El Fòrum Casteller convoca 140 activitats

L’univers casteller brillarà a Valls el cap de setmana de Santa Úrsula amb la tercera edició del Fòrum Casteller, que l’alcalde, Albert Batet, ha presentat avui, acompanyat per representants de les dues colles dels Xiquets de Valls i la Revista Castells. El Fòrum convocarà 140 activitats de formats, estils i característiques diferents, adreçades a un públic ample i variat.

La tercera edició del Fòrum Casteller s’articularà amb diferents iniciatives: el Simposi Casteller, la Fira Castells, les activitats paral·leles i, com a punt culminant i sobre el qual gira tota l’acció: la tradicional diada de Santa Úrsula. El programa presentat avui està estructurat en cinc àrees temàtiques:

Simposi Casteller. És l’espai de reflexió, diàleg i intercanvi d’idees i opinions entorn la realitat, projecció, història i presència dels castells avui en dia. Castellers, investigadors, periodistes, gestors i organitzadors es trobaran dissabte 26 per a debatre entorn dos eixos principals: el paper de la dona als castells i el finançament de les colles.

La ponència inaugural, que obrirà la convocatòria, versarà sobre el valor patrimonial dels castells i n’analitzarà les possibles influències positives i negatives de la declaració de la UNESCO. Precisament, enguany es commemoren deu anys de la Declaració de la  UNESCO per a la salvaguarda del Patrimoni Immaterial. La ponència anirà a càrrec de la fotoperiodista especialitzada en festes tradicionals María Ángeles Sánchez. A més dels ponents, el Simposi presentarà les comunicacions elaborades a través del procés de participació oberta.  El doctor en història de l’art de la Universitat Rovira i Virgili Antoni Salcedo clourà el Simposi narrant com l’art ha vist els castells al llarg de la històriaRdPFira3

Fira Castells. Una vintena d’expositors participaran en la tercera convocatòria de la Fira, que, com l’any passat, se celebrarà durant tot el cap de setmana al Pati. Els estands estaran ocupats per empreses, artesans, entitats i institucions, que exposaran i comercialitzaran els seus productes de temàtica castellera. Aquests productes són d’estil diferent: jocs per a petits i grans; gastronomia; roba i penjolls; llibres i dvd. La Fira serà un espai dinàmic, ja que el Pati i voltants acollirà activitats de tota mena entorn els castells: des de tallers i jocs infantils fins a concursos de cuina castellera, passant per projeccions castelleres. Cada estand organitzarà activitats de petit format durant tot el cap de setmana.

Els espectacles. La Vella Dixieland i els Grallers Els Vernets lideren aquest capítol reinterpretant en clau de jazz clàssic el repertori casteller, al costat de la performance de l’artista plàstic francès Patou Deballon, que pintarà en directe l’actuació de Santa Úrsula.

Les activitats. Diferents agents culturals de Valls han programat activitats de perfil casteller i de la cultura popular per al cap de setmana de Santa Úrsula: menús castellers, esmorzars de forquilla, mostra d’aparadors castellers, exposicions… junt amb ballades i cercaviles d’elements tradicionals. Tot plegat, també podrà gaudir-se a través de les rutes guiades adreçades especialment als visitants de fora de la ciutat, que inclouen la visita als espais expositius de les dues colles castelleres vallenques, a l’imponent monument als Xiquets de Valls de l’escultor Josep Busquets i al quilòmetre zero del món casteller ubicat a la plaça del Blat.

Els castells. Res de tot això no tindria sentit si diumenge no hi hagués l’actuació de Santa Úrsula. La gran diada vallenca, el punt de màxima expressió de les colles dels Xiquets de Valls, és el moment més esperat de l’any per a milers de vallencs. Enguany, a més, gràcies a l’excel·lent estat de forma de la Colla Vella i la Colla Joves, Santa Úrsula arribarà amb més expectació que mai.

Programa

Foto 1: Detall del cartell del Fòrum Casteller

Foto 2: Un moment de la presentación, avui. D’esquerra a dreta, Anton Dilla (CVXV), Joan Ibarra (CVXV), Bàrbara Flores (regidora de Cultura), Albert Batet (alcalde de Valls), Josep Fernández (CJXV), Rosa M. Rovira (CJXV) i Santi Terraza (director de la Revista Castells)

Articles relacionats:

Valls enllesteix la tercera Fira Castells