Les ambulàncies tornen a ser notícia

El passat dissabte novament es va haver de suspendre una actuació castellera a mitja celebració per manca de transport sanitari. Va ser a Sitges, on l’ambulància va haver de marxar per evacuar un contusionat lleu després de la caiguda de la torre de 7 carregada de la colla local i la diada –que va ser accidentada organitzativament, ja que es va iniciar amb retard perquè l’ambulància va fer tard– no va poder continuar.

No ha estat el primer, ni el segon, ni el tercer cas en aquesta temporada. El cas més sonat va ser a Tarragona per Sant Magí on es va suspendre la gran diada del 19 d’agost a la segona ronda, amb molts reptes previstos estroncats. Afortunadament, tot va quedar en un ensurt, però l’exhibició va quedar deslluïda i va deixar decebuts els espectadors i els castellers.94521257e7e2ec0

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) recomana un seguit de mesures a tenir en compte a l’hora de dotar d’assistència mèdica a les diades. El manual de prevenció editat per la CCCC diu que, com a mínim, es requereix la presència d’una ambulància de Suport Vital Bàsic, amb xofer i tècnic d’ambulàncies.Però amb això no n’hi ha prou.

Entre les recomanacions que es fan des de la CCCC hi ha la de procurar que l’ambulància no marxi de la plaça si no és totalment imprescindible. Si per exemple un casteller s’ha torçat un peu i no pateix un desmai pel dolor, no cal marxar urgentment i deixar la plaça sense ambulància; es pot esperar a acabar l’actuació i, fins i tot, plantejar un transport amb vehicle particular com passaria en qualsevol disciplina d’activitat física. Amb això cal també la complicitat de les colles, amb equip de primers auxilis per fer un filtratge.

Es recomana que si l’ambulància ha de marxar cal que vingui una altra d’immediat i no reiniciar l’activitat castellera fins que aquesta no hagi arribat. Aquí és on es produeix la majoria d’inconvenients: sovint el transport no torna en el que fóra un temps d’espera raonable per a espectadors i castellers. Un llarg desplaçament fins al centre sanitari o l’entrada de l’afectat a urgències pot retardar en excés el retorn o l’arribada d’una nova ambulància.

En les actuacions en plaça pròpia en què les colles participants siguin més de dues i hi hagi, com a mínim, dues colles amb previsió de realització de castells límit o castells de 9, es recomana que hi hagi dues ambulàncies, per tal d’assegurar la presència d’una ambulància a plaça. En alguns casos, s’organitzen hospitals de campanya i fins i tot en algun assaig al carrer amb proves de risc s’ha previst transport sanitari.

Unes mesures que, com s’ha pogut comprovar, no sempre són del tot efectives per tal d’evitar la suspensió de l’acte. En temps de crisi no és fàcil contractar hospitals de campanya, ni disposar d’un desplegament sanitari més enllà de l’indispensable. Els organitzadors tenen retallats els seus pressuposts i les colles tampoc poden afrontar grans despeses, més enllà de les mínimament exigibles. La fórmula del conveni entre entitats, colles i ajuntaments fa que és puguin reduir o derivar costos. Però no sempre és possible. El cost del dispositiu d’un diada castellera pot rondar dels 200 als 1.500 euros, depenent del desplegament.

Des de la CCCC obren la possibilitat a estudiar algun tipus d’acord general amb una sola companyia. Però això no és fàcil: no totes les empreses operen a tot arreu. També cal tenir en compte que hi ha colles que ja tenen acords particulars força positius amb alguna empresa. L’ens comú de totes les colles ha estat el pal de paller en matèria de prevenció i assegurança mèdica, també pot ser l’ens que pugui mancomunar l’assistència sanitària a la mateixa plaça i resoldre en alguns casos el que sol ser un imprevist.

CARLES ESTEVE

Foto 1: Transport sanitari a la diada de la festa major de Sabadell

Foto 2: Sant Magí es va haver de suspendre en segona ronda després de la caiguda d’un 5de7 dels Xiquets del Serrallo (Diari de Tarragona)