Els castells carregats perden valor

La temporada ha arribat a la seva fi. Un any molt bo castellerament parlant, del qual en farem resum en properes dates. Un dels canvis introduïts aquest any ha estat la nova taula de punts del Concurs, puntuació que s’ha començat a aplicar per elaborar l’Índex classificatori per a la cita del 2014. Es tracta d’una taula que ha canviat, una mica més, la relació entre castells descarregats i carregats.

pde6cNVCarregar un castell ha perdut valor al segle XXI. Les colles cada dia són més conscients que l’objectiu és descarregar i que el castell “només” coronat serveix per a la foto i poc més, justificant-se quan es tracta del primer assolit. Ja en l’antiguitat dels castells, no es donava el valor que han gaudit les construccions carregades en el segle XX. Han estat els mateixos castellers els que han variat aquesta apreciació amb el pas del temps. En aquest sentit, els mitjans i el públic en general sempre s’ha mostrat més escèptics amb el valor dels castells amb llenya.

Amb el curs finalitzat es poden analitzar els efectes dels canvis, la majoria dels quals encara no estan interioritzats pels castellers. L’ordenació dels castells descarregats la coneix la pràctica totalitat del món casteller; la relació entre coronats i completats, no.

Els 5de9 amb folre carregat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha quedat situat com a tercera millor construcció dels rosats, sempre comptant els punts, per darrera del pilar de 8 i 2de9 amb folre i manilles. Els Xicots de Vilafranca han carregat el 5de8 com a millor castell (i han coronat “només” la torre), això fa que els 2de8 amb folre completats per Marrecs de Salt, Castellers de Sant Cugat o Nens del Vendrell superin en punts la catedral dels vilafranquins. Els Castellers de la Sagrada Família tenen el 2de7 com a castell més ben valorat, el 4de8 carregat els ha quedat per sota –relació que ja és mantenia en l’anterior taula–.

Tot i això, hi ha diverses colles que el seu millor castell descarregat queda molt per sota del més gran coronat. Així doncs, quin és el seu nivell real? És difícil definir. Caldria veure de quina manera s’ha assolit el castell “tan sols” carregat, si ha estat al límit o amb possibilitats de baixar-lo correctament.

La Colla Jove Xiquets de Vilafranca va estar a punt de carregar el pilar de 6 i han coronat un 2de7, mentre que el seu millor castell descarregat ha estat el 4de7 amb l’agulla. Els Xicots han carregat un 5de8 però el seu millor castell descarregat ha estat el 3de8. Els Xiquets del Serrallo han coronat un 4de8, sent el 7de7 el millor castell completat. I la Jove de Sitges ha carregat la torre de 7 i el 3de7 per sota –castells que tenia descarregats el 2012– i el 7de7 ha estat el descarregat de més valor.

Altres colles també tenen salts en la relació de les seves fites màximes. Als Castellers de Cornellà se’ls valora el 7de7 carregat per sota del 4de7 amb l’agulla descarregat. Als Tirallongues de Manresa els queda el 5de7 carregat per darrera del 3de7 amb l’agulla. Podria haver estat la seva tercera millor construcció, però el pilar de 6 carregat dels Nens del Vendrell els ha quedat en punts per sota de 2de7.

Uns canvis de valor que van ser consensuats per la Comissió Assessora del Concurs de Castells de Tarragona i que es mantindran com a mínim fins el Concurs del 2014. Caldrà actualitzar les calculadores de les colles per veure qui entra, tant dissabte com diumenge. Es pot seguir la norma o no, però, la taula de punts és ara per ara l’única guia per valorar de forma consensuada un resultat casteller.

Exemples de casos reals 2013
2de9fm > 5de9fc Colla Vella dels Xiqets de Valls
2de7 > Pde6c Nens del Vendrell
2de7 > 4de8c Castellers de la Sagrada Família
4de7a > 7de7c Castellers de Cornellà
3de7a > 5de7c Tirallongues de Manresa

CARLES ESTEVE

Foto 1: Detall 5de9f carregat de la Colla Vella dels Xiquets de Valls per Santa Úrsula

Foto 2. Pilar de 6 carregat dels Nens del Vendrell