El Fòrum Casteller arrela

El tercer Fòrum Casteller que ha estat el fil conductor de la Fira de Santa Úrsula de Valls celebrada aquest cap de setmana ha atret tant el públic familiar i popular com l’especialitzat en l’estudi de l’univers casteller. Els vint estands i les quatre àrees de dinamització de la FiraCastells han convocat milers de persones a l’espai del Pati, mentre el Simposi Casteller ha comptat amb 156 participants i també d’onze entitats, una xifra lleugerament superior a l’any anterior, procedents de 24 localitats. La diada castellera de diumenge al migdia va omplir als màxims la plaça del Blat i el carrer de la Cort per l’expectació generada. Durant el cap  de setmana els hotels de Valls van registrar una ocupació del cent per cent, fins el punt que dissabte a la nit assistents al Fòrum van haver d’allotjar-se en poblacions veïnes com Alcover i Tarragona.

DSC03183 copia

Les 140 activitats del tercer Fòrum Casteller han registrat una excel·lent participació, afavorida per la continuïtat i consolidació de la iniciativa més transversal que s’organitza sobre l’univers casteller iniciada l’any 2011 i que ha arribat enguany a la seva tercera edició, així com el temps estiuenc que ha predominat. Els punts àlgids han estat la diada castellera del diumenge, la nit del divendres amb uns assaigs multitudinaris i amb un alt nombre de persones intervenint o bé visitant-los, i les activitats familiars al Pati que les tardes del divendres i del dissabte i els matins del dissabte i del diumenge han registrat una participació excel·lent, que en alguns moments ha fet registrar cues en algunes de les activitats organitzades.

Activitats d’anteriors edicions com el rocòdrom, el globus casteller, la galeta castellera i el Nan casteller han tornat a funcionar molt bé. S’hi han afegit a les més sol·licitades les del llapis casteller a càrrec de Jumpling Clay –precisament va ser el detall escollit amb què l’Alcalde de la ciutat va obsequiar els castellers i grallers de les dues colles vallenques durant les matinades–, els tallers de fermalls a càrrec d’El burro catala, Creacions Castelleres i Xuxes by Xuxes; el taller preparat pel Camp d’Aprenentatge de Tarragona i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, o les ‘escales musicals’ de GAAC. El savi casteller, l’Oca castellera, el concurs de tapes castelleres i el gintònic casteller han estat altres de les iniciatives mollt ben acollides a la Fira. També ha reeixit la potenciació dels jocs gegants. Jordi Ferré, de Cossetània Edicions, era un dels expositors que també valorava positivament l’augment de visitants en aquesta tercera edició de la Fira Castells, la segona que es realitza en el Pati. Precisament, als estands de la Fira es podien trobar una llarga llista de llibres de temàtica castellera, dels quals se n’han venut prop de 200 unitats.

Una de les accions més cridaneres i simbòliues ha estat el somni casteller, que van dibuixar i escriure els nens de les escoles de Valls i que ha dominat l’escenari del Pati durnt tot el cap de setmana. Els escolars van deixar constància i immortalitzar els seus somnis castellers en aquesta iniciativa.

24 localitats representades al Simposi

Pel que fa al 3er Simposi Casteller s’han registrat 156 participants de 24 localitats: Alcover, Algemesí, Avià, Badalona, Barcelona, Berga, Bràfim, Cabra del Camp, Esparreguera, El Pla de Santa Maria, Granollers, Lilla, Madrid, Picamoixons, Reus, Salou, Sant Just d’Esvern, Sitges, Tarragona,Terrassa, Ulldemolins, Vilafranca del Penedès, Vilallonga del Camp i Valls.

simposi

A més d’estudiosos, analistes i persones a títol individual, van participar onze entitats i deu mitjans de comunicació.  Malgrat la prudència que s’abordava la sessió de la tarda pel que fa a l’assistència, donada la realització del clàssic Barça-Madrid, el Simposi ha tingut una participació lleugerament superior a la de l’any passat i ha esdevingut el hub de l’anàlisi castellera. Les ponències d’obertrura a càrrec de la periodista María Ángeles Sánchez sobre els avantatges i inconvenients que pot suposar la proclamació dels castells com Patrimoni Immaterial per part de la UNESCO, com la de cloenda del doctor Antoni Salcedo de la Universitat Rovira i Virgili, que va presentar nombroses obres d’art europees i catalanes en què apareixen els castells i altres construccions humanes, van ser especialment valorades per bona part dels assistents

Les comunicacions de presentació lliure han tingut enguany un marcat to emotiu en l’àmbit del paper de la dona en els castells, sobretot quan es va descriure la seva incorporació progressiva com a castelleres adultes de tronc i de pinya, i alhora des de la perspectiva de les mares.  En l’àmbit del finançament, en general es va evidenciar com a majoritària la posició de la Coordinadora de Colles contrària a l’ús de la publicitat en les camises. Alhora es van posar damunt de la taula noves opcions com el micromecenatge, l’enginy aplicat a la publicitat i el patrocini en què Repsol va deixar clar que aquesta empresa ‘potser no seria la primera però tampoc l’última en incorporar-s’hi a nous suports avui per descobrir’,  o fins i tot una major implicació d’espectadors i castellers en el finançament.  L’edició de les actes dels dos simposis anteriors per part de Cossetània de Valls també es va valorar com un dels actius més importants d’aquest hub casteller.  Així mateix, la incorporació de la Universitat Rovira i Virgili en l’organització del Simposi, amb l’atorgament de crèdits, va ser especialment destacada pel mateix alcalde, Albert Batet, com ‘una de les sinèrgies importants d’aquesta tercera edició’.1385776_536440333096740_1768967849_n

Altres activitats com el concert de La Vella Dixieland i els Vernets al Centre Cultural que va entusiasmar els espectadors, o els esmorzars de forquilla del diumenge al matí, també foren seguides àmpliament tant pels vallencs com pels nombrosos visitants. Bona part d’aquests també s’ha sorprès per l’enginy i creativitat dels comerciants vallencs en la mostra d’aparadors d’enguany. Els menús castellers també van incorporar una bona dosi de creativitat en alguns restaurants que van batejar els plats amb noms de l’univers casteller, i alguns establiments es van adaptar a l’horari en què va finalitzar la diada de Santa Úrsula, que va comptar entre els convidats al balcó de l’Ajuntament amb el President Jordi Pujol, que ha exercit com a Ambaixador dels Xiquets de Valls durant aquest 2013, i el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. Els quatre quadres que l’artista francès Patou Deballon pintà en directe durant la diada des d’un dels balcons de Can Segarra començaren a circular ràpidament per les xarxes socials i a la tardes estigueren exposats un parell d’hores al Pati. Es tractava del primer cop que un pintor duia a terme el seguiment d’una diada totalment en directe des de l’àmbit de les arts plàstiques. Santa Úrsula també ens deixa els primers goigs que inclouen temàtica castellera.

Descarrega una imatge de l’acte inaugural de la 3a edició del Simposi Casteller

Descarrega una imatge de la FiraCastells

Descarrega una imatge de la FiraCastells

153 comments

  1. Pingback: c3j8vb5w4dxctv36cxct5x4wd

  2. Así que no veo el problema en lo que he dicho más allá de haberte tildado de comercial. Actualmente ya tengo los 20mb contratados, pertenezco a la central CRETA-FUENLABRADA (MADRID) y estoy a unos 00m de la central. Creo que deberían pensar en invertir en FTTH, en pequeñas zonas como lo que ha hecho Orange en un barrio de Madrid. Una manifestante perdió la visión del ojo izquierdo tras recibir un impacto durante una carga de los Mossos en Barcelona por la huelga general.

  3. Por desgracia poca gente tiene la empatía suficiente para ponerse en el lugar del técnico de clínica micro, y no los culpo, después de dejarse un pastón en los cantos de sirena del comercial, su producto no funciona/esta roto/problema imaginario/rellenar aquí motivo de queja Lo normal es que si el equipo presenta un problema en el plazo 1 año, mientras no sea un daño evidente (rotura de pantalla, plásticos, quemaduras por sobretensión, bichos (si, cucarachillas, alguno llega asi) SOFTWARE!!

  4. Pero las necesidades del mercado y la demanda de piezas cada vez más sofisticadas aconsejaron que -en sólo diez años- pasáramos de dicha tecnología en la de control numérico. Mecanizados Sinc, empresa auxiliar dedicada a la mecanización y piezas de precisión, con más de 15 años de experiencia en el mercado.

  5. La empresa no podrá en ningún caso acogerse a la inaplicación del presente convenio mediante el procedimiento al que se refiere el art. Desde su fundación en el año 2000, Mecanizados Moan desempeña con entusiasmo y profesionalidad, pilares fundamentales de esta Sociedad, soluciones para el sector de la industria en la fabricación y reparación de piezas de maquinaria industrial.

  6. La red D&B recoge más de 100 millones de experiencias cada año, y los clientes de INFORMA D&B S.A.U. (S.M.E.) son los únicos en poder consultar esta información exclusiva en España. No solamente disponemos de los mejores recursos en maquinaria para la fabricación de todo tipo de piezas metálicas, sino que contamos con el más cualificado equipo humano, orientado al servicio y a la satisfacción del cliente.

  7. I simply want to say I am beginner to blogging and site-building and really enjoyed your web site. Almost certainly I’m want to bookmark your website . You actually have fantastic well written articles. Many thanks for sharing your web-site.

  8. Pingback: 298cn54mr25cnt5nctrw

  9. I have actually been looking for a way to thanks for contributing this message on your web site. I spend a fair bit of time on your site as well as have constantly been thrilled with your content. You have actually been extremely consistent in offering great information regarding a selection of topics concerning this website. Thank you again and also maintain the outstanding work.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *