5de8, 2de8 amb folre i 7de8: encaix imperfecte

Aquest cap de setmana s’han produït diferents resultats que conviden a la reflexió, una tanda més sobre l’eterna discussió al voltant de la taula de punts del Concurs de Castells de Tarragona.

Les llargues sessions de debat a l’Assessora del Concurs van determinar un ordre i un nou encaix entre castells descarregats i carregats d’un nivell similar. L’únic canvi destacat, en l’ordenació de castells de l’actual taula respecte a l’anterior, va ser la devaluació del 7de8 per sota del 2de8 amb folre. Això va provocar un encavalcament del 5de8 amb el 2de8f, efecte que s’ha notat en la valoració de les diades d’aquest cap de setmana. Són diades que poden ser determinants de cara la classificació per les jornades de diumenge o dissabte.

5de8cXVEls Xicots de Vilafranca han assolit el seu primer 5de8 carregat, el castell més gran que han coronat mai. Amb la taula de punts a la mà, l’actuació de diumenge: 3de8, 5de8 carregat i 4de8, queda per sota de la tripleta de 8. Els Xicots han fet el  triplet en sis ocasions (2de8 amb folre, 3de8 i el 4de8) i els de Sant Cugat el van fer aquest diumenge al seu costat, superant l’actuació (segons la taula del Concurs) dels vermells amb la catedral carregada. Sembla estrany que aquesta actuació quedi per sota, tot assumint el nou rol de premiar els castells descarregats. El moviment del 7de8 ho ha provocat.

7de8SabadellEn un altre indret, els Castellers de Sabadell van assolir el seu primer 7de8. Malauradament, no van poder amb el 3de9 amb folre i enguany no han fet el 5de8. Tot plegat els deixa de moment amb el 2de8 amb folre com a millor castell, i el 7de8 relegat al segon terme.

En un altre front de la polèmica eterna, a Valls, la Colla Joves va deixar en intent el 9de8. L’únic dels castells que no va assolir, a priori el més fàcil i a l’hora menystingut per alguns sectors. Els vermells van ser capaços de completar el 5de9 amb folre i el 4de9 sense folre i després van ensopegar en el castell de les tres aletes. Potser per cansament (o manca d’assaig en aquesta estructura), però, després van fer dues proves de pilar de 8 amb folre i manilles, un de carregat. Un element més en la discussió sobre la dificultat del tant qüestionat 9de8.

Els debats sobre la dificultat dels castells i la seva puntuació sempre estaran oberts, però, no gaire cops podem contrastar-ho amb el que passa a la realitat. Aquest cap de setmana hem tingut una nova lliçó pràctica.

CARLES ESTEVE

Foto 1: Detall 2de8fc dels Castellers de Sant Cugat a Tarragona

Foto 2: 5de8c dels Xicots de Vilafranca

Foto 3: 7de8 dels Castellers de Sabadell