L’altre pilar de Santa Tecla

018 copiaSanta Tecla és la gran Festa Major de Tarragona. Però també és la Festa Major petita de Sitges, que, a diferència de la festa gran (per Sant Bartomeu, el 24 d’agost) se celebra en intimitat, sense la invasiva presència de turistes i visitants i amb un protagonisme especial per als nens, que fan la seva processó de balls populars i bèsties de foc.

Entre els actes de Santa Tecla, n’hi ha un de recent, però que ha aconseguit en pocs anys esdevenir un dels moments àlgids de la festa: el pilar per les escales de la Punta que protagonitza la Jove de Sitges. Les escales del que es coneix com la Punta (és a dir, l’església de Sant Bartomeu i Santa Tecla, la típica postal de Sitges) baixen des del petit promontori fins la Fragata, és a dir, el passeig marítim i ho fan arran de mar, oferint una bella estampa, que, amb un pilar en moviment, genera unes sensacions d’intensitat, plasticitat i, fins i tot, un punt d’esglai.
la foto[1] copia

El pilar de les escales va començar a baixar-se l’any 1995, dos anys després de la creació de la Jove de Sitges. Fa tres anys, quan en feia quinze, la colla va introduir-hi una novetat significativa: abans de baixar-lo, el pujarien. I ahir, per quart any consecutiu, els castellers de la camisa de color vi el van pujar i, acte seguit, el van baixar. Ha estat el tercer cop conseucutiu que l’aconsegueixen, ja que el 2010 va quedar en intent. El trajecte va durar prop de 6 minuts.

El pilar de les escales és un dels actes de Santa Tecla que ha agafat més embranzida a Sitges en els darrers anys. Se celebra just abans de la Processó i la gent es concentra tant a l’esplenada de la Fragata com des del Baluard, on hi ha l’eslgésia.

El pilar no canvia de baix i, en els darrers anys, el segon és un terç de castell de 8 i la terç és una quint. En tots dos casos, són pilaners habituals. Líndex d’efectivitat és força alt: entre el 1995 i el 2009, quan la Jove només baixava el pilar, es va descarregar en tots els casos, llevat de tres anys. En els quatre que es puja i es baixa, tres ha acabat amb èxit.

L’antiga colla que va tenir Sitges, els Castellers de Sitges (1971-88), va baixar en algunes ocasions el pilar per les escales, tot i que sense que fos un acte estable en el calendari local com succeeix actualment.

SANTI TERRAZA

Articles relacionats:

El pilar caminant: els orígens