena humana i un interessant partit del Nàstic a la Copa del Rei programat a la mateixa hora dels castells feia pensar en la poca repercussió i ganes. Tot i així, les quatre agrupacions es troben en el millor estat de forma i han volgut avançar Santa Tecla. Ningú no podia imaginar-se que la Jove i els Xiquets alçarien el 3de9 amb folre i que les colles petites (Serrallo i Sant Pere i Sant Pau) sortirien amb castells de 7 de la Diada. Vistos els registres, la Rambla Nova, que tantes temporades acollia aquesta actuació, ho tindrà difícil per tornar a acollir la cita en horari nocturn.576_1378912442pilars

Els trams de la Via on s’han concentrat les colles

Valls, Tarragona i altres poblacions han amenitzat la vigília i gran part del matí amb diferents actuacions o pilars a les ofrenes florals. A la tarda, el fet casteller també ha tingut una àmplia representació de les colles a la Via Catalana. A diversos indrets dels 400 quilòmetres que separaven el Pertús i La Sènia s’han aixecat castells i pilars.

El tram 271 (Arc de Berà) ha acollit la màxima representació castellera. Castellers de Vilafranca, Bordegassos de Vilanova, Colla Jove Xiquets de Vilafranca, Nois de la Torre, Castellers de Cerdanyola, Nens del Vendrell i Xiquets d’Alcover han estat algunes de les agrupacions que s’han concentrat en aquesta zona del Camp de Tarragona. No s’han vist grans construccions, però, sí ha imperat la voluntat de col·laborar en el procés cap a la independència. El 9de7 dels Verds o el 4de7 de germanor de Vilanova i el Vendrell han aportat color a la trobada.BT5Y0qOIcAAWZcz

L’ambient festiu casteller del sud també s’ha fet evident als trams 150 on hi havia les dues colles vallenques o al 110 dels Xics Caleros. Al nord, els trams 733, 764, 746, 436 que corresponien a l’àrea de Barcelona i Maresme, colles com Gràcia, Sants, Sagrada Família, Capgrossos i Minyons de Terrassa també han sumat camises per a participar en l’exitosa via cap a la sobirania nacional.

DAVID PRATS

Foto 1: Pilars dels Minyons formant la senyera

Foto 2: Pilar de 8 amb folre i manilles de la Colla Vella, dimarts a la plaça del Blat

Foto 3: 3de9 amb folre dels Xiquets de Tarragona, avui al Pla de la Seu

Foto 4: Pilars dels Castellers de la Vila de Gràcia i dels Castellers de Sants a la plaça de Catalunya

Foto 5: 9de7 dels Castellers de Vilafranca a la trobada de l’Arc de Berà.

Articles relacionats:

El món casteller ho té clar: independència