Celebrant-ho tot cantant

xicotsEls Xicots de Vilafranca han convocat un concurs per escollir una cançó que els serveixi per celebrar els seus èxits. Fins el 10 de març han obert el termini per a presentar propostes.

 

 

 

Les bases del concurs són:

1. S’ha de presentar la cançó en format mp3, i un document word amb la lletra.
2. La lletra ha de ser en català.
3. La duració entre mig minut i tres minuts.
4. Només s’acceptarà una cançó per participant.
5. S’haurà de presentar la cançó abans del 10 de març del 2014. Enviar al correu secretaria@xicotsdevilafranca.com, juntament amb el nom complert i un telèfon de contacte.
Les lletres ofensives seran automàticament rebutjades.
Es valorarà positivament els ritmes “enganxosos” i les lletres fàcils de recordar i de cantar.
El dia 15 de Març, s’anunciarà el/la guanyador/a durant el Ball de Carnaval dels Xicots de Vilafranca.
El premi serà dos obsequis artesanals (sorpresa) i el plaer de sentir la seva cançó al llarg de l’any per les places.

El procediment és nou però el fet de disposar d’una cançó d’animació està molt generalitzat. El crit de guerra o tonada per celebrar els èxits no és pas modern. Els més reconeguts els trobem amb els Verds que han optat per un “Vilafranca!!!” o a Valls amb els “I Vella, i Vella, i Vella, Vella, Vella” i el seu antagònic “I Joves, i Joves, i Joves, Joves, Joves!”. Tot i que les tres colles disposen d’himne de la colla, el dels vilafranquins de recent estrena.  Els Minyons de Terrassa incorporen als seus càntics una coreografia gestual, en un singular ritual de celebració. D’altres colles han adaptar tonades populars o èxits musicals amb lletres ben trobades, recordant el que fan els seguidors d’equips esportius. D’aquesta manera les places i colles castelleres s’han adaptat als gustos de la societat actual, hi ha qui hi veu una futbolització dels castells. La darrera edició de les Festes desenals de la Candela a Valls (2011) va ser un autèntic aparador durant la cercavila.

Els himnes o càntics reforcen els sentiment de pertinença a una colla i la projecta al públic. Els Xicots busquen transmetre la seva identitat amb una cançó, veurem si opten per emfatitzar el nom de la colla o el de la població?. Fins ara cridaven “Xicots, Xicots, Xicots” mentre les altres colles de la vila criden “Vilafranca… Vilafranca…” per part dels Verds o “Amunt, amunt, amunt” per part de la Jove Xiquets.

CARLES ESTEVE

Foto: Detall dels Xicots de Vilafranca (David Amposta)