El 9de8 i el 7de8, dos castells amb polèmica

[su_slider source=”media: 2908″ target=”blank” width=”740″ title=”no” arrows=”no” pages=”no” mousewheel=”no”]

Un dels eterns debats del món casteller és: com classificar els castells per la seva dificultat. A banda de l’ordenació en la taula de punts del Concurs, el que obre més comentaris és la categoria de cada castell. Quan una estructura no és habitual –i, per tant, hi ha poques referències– encara acostuma a ser més complicat de definir. En aquest cas s’hi troben dues construccions, el 9de8 i el 7de8, castells que són valorats de diferent manera depenent de la colla què en parla. Avui entrarem a valorar-los veient qui els ha fet.

El 9de8 és, sense cap mena de dubte, el castell que genera més controvèrsies, no per la seva puntuació, sinó per la seva catalogació de gamma extra. L’any 2001, a Reus, la Colla Vella dels Xiquets de Valls el va plantar per primer cop a l’era moderna. Va generar una gran admiració, tanta que fins i tot va eclipsar en certa manera el 4de9 sense folre que van fer els Minyons de Terrassa en aquella exhibició. Primera polèmica al voltant d’aquest castell; llavors no van ser tantes les veus que van posar en dubte la seva categoria extraordinària ni la seva execució amb tres enxanetes. La taula de punts del Concurs de l’any 2000, un any abans de la seva recuperació, situava fins i tot el 9de8 carregat per sobre del 3de8 per sota descarregat. Actualment la col·locació és la següent: 3de9f<9de8(c)<3de8ps(c)<2de9fm(c)<9de8. Un castell per sobre del 3de9 amb folre.

Aquesta temporada s’han intentat onze 9de8: nou descarregats, un intent i un intent desmuntat. Tots per part de colles de gamma extra. Aquesta és la tònica i el fet diferencial amb els castells puntuats immediatament per sota. Només l’han provat colles de gamma extra, i no totes. Els Minyons de Terrassa no s’hi han enfrontat mai, mentre que la Colla Joves va hi va fer llenya a Santa Úrsula, el mateix dia que assolia tres castells superiors. També cal tenir en compte que no l’ha provat mai cap colla que no hagi estat de gamma extra en aquella temporada. Es tracta aquesta d’una dada molt aclaridora, per l’ampli mostreig que se’n resulta després de vint-i-quatre 9de8 provats per quatre colles. Un altre debat seria si ha de valer el mateix amb un o tres enxanetes, però això no afectaria la categoria de les colles que l’han provat: la de gamma extra.

El cas del 7de8 és una altra construcció que amb el temps va definint el seu valor. Aquesta és una estructura de recent invenció; el primer 7de8 data del 2011 –el van fer els Castellers de Vilafranca i la Colla Jove Xiquets de Tarragona–. L’any 2012 el van fer sis colles, amb un total de vint descarregats. Aquest 2013 l’han fet vuit colles amb un total de disset descarregats, un coronat i un intent. Totes les colles que l’han fet eren colles de 9, llevat dels Castellers de Sabadell (2013) i els Castellers de la Vila de Gràcia (2012). Els saballuts havien intentat el castell de 9 prèviament i els graciencs han assolit els 9 pisos a posteriori. Els Xiquets de Reus han fet el 3de9 amb folre i el 5de8, i els Xicots de Vilafranca el 5de8, sense optar al 7de8. Això ens permet situar la complexitat d’aquest castell. Per contra, el 7de8 se situa en puntuació per sota del 2de8 amb folre. Un factor que podria jugar en contra d’aquest castell en el frec a frec per classificar-se a la cita de diumenge del Concurs, i podria ser víctima, a més, de no ser un castell amb trajectòria històrica i de no estar a l’abast de totes les colles que fan el 2de8 amb folre.

En aquests dos castells podríem aplicar la màxima de: digue’m qui els fa i et diré el què són.

[su_carousel source=”media: 2908,2907,2906″ link=”image” target=”blank” height=”200″ items=”3″ title=”no” arrows=”no”]

CARLES ESTEVE

Articles relacionats:

5de8, 2de8 amb folre i 7de8: encaix imperfecte

El 9de8, quina dificultat?

Amb un o amb tres enxanetes?

La catedral, la clau per anar diumenge al Concurs