El 3de8, el pal de paller dels castells

El 3de8 és la frontera entre les colles que fan castells de 8 pisos esporàdicament o les que es consoliden com a colla de 8. Requereix un esforç tècnic superior al del 4de8 i, fins i tot, pot ser més complicat que el 2de8 amb folre, tal com s’ha vist en els darrers anys. El 3de8, l’anomenat “pare dels castells” segueix sent el pal de paller de molts castells i la porta al creixement de moltes colles. A partir d’aquest castell es pot començar a treballar per a fer-ne d’altres, com el 3de9 amb folre o el 5de8. El 3de8 forma part de la base castellera per excel·lència, l’anomenada clàssica de 8: 3de8, 4de8 i 2de7. I esta emparentat, en valoració, amb el pilar de 6. De totes aquestes estructures bàsiques (pilar, torre, 3 i 4) és l’única que ningú no ha pogut afegir (fins el moment) un pis al tronc; sempre ha crescut per la base, a diferència dels altres castells clàssics. El 3de9 sense folre segueix sent un somni, un apunt històric del que en donen fe d’algunes cròniques del segle XIX. Per contra, el 3, se l’ha pogut elevar fins als deu pisos, fent-lo créixer amb bases de suport addicionals.

3de8cCTL’assoliment i la consolidació del 3de8 és determinant per al creixement d’una colla castellera. Aquesta és una de les bases per entendre el salt qualitatiu que ha experimentat el fet casteller en els darrers anys. L’assaig amb xarxa, la tecnificació en el treball de la pinya i en el tronc són claus per comprendre la progressió en l’efectivitat de les colles del segle XXI. Feina que ha contribuït a la millora en l’execució dels poms de dalt, la confiança dels més petits és determinant.

En les darreres temporades, si agafem des de l’any 2000, s’ha doblat el nombre de colles que descarreguen el 3de8. Amb la temporada encara per acabar, s’ha multiplicat per dos els 3de8 descarregats respecte ara fa deu anys. Es tracta d’una evolució en positiu que es reflecteix en les xifres globals. Enguan, se n’han descarregat 182 3de8 (el 90%), tan sols carregats són 8, i han fet llenya abans de l’aleta 2 únics intents. En total, 10 caigudes sobre 202 proves (sumats els 10 intents desmuntats). Si ho comparem amb el 4de8 les dades són encara més reveladores, l’índex de descarregats d’aquest any és del 81% (9% per sota que en el 3de8). En comparació amb el 2de7 ens trobem en el mateix, la torre s’ha completat en un 82%.

És evident que el 3de8 és un castell frontissa. Amb l’efectivitat de les colles grans, que no el descuiden, i la prudència de les colles que l’incorporen al seu repertori. Possiblement, el 3, és l’estructura més determinant per fer una bona temporada. És un objectiu per a les colles de 8 que volen créixer i una assignatura obligatòria fins i tot per a les més grans.

3de8sXXI

CARLES ESTEVE

Foto 1: Detall del primer 3de8 descarregat dels Castellers de Sant Cugat

Foto 2: 3de8 dels Castellers de Terrassa, l’han recuperat després de tretze anys


Articles relacionats:

Sant Cugat segueix sumant

Xicots: la lluita incansable per treure el cap

Aquest any sí! 3e8 carregat dels Nens

El 3de8: la nova frontera