El Museu Casteller comença a veure la llum

El Museu Casteller comença a ser visible. En les properes setmanes les màquines iniciarn l’enderroc dels edificis abandonats i en runes del carrer Espardanyers de Valls, a tocar de la plaça del Blat, on s’instal·larà l’esperat equipament. El Consorci del Museu (Generalitat, Ajuntament, Diputació de Tarragona i Coordinadora) s’ha reunit avui, dilluns 31 de març, a Valls per donar-hi el necessari impuls definitiu.

1

La reunió d’avui ha avalat els treballs realitzats per l’alcalde, Albert Batet, per a que les màquines comencin a treballar d’immediat. Malgrat la crisi i les reestriccions pressupostàries, Batet no ha parat fins a aconseguir que les tres administracions que impulsen i financien el Museu s’hagin dotat de les partides necessàries, aquest mateix 2014, per a començar-ne la construcció.

Durant la reunió d’avui, l’arquitecte Dani Freixas ha presentat el projecte, concebut com un espai divulgatiu del fet casteller i amb una superfície de 2.000 metres quadrats. La proposta preveu un edifici en el qual el visitant serà una part activa i viva de la història, l’experiència i la passió castellera. Durant el recorregut es transmetran la màgia, els valors i l’emoció que distingeixen els castells i que els han convertit en Patrimoni de la Humanitat. El caràcter dinàmic de la infraestructura es viurà, per exemple, en l’ascensió amb un elevador de 10 metres al mateix ritme que es construeix un castell quan hi puja un enxaneta, sentint en primera persona el vertigen, l’emoció i el risc.

23El disseny elaborat per Freixas preveu sales expostives i vivencials, però també espais polivalents i reservats per a activitats. El centre tindrà bar, restaurant i botiga i està destinat a esdevenir un element central de la vida cultural, però també socioeconòmica, de Valls.

El projecte manté les línies del que el mateix arquitecte va elaborar l’any 2010 quan el Museu havia d’anar a l’àrea de Ruanes, però adaptat a les dimensions de l’actual emplaçament. Els 2.000 metres quadrats que tindrà l’espai –1.000 menys dels que hagués tingut a Ruanes– permeten elaborar una proposta més concreta i adaptada a les necessitats del museu, sense tants espais intermitjos o de pas i amb una major utilització de les àrees polivalents.

Per primer cop des que se’n va començar a parlar seriosamant (a mitjans dels noranta), el projecte del Museu Casteller no està encallat ni pendent d’acords. L’Ajuntament ha licitat les actuacions d’enderroc, que donaran pas a l’inici de les obres de construcció, programades per a aquest 2014, gràcies a les partides del mateix consistori i les reservades per la Diputació i la Generalitat en el Pla Únic d’Obres i Serveis.

4

La decisió de construir el Museu finalment al centre de Valls, just darrere del quilòmetre 0 dels castells, va permetre desbloquejar el projecte i posar-lo en curs. L’alcalde de Valls va calibrar aquesta operació després d’un acord amb l’Institut Català del Sòl, a través del qual aconseguia la cessió d’una vintena de finques deshabitades i parcialment en runes per acollir el nou Museu. L’enderroc d’aquests edificis donarà pas a la posterior construcció de l’equipament.

L’acord entre l’alcalde, Albert Batet, i el conseller de Territori i Sostebilitat, Santi Vila, ha tornat a situar el Museu en l’agenda i ha aparcat definitivament el projecte de construir un edifici nou a Ruanes. El projecte del Museu a Ruanes –als afores de Valls, prop de l’Hospital– estava aturat a causa de la crisi i la paralització dels projectes de desenvolupament urbanístic. La decisió d’aixecar el Museu en aquesta zona va ser presa el 2007, abans de l’inici de la crisi, i estava condicionada al desenvolupament de l’àrea, ja que actualment són terrenys per edificar. Si els promotors de la zona no projectaven els plans parcials –fet totalment improbable actualment amb l’aturada del mercat immobiliari–, el projecte del Museu quedava en fase zero.

La construcció de l’espai a tocar de la plaça del Blat permet reforçar, al mateix temps, la campanya de l’Ajuntament, amb les complicitat de les dues colles, de reivindicar i potenciar el quilòmetre zero dels castells.

5

El projecte ja té, a més, una figura per conduir-lo a bon port. Es tracta del gestor cultural Jordi Bertran, membre del Consell Assessor de la Revista CASTELLS, i que des de fa tres anys assessora l’Ajuntament de Valls en festes populars, després d’haver coordinat amb èxit les Decennals del 2011. Bertran ha estat director del Festival Internacional de Música Popular i Tradicional de Vilanova i de la Fira Mediterrània de Manresa, a més de tècnic de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona i té una àmplia experiència en gestió cultural, amb un profund coneixement de la realitat castellera.

La ubicació definitiva tanca definitivament un serial que es remunta als anys noranta, quan el projecte va convertit-se en una declaració d’intencions. El primer projecte preveia situar el Museu a Can Segarra, a la mateixa plaça del Blat. Amb el projecte museogràfic elaborat, les institucions van considerar que Can Segarra no satisfeia les necessitats que requeria el nou equipament; per auqest motiu, es va buscar, l’any 2003, l’edifici de l’IES Narcís Oller, a la plaça de les Casernes, ocupat provisionalment per una escola. La llarga espera per ocupar aquest edifici va generar la proposta, el 2007, de construir-ne un de nou, especialment dissenyat per al museu. Però no hi van preveure la crisi.

Fotos: Projecte del Museu Casteller (Dani Freixas)

102 comments

 1. Pingback: El Museu Casteller ja s’enlaira | RevistaCastells.cat

 2. Pingback: El Museu de totes les colles | RevistaCastells.cat

 3. Pingback: La casa dels castellers ja té els fonaments | RevistaCastells.cat

 4. You make it appear not that hard with the presentation even so in discovering this disorder to get in fact something which i consider I would under no circumstances comprehend video youtube indonesia. It seems like far too intricate and extremely vast personally. I’m looking forward as part of your subsequent offered, I’ll make an effort to purchase the learn than it!

 5. Pingback: 3cm85wwn7tdmctcv4twyb45yc5

 6. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 7. Hello there I am so grateful I found your weblog, I really found you by accident, while I was searching on Bing for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks for a fantastic post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the superb work.

 8. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you However I am experiencing problem with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 9. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 10. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 11. I absolutely love your blog and find most of your post’s to be just what I’m looking for. can you offer guest writers to write content in your case? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on many of the subjects you write with regards to here. Again, awesome website!

 12. After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

 13. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on several websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any help would be greatly appreciated!

 14. Pingback: 24jt537fh3wvt54wfgesds

 15. I am not sure the place you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or working out more. Thank you for wonderful information I was in search of this info for my mission.

 16. I must show my passion for your kindness in support of people who absolutely need assistance with this particular area of interest. Your very own commitment to passing the solution all around appeared to be certainly advantageous and has always permitted employees just like me to realize their desired goals. Your amazing warm and friendly tips and hints can mean much to me and even more to my mates. Regards; from everyone of us.

 17. There are definitely quite a lot of details like that to take into consideration. That could be a nice point to carry up. I provide the thoughts above as general inspiration however clearly there are questions just like the one you convey up the place a very powerful factor will likely be working in sincere good faith. I don?t know if finest practices have emerged round things like that, but I’m sure that your job is clearly identified as a good game. Each girls and boys really feel the influence of only a moment’s pleasure, for the remainder of their lives.

 18. I really enjoy examining on this site, it contains fantastic articles. “The living is a species of the dead and not a very attractive one.” by Friedrich Wilhelm Nietzsche.

 19. excellent post, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I’m confident, you’ve a great readers’ base already!

 20. Attractive section of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to claim that I acquire in fact enjoyed account your weblog posts. Any way I will be subscribing in your feeds or even I success you get right of entry to constantly fast.

 21. Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you are talking approximately! Bookmarked. Please additionally visit my site =). We can have a link change arrangement between us!

 22. Hello, i believe that i saw you visited my site thus i got here to “go back the desire”.I am trying to find issues to enhance my site!I suppose its adequate to make use of some of your concepts!!

 23. Thanks for any other informative site. The place else may just I am getting that type of information written in such a perfect method? I have a mission that I’m simply now operating on, and I’ve been at the look out for such info.

 24. My spouse and I absolutely love your blog and find many of your post’s to be just what I’m looking for. can you offer guest writers to write content in your case? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a few of the subjects you write concerning here. Again, awesome web log!

 25. Thanks for a marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you might be a great author.I will remember to bookmark your blog and will often come back in the foreseeable future. I want to encourage one to continue your great work, have a nice morning!

 26. It¦s really a great and useful piece of info. I am satisfied that you simply shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 27. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 28. I beloved up to you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nevertheless, you command get bought an edginess over that you want be delivering the following. in poor health for sure come more previously once more as precisely the same just about very often inside case you defend this hike.

 29. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I?¦ll try and check back more often. How frequently you update your site?

 30. I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 31. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

 32. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 33. I?¦ll immediately seize your rss feed as I can not to find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please permit me know so that I may just subscribe. Thanks.

 34. This is the appropriate weblog for anyone who desires to find out about this topic. You notice a lot its nearly exhausting to argue with you (not that I really would need…HaHa). You positively put a new spin on a subject thats been written about for years. Great stuff, simply nice!

 35. Definitely believe that that you said. Your favourite justification seemed to be at the net the easiest thing to have in mind of. I say to you, I certainly get annoyed even as other people think about worries that they plainly don’t understand about. You managed to hit the nail upon the highest and defined out the entire thing without having side-effects , other people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 36. I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 37. Only wanna comment on few general things, The website design and style is perfect, the subject material is very wonderful. “Art for art’s sake makes no more sense than gin for gin’s sake.” by W. Somerset Maugham.

 38. I’m impressed, I must say. Actually rarely do I encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me inform you, you’ve got hit the nail on the head. Your thought is excellent; the issue is one thing that not sufficient individuals are talking intelligently about. I am very joyful that I stumbled across this in my seek for one thing referring to this.

 39. I simply want to say I’m new to weblog and absolutely loved you’re web page. Almost certainly I’m likely to bookmark your site . You surely come with superb well written articles. Many thanks for revealing your web page.

 40. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly return.

 41. Thanks for sharing superb informations. Your website is very cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just could not come across. What a great web-site.

 42. I have been browsing online greater than three hours lately, yet I never found any interesting article like yours. It’s lovely worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content material as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 43. Superb blog! Do you have any tips for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed .. Any tips? Thank you!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *