La Jove enamora sense límits

Això de la Jove de Tarragona comença a adquirir caràcter d’èpic. Els èxits actuals i la trajectòria recent mereixen tots els reconeixements possibles: la proliferació de castells de 9, l’aparent facilitat amb la que han fet el 5de9 amb folre, la incorporació del 9de8 i la suma del pilar de 8 amb folre i manilles escenifiquen un dels èxits més rellevants de la castellística moderna. Però, tot i aquesta magnificiència, l’element que adquireix més relleu és especular on és el límit d’aquest creixement.assaig2DavidOliete

Perquè l’espectacular salt que la colla de la camisa lila ha protagonitzat en les darreres quatre temporades s’evidencia d’una manera clara en els resultats. El 2008, només van fer dos castells de 9 i un 5de8; l’any següent, en van ser set, a més de passejar la catedral dotze cops; el 2010 van sumar onze construccions de 9; que van arribar a quinze el 2011 (inclós el primer 5de9f carregat). L’any passat, van assolir la xifra de vint construccions a partir del 4de9f, mentre que aquest 2013 han arribat a 36. Els números no poden resultar més clars. I en l’anàlisi cal fer constar una millora considerable de la seva eficàcia en les construccions grans: d’aquestes 36 construccions d’enguany, 33 han estat descarregades i només han patit un intent.

Durant anys, a la Jove se la va considerar la colla que millor assajava però que pitjor ho reflectia a plaça. Era una colla que trencava fronteres, però que li feia por fer-se gran. El trasbals per l’accident de Santa Tecla de 1995 va incrementar aquesta sensació i l’oportunitat per a fer un sorpasso amb les colles grans es va anar esvaint fins arribar al punt de patir per a conservar els castells de 9.assaig3DavidOliete

Gairebé vint anys després, la Jove concentra de nou totes les mirades entorn el seu potencial. Alguns s’ho miren amb por, altres amb sana enveja i gairebé tothom amb admiració i reconeixement. Els del Cós Bou han protagonitzat un salt veritablement espectacular, però tot indica que el camí que tenen per traçar encara és llarg. Per aquest motiu, el seu president, Albert Grau –un dels artífexs, junt amb Jordi Crespo i Jordi Sentís, entre d’altres, del canvi–, insisteix en tocar de peus a terra i actuar amb màxima prudència. Els components més veterans de la Jove –els que hi eren fa vint anys, quan van estar a un pas de guanyar el Concurs de 1994– es mostren cautelosos davant el futur pròxim. “Poc a poc i bona lletra”, no es cansa de repetir Grau, coneixedor que la principal aposta és solidificar la nova base que ha contribuït a fer gran la colla.

I és que la Jove probablement sigui la colla que, de mitjana, reuneix més gent als seus assaigs i actuacions. Els peus que formen els seus castells en les principals actuacions són dels més nombrosos que es veuen a les places i el local del carrer del Cós del Bou s’ha quedat petit. De fet, aquesta és una de les principals preocupacions que té la Junta que encapçala Albert Grau. Cal buscar un nou local? Fóra convenient arriscar-se en una operació d’aquesta envergadura? Les respostes no són clares ni en un sentit ni en l’altre. I la prudència que acompanya la seva actual gestió els aconsella valorar totes les opcions amb prou cura. Però la sensació que l’emblemàtic antic mercat del peix i parc de bombers de Tarragona –que va resultar clau en l’expansió de la colla a començament dels noranta– pot arribar a ser un fre és cada cop més estesa. La necessitat de trobar una xarxa adaptable per al 4de9 sense folre ja s’ha fet evident amb les limitacions de l’actual estructura.

La temporada del 2014 serà clau per a conèixer el futur proper de diverses colles, però potser en cap altre cas tindrà la rellevància de la Jove. Si els de la camisa lila aconsegueixen fer un pas endavant sense perdre’n cap llençol poden arribar a somiar en trencar la indiscutible hegemonia dels Castellers de Vilafranca. Al Figarot se’ls miren amb respecte i, alhora, amb ganes de trobar una colla amb qui batre’s al màxim nivell. Aconseguirà la Jove consolidar el salt dels úiltims anys i guanyar nou terreny? Podran aquest cop aguantar la pressió? La temporada del 2014 es presenta apassionant.

SANTI TERRAZA

Fotos: David Oliete

Articles relacionats:

La Jove i el 5de9 amb folre