El mapa s’amplia: més colles que mai

Més colles castelleres que mai. L’any que acabem de deixar enrere passarà a la història com el de la millor temporada de la història i el que ha vist néixer més colles castelleres. Ja hi ha 85 colles a la Coordinadora de Colles Castelleres (CCCC), de les quals 66 en són de ple dret i 19 s’han acollit a l’estrenada fórmula de colla en formació, que permet a les noves agrupacions acollir-se en fase d’iniciació. Un bon grapat de les noves colles són projectes recuperats que s’havien perdut ara fa uns anys. És el cas de Gelida, Alcover, Vila-seca, Cambrils, Cornudella de Montsant o Gavà.3de6a copia

Baix Llobregat, la comarca de moda. El Llobregat baixa amb força en el seu tram final. La seva comarca té una pedrera de seguiment del camí primerenc de 8 d’Esplugues o la recuperació de la gamma bàsica de 7 de Castelldefels. El Baix Llobregat viu la seva particular segona era moderna amb la creació de quatre noves colles en un any, a Gavà, Viladecans, Begues i Sant Vicenç dels Horts. Aquest darrer ha estat el cas més sonat, on la nova colla (Carallots de Sant Vicenç), encara en formació, ha passat de completar castells bàsics de 6 el maig a provar el primer castell de 7 el desembre. Una autèntic cas de revelació de la temporada de les colles d’aquesta categoria. L’afluència de gent i el fet d’explorar noves sensacions han estat les claus de l’èxit. Tot i així, caldrà estar atents al rumb d’aquesta colla. El llistó de la primera temporada ha estat d’altura i de cara a l’any que ve se li demanarà, ja amb menys paciència, els 7 pisos.

Els Castellers de Sant Feliu han anunciat les ganes de tornar a ser estables. Han sovintejat el 2de6 en tres ocasions, un dels quals carregat, tot i que no han pogut mantenir el 5de6. També han tingut el 4de6 amb agulla com a estructura insígnia. A la capital del Baix Llobregat, després d’un 2011 inactiu en castells, tornen a respirar amb positivitat desitjant que algun dia puguin repetir la millor actuació de la història amb el 3 de 7, el 4 de 7 i el 4 de 7 amb agulla aconseguida al 2002.

El capítol llobregatí té encara quatre parts més per detallar. La primera passa per Begues, on tot i un bateig de vint-i-un botons, no han passat de la gamma bàsica de 6. En segon lloc, l’Hospitalet de Llobregat, que tot i formar part del Barcelonès sempre s’ha considerat de la comarca, viu una crisi tèrbola, a causa de la marxa de camises, que situen la Jove en una espiral devastadora. La tercera, Gavà, que ha tornat deu anys després de dissoldre’s, i ha tingut en el 3de6 el seu millor castell. Finalment, Viladecans, ha tirat endavant un projecte ambiciós, en què de moment poden comptabilitzar un ventall ampli de castells de la gamma alta de 6.

Colles que tornen a les terres històriques. Gelida, el darrer poble del Penedès (o el primer, segons es miri) ha recuperat la seva colla castellera i ha començat a rodar els castells de 6. Es van estrenar el juny passat després que quallés la iniciativa d’un grup de joves del poble de fer castells en haver desaparegut la contractació d’una colla per actuar a la Festa Major. El seu objectiu passa ara per consolidar la colla.

El 2013 ha estat l’any que els Xiquets d’Alcover han començat a rodar amb normalitat i l’han viscut amb moltes trobades amb els Torraires de Montblanc. La trajectòria d’ambdues formacions ha estat molt sòlida a nivell de 6 pisos. Fins i tot, malgrat la prudència de les tècniques, feia pensar que a final de temporada es podria veure algun intent de castell de 7.

Els Xiquets d’Alcover han consolidat pas a pas tota la gamma alta de 6. Poques caigudes i molta il·lusió per reactivar la tradició en una població en què la colla anterior va aconseguir coronar el 4de8 (1994). Els de la camisa verd oliva han descarregat cinc 2de6 i han estrenat el pilar de 5. Sota una mateixa línia de resultats s’han mogut els Torraires de Montblanc. La colla de la vila ducal ha descarregat vuit 2de6 i ha carregat el pilar de 5. Les baixes, sobretot de canalla, ha fet que aparquessin el 5de6.

El 2013 també ha estat el d’un altre projecte històric recuperat: els Brivalls de Cornudella, l’única colla que ha tingut el Priorat. El retorn dels Brivalls ha deixat bon regust de boca. Els de la camisa blau marí han dominat la gamma alta de 6 fins el 4de6 amb el pilar, però han deixat el 2de6 en desmuntat. En l’aspecte dels pilars han alçat el de 5 tres vegades, un dels quals carregats.brivalls_escales20131101 copia

A la Costa Daurada, la desaparició, ara fa un any, de la Global de Salou semblava tancar amb pany i forrellat la creació de més colles a la zona de costa. No ha estat així, ja que Cambrils i Vila-Seca –que ja havien tingut colles castelleres pròpies– preparen la seva tornada. Durant la tardor han dut a terme assajos i han aixecat alguns pilars, en el cas dels cambrilencs. Tot sembla indicar que els Xiquets de Cambrils i els Xiquets de Vila-Seca tornaran a aterrar a les places castelleres l’any vinent.

A l’Ebre, Caleros i Xiqüelos quallen. Feia cinc anys era impensable que a les Terres de l’Ebre trobar-hi colles castelleres. La festa en aquestes terres opta més pels correbous i per fer la travessia pel riu. Cinc anys després, la mentalitat ha canviat. Els castells s’estan imposat a l’Ebre amb la creació dels Xics Caleros, a l’Ametlla de Mar, i els Xiqüelos i Xiqüelos, al Delta. El seu primer any, com a colles en formació, ha guanyat adeptes.xics-caleros copia

Els Xics Caleros, que passaran a formar part de la Coordinadora, han tret de l’armari tota la gamma alta de 6 fins a carregar el 2de6 com a colofó a una primera temporada plena de diades, malgrat quasi bé sempre haver d’actuar en solitari. La seva Tècnica estaria plantejant atacar el castell de 7 de cara a l’any vinent.

D’altra banda, els Xiqüelos, encara distingits com a colla en formació, han sovintejat la gamma bàsica de 6, i han plantat el primer 4de6 amb el pilar. La segona colla ebrenca no té encara els mecanismes tan apresos com la primera, però també té tots els números per consolidar el seu projecte.

Dualitat a Santa Coloma de Gramanet, realitat a la Catalunya Nord, les properes en arribar… Un cas surrealista de colles de 6 és el de Santa Coloma de Gramanet. Des de meitats del 2013, a part dels Castellers de Santa Coloma, hi ha també els Laietants de Gramanet, que van intentar sense èxit el primer castell de 6 a Castelldefels el passat mes de desembre. El duel colomenc ha portat polèmica. El fet d’existir una colla a la ciutat amb molts problemes per consolidar els castells de 6, fa pensar que una segona encara agreujarà la situació que acabaria amb la fi dels castells en aquesta població. Els impulsors dels Laietans, però, confien en implantar un projecte diferent que permeti la consolidació dels castells i que aquests es facin d’una manera més digna que fins ara.

A la Catalunya Nord i el Gironès han ampliat el territori. El 2013 ha estat l’estrena dels Pallagos del Conflent, que han alçat els primers castells de 6 bàsics o i ha estat l’any del bon paper dels Esperxats de l’Estany i els Vailets de l’Empordà. També aquest 2013 han començat a rodar els Minyons de Santa Cristina.

La temporada vinent serà el moment de veure com aquests projectes es mantenen a un bon port i aconsegueixen, d’entrada, consolidar-se com a colles castelleres amb la intenció de després mirar més amunt. Caldrà estar atents també a dues noves iniciatives: a l’Alt Maresme i a Ciutat Vella, en el que seria la setena colla de Barcelona.

DAVID PRATS

Foto 1: 3de6 amb l’agulla dels Carallots de Sant Vicenç dels Horts

Foto 2: Foto de grup dels Brivalls de Cornudella

Foto 3: 4de6a dels Xics Caleros

Articles relacionats:

Entre Castellers i Xiquets, hi ha Carallots i Encantats

Colla nova, colla recuperada

Brivalls de Cornudella: orgull de poble 

Gelida reactiva la seva colla