El Vendrell, plaça pilanera

pde6c2012El nom del Vendrell ha estat històricament vinculat als pilars de mèrit.  La plaça Vella ha estat escenari d’alguns pilars destacats i ha esdevingut un “mite” en el món casteller.

El 12 de novembre de 1967, els Nens del Vendrell hi van coronar el primer pilar de 6 de l’era moderna. Un espadat que llavors va ser font de polèmica per ser coronat ben just. El Nens van fer desaparèixer tot dubte quan per Sant Zacaries  del 1969 van descarregar-lo per primer cop al segle.

El novembre del 1969 els Nens tornarien a fer un pas més amb el pilar i, a la mítica plaça Vella, van descarregar el primer pilar de 7 i, alhora, el primer folre del segle. Aquestes gestes consecutives i el domini sobre el pilar dels baix-penedesencs  van servir per convertir la plaça vendrellenca en la Meca dels pilars. Des del primer pilar de 7 amb folre descarregat, el dels Nens del 69, fins al segon descarregat van passar vint-i-sis anys (Castellers de Vilafranca, diada del Mercadal del 1995).

En el període de recuperació del pilar (1967-1972) els Nens acumulen un grapat de grans espadats que els donaran la fama de colla pilanera i, de retruc, a la plaça Vella. Al Vendrell es  fan una dotzena de pilars de 6, cinc de descarregats. En aquell sexenni, en tot el món casteller, es descarreguen deu espadats de 6, nou els completen els Nens. (dades: BDCJ/CCCC).

Pilar de 6 (1967-1972)
Descarregat Carregat Intent Intent desmuntat
Castellers de Sitges 0 0 2 0
Castellers de Vilafranca 1 4 4 0
Colla Nova de Sant Magí 0 0 2 0
Colla Vella dels Xiquets de Valls 0 6 10 0
Nens del Vendrell 9 10 6 0
Total castells: 54 10 (18.5%) 20 (37.0%) 24 (44.4%) 0 (0.0%)

Després del darrer pilar de 6 d’aquella època, el 1972. durant l’homenatge a Jan Julivert, no va tornar a ser descarregat un gran pilar fins el 1988: va ser la Colla Joves  al Vendrell per Santa Teresa. L’únic gran pilar descarregat en tot el món casteller en la dècada dels 80. Per posar en context, en aquell decenni no se’n va descarregar cap més i el van coronar la Jove de Tarragona (1985, 1989), els Xicots (1987, 1988), la Colla Vella (1988) i els Minyons (1988).

Per el que fa al Vendrell, més recentment, el van descarregar els Minyons de Terrassa a l’any 2002. El 2005 i el 2009 el va coronar la Jove de Tarragona. El 2011 el va completar la Colla Vella i l’any passat el van carregar el Nens.

Pde7fc MT 2005El pilar de 7 amb folre descarregat del 1969 va consagrar la plaça com propicia per els pilars. La façana escairada de l’Ajuntament, la plaça amb les façanes pròximes, sembla que agrada als pilaners. Les referències visuals son optimes. Un pilar de 7 amb folre que va tornar a la plaça Vella de la mà dels Minyons de Terrassa, quan el van coronar en el marc del 79 aniversari dels Nens. L’any 2012, per Santa Teresa, la Jove de Tarragona el va descarregar.

Pde7fJTAquest any, els pilars poden tornar a ser protagonistes. La diada promet rondes castelleres interessants, però amb un especial interès també per a la tanda pilanera.

La Jove de Tarragona hi podria portar per primer cop el pilar de 8 amb folre i manilles, el van provar per Santa Tecla i el volen tornar a provar. La Joves de Valls ha recuperat el pilar gros i fins i tot somnien amb el de 8 per Santa Úrsula, el de 7 podria arribar (ja el van provar a la Fira del 1995). Finalment, els Nens buscaran revalidar el pilar de 6 coronat l’any passat per Sant Zacaries; serà possible si surten airosos del triplet de vuit i sempre tenint en compte la renovació que han fer de segon i terç del pilar.

 CARLES ESTEVE

Foto1: Detall del pilar de 6 carregat pels Nens del Vendrell

Foto2: Pde6c,  Nens del Vendrell (2012)

Foto3: Pde7fc, Minyons de Terrassa (2005)

Foto4: Pde7f, Colla Jove Xiquets de Tarragona (2012) Foto: Neus Baena

(Agraïment a Pere Ferrando i webcasteller per la seva col·laboració)