Prenent mides sense profanar el temple

3de10fm Colla VellaLa Colla Vella dels Xiquets de Valls va fer aquest diumenge un assaig al carrer en el marc de la campanya “Fem Valls de 10”. Les proves van tenir lloc a la plaça de l’Oli, en ple centre de la vila. No és gens habitual que la Colla Vella assagi a Valls a fora del seu local; en l’era moderna ha estat en comptades ocasions.

Consultat amb veterans castellers de la colla recordaven un assaig a l’any 1970 a la plaça del Pati i més recentment al barri de les Vivendes de la Colla Vella o al barri del Vilar l’any 2010. El que per a altres colles pot resultar habitual, a Valls no és freqüent. Menys encara ho seria convocar un assaig a la plaça del Blat. Preguntant sobre la possibilitat la resposta ha estat clara: “no se’ns ha passat ni pel cap”.

Altres colles han convertit com a norma l’assaig en l’indret on s’actua, dies abans d’una gran diada, per prendre mides i detectar desnivells. A Valls, tot i que l’espai que disposen les colles per a actuar està delimitat per la “frontera” invisible que les separa, no creuen necessari profanar el sagrat temple casteller.

AssaigEncabir el peu del 3de10 amb folre i manilles al bressol casteller serà tot un repte, encara que la Colla Vella ja te l’experiència de l’any 2000. No tan sols per les voreres i el pendent, sinó per la presència immòbil de “l’altra colla”. En aquest sentit, un casteller de la camisa rosada recordava que hi ha fotografies que demostrarien que, amb els anys, la frontera s’ha desplaçat en detriment de la Colla Vella, una tesi que és clarament contestada per la Joves, que considera que els rosats han menjat espai seu en diverses ocasions.

La plaça del Blat espera una gran diada per part de les dues colles. El quiloòmetre zero segueix sent l’escenari reservat per els castells de les colles de Valls, sempre amb camisa i al so de les gralles.

CARLES ESTEVE

Foto 1: Detall de les manilles

Foto 2: Prova de 3de10fm fins a sisens

Foto 3: Prova amb el folre a terra i manilles al segon pis