Quico Pino, els Aficionats de Llorenç i la Muixeranga, premis Castells 2014

856669_320x205L’emblemàtic casteller dels Xiquets de Tarragona Quico Pino ha obtingut aquest dissabte el Premi a la Trajectòria castellera, durant la vuitena edició de la Nit de Castells, organitzada per la Revista Castells, en conveni amb l’Ajuntament de Valls, i celebrada al Centre Cultural de Valls. Els altres protagonistes dels premis han estat els Aficionats de Llorenç, la població d’El Catllar, la Muixeranga d’Algemesí, els Castellers de la Vila de Gràcia, la canalla dels Castellers de Barcelona i el 3de10 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca, que han rebut els diferents premis convocats. La Nit ha estat presidida pel conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, i l’alcalde de Valls, Albert Batet, i ha comptat amb  la presència de prop de 70 colles castelleres, el màxim mai registrat en aquesta trobada.

La Nit de Castells ha estrenat enguany nou format i s’ha desenvolupat en un atractiu muntatge artístic en moviment, en el qual hi han confluït diferents disciplines creatives (música, art, literatura…) enllaçades amb un nexe comú: els castells. La representació escènica ha entroncat amb dos dels trets essencial d’un castell: la seva bellesa plàstica i la seva condició efímera.

El nou format de la Nit ha permès afegir nous premis als tres habituals  (trajectòria, iniciativa social i ambaixador). El catàleg de premis estrenat en aquesta convocatòria ha ampliat també el registre de jurats, amb la finalitat de fer-lo més plural i divers. A més dels premis que tenen la Revista Castells i el seu Consell Assessor al jurat, se n’ha sumat altres decidits per la Junta de la Coordinadora de Colles Castelleres, la premsa castellera, les colles de gamma extra i per votació popular.

El premi a la Trajectòria, el darrer dels concedits incorpora el tarragoní Quico Pino, que l’any vinent farà 50 anys que fa castells, a una nòmina de premis ja integrada per Jaume Rosset, Oriol Rossell, Pere Català Roca, Josep Antoni Falcato, Marcel·lí Güixens, Francesc Piñas i Joan Vallès.

La Nit està organitzada per la Revista Castells i compta amb l’Ajuntament de Valls com a patrocinador principal, i la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Diputació de Tarragona, Damm, Endesa, Repsol, la Fundació la Caixa, la Fundació de les Festes Decennals de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

Els premiats de la Nit de Castells 2014 són:

Atorgats per la Revista Castells:

  • Premi a una trajectòria: Quico Pino, pels 50 anys fent castells i haver esdevingut una icona de la Tarragona castellera.
  • Premi a una iniciativa social a favor del món casteller: Aficionats de Llorenç del Pendès, per conservar i potenciar la tradició d’aplegar gent del poble per a una única diada a l’any.
  • Ambaixador de Castells: Muixeranga d’Algemesí, com a testimoni d’un mateix passat amb el fet casteller i per compartir uns valors comuns.
  • Premi a una Plaça castellera: El Catllar, pel protagonisme que ha aconseguit  l’actuació de la Festa Major.

Atorgat per les colles de gamma extra (Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Minyons de Terrassa i Capgrrossos de Mataró)

  • Premi a la colla de la temporada: Castellers de la Vila de Gràcia, per la seva impecable trajectòria i la consecució d’una temporada excepcional.

Atorgats pels cronistes castellers

  • Premi Moment casteller de l’any: 3de10 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca de Sant Fèlix, com a símbol de la millor actuació i la millor temporada de tots els temps.

Atorgats per la Coordionadora de Colles Castelleres de Catalunya

  • Premi L’Aleta: canalla dels Castellers de Barcelona, pel seu projecte integrador i de treball conjunt.

Premi per votació popular

  • Premis de fotografia: Èdgar Sumalla (1er classificat), Èdgar Toldrà (2n classificat), Bernat Almirall (3r classificat) i Josep Martí (4rt classificat). Patrocinat per Repsol.

Guanyadors d’altres edicions

Vegeu les fotos de l’acte