Un protector cervical per als components de la pinya?

Un protector cervical per als castellers de la pinya? Aquesta és l’opció que està estudiant la Coordinadora de Colles Castelleres, conjuntament amb empreses d’innovació tecnològica, com el proper pas en la implantació de mesures de protecció de lesions.

El projecte encara es troba en fase preeliminar, però el full de ruta comença a estar definit. L’objectiu és trobar un sistema de fàcil implantació, còmode i econòmic que actuï com a potector davant un impacte. L’actual fase inicial encara no permet concretar quin sistema s’acabarà aplicant, tot i que ja s’han començat a valorar algunes opcions, que podrien arribar a ser factibles segons els objectius plantejats, gràcies als avenços tecnològics.

_FMP5222 copia

Una de les opcions que hi ha sobre la taula és la creació d’un teixit intel·ligent que els castellers de la pinya es col·locarien al coll o sota de la camisa i que se solidificaria quan s’activés, limitant els moviments de la columna cervical que poden causar lesió medul·lar. La possible aplicació d’aquest dispositiu es troba en fase d’estudi a càrrec de l’empresa Leitat, que desenvolupa textil tecnològic i que n’està analitzant les possibilitats de creació i adaptació a la pràctica castellera. La CCCC i Leitat van signar un conveni el mes de juny passat per a estudiar-ne el desenvolupament. Diferents empreses ja s’han interessat en la fabricació del protector un cop estigui desenvolupat plenament.

El director científic i mèdic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Dani Castillo, considera que el dispositiu hauria de ser una peça “tova, reutilitzable, d’ús fàcil, escàs impacte visual i, a més, econòmic”. La concreció de totes aquestes variables en redueix les possibilitats de desenvolupament, però els primers treballs generen confiança.

vng, castells 004290706rl copia

Paral·lelament, la CCCC està enllestint un estudi per a concretar quins castellers de la pinya que haurien de dur aquest protector. L’estudi relaciona les caigudes de les darreres temporades i n’avalua les zones de més risc de tenir una lesió en cas de caiguda. La lesió patida, el passat mes d’agost, per un component dels Castellers de la Vila de Gràcia que es trobava en el cinquè cordó podria suggerir que el dispositiu fos recomanable no únicament per al nucli bàsic d’un peu, sinó ue abracés un radi força més ampli.

La implantació d’un protector per a les cervicals no és la primera vegada que intenta aplicar-se als castells. En la segona meitat dels anys noranta, la Jove de Tarragona en va crear –arran de l’accident que van patir a la Santa Tecla de 1995– un collaret protector que es col·locaven voluntàriament alguns castellers en posicions claus de la pinya. El dispositiu, però, era poc pràctic i tampoc en garantia eficiència absoluta, amb la qual cosa es va deixar d’utilitzar progressivament.

Amb la implantació total del casc per a la canalla, les xarxes de protecció i dels terres amb material atenuant als locals d’assaig, la CCCC vol fer un pas més en la prevenció de lesions i la protecció dels castellers.

SANTI TERRAZA

Foto 1: Caiguda d’un 5de9 amb folre dels Minyons de Terrassa a Barcelona

Foto 2: Protector cervical que alguns components de la Jove de Tarragona van utilitzar a finals dels 90