Pilaners joves i pilaners veterans

pde6_20102013Els pilars s’estan convertint en una de les atraccions de la temporada; ja no és un fet de les colles més grans si no transversal. Dotze colles han fet el pilar de 6 i algunes més l’assagen. Aquest cap de setmana, els Minyons de Terrassa han estrenat un pilar molt jove, amb una mitjana d’edat baixíssima. La Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau també l’ha provat a plaça, amb un segon de només 17 anys. Els verds de Tarragona el van descarregar divendres a l’assaig, a la plaça no se’n van sortir.

Els pilars es poden comparar de moltes maneres: per la seva execució, pel pes o per l’edat dels que el realitzen. Avui ens centrem en la veterania o joventut dels pilaners.

El nou pilar dels Minyons ha sorprès pel rejoveniment que ha experimentat. De baix a enxaneta sumen 109 anys, mentre que la colla que suma més anys és la Jove de Tarragona amb 186.

Gràfic d’edats, pde6 colla a colla, des del baix a l’enxaneta:
EDATSPDE6Val a dir que la figura del baix condiciona molt el resultat final. La Colla Vella aposta per un veterà casteller sexagenari, com la Jove de Tarragona. Contrasta amb la joventut del baix de la Colla Joves (21 anys) o dels verds (23 anys). Els Marrecs de Salt són la única colla que hi situa una dona sota de tot. Tot i això, les colles no sempre utilitzen el mateix baix, pot ser diferent a cadascun dels grans pilars (pde6, pde7f, pde8fm) o quan va al mig d’un castell.

L’alineació més fixe és la de segon, terç i  quart. Molt més comparable en edats. La més jove continua sent la dels Minyons, 62 anys entre els tres. Els Nens del Vendrell sumen 64 anys, amb la mateixa mitjana que els malves de 21 anys. La mitjana més alta (de segon a quart) és la dels Castellers de Terrassa amb 36 anys. Tot i que, tenint el segon i terç més veterà, compten amb uns dels quarts més joves.

El segon més jove: Nens del Vendrell, 21 anys
El segon més veterà: Castellers de Terrassa, 47 anys

El terç més jove: Minyons de Terrassa, 21 anys
El terç més veterà: Castellers de Terrassa, 44 anys

El quart més jove: Colla Vella dels Xiquets de Valls: 16 anys (una noia)
El quart més vetarà: Capgrossos de Mataró, 38 anys (una dona)

Pel que fa la canalla, les diferències no són tantes. Els enxanetes van dels 6 als 9 anys, els dosos o aixecadors dels 9 als 13. Els dos més petits, com els baixos, tenen recanvis. No sempre són els mateixos. Val a dir que en els pisos de segon, terç i quart algunes colles també tenen més d’una opció.

La veterania en els castells és un grau molt apreciat, especialment en els pilars. La joventut és garantia de continuïtat. Establir un equilibri pot ser tant determinant com el del mateix espadat. En l’any més pilaner de la història, l’estadística trenca tòpics.

CARLES ESTEVE

Foto 1: Detall pilar de 7 amb folre dels Capgrossos de Mataró al Mercadal de Reus

Foto 2: Pilar de 6 dels Minyons de Terrassa a Sants

(Dades i fotos de les colles)

Articles relacionats:

El pilar és cosa de tots