El Museu Casteller comença a veure la llum

El Museu Casteller comença a ser visible. En les properes setmanes les màquines iniciarn l’enderroc dels edificis abandonats i en runes del carrer Espardanyers de Valls, a tocar de la plaça del Blat, on s’instal·larà l’esperat equipament. El Consorci del Museu (Generalitat, Ajuntament, Diputació de Tarragona i Coordinadora) s’ha reunit avui, dilluns 31 de març, a Valls per donar-hi el necessari impuls definitiu.

1

La reunió d’avui ha avalat els treballs realitzats per l’alcalde, Albert Batet, per a que les màquines comencin a treballar d’immediat. Malgrat la crisi i les reestriccions pressupostàries, Batet no ha parat fins a aconseguir que les tres administracions que impulsen i financien el Museu s’hagin dotat de les partides necessàries, aquest mateix 2014, per a començar-ne la construcció.

Durant la reunió d’avui, l’arquitecte Dani Freixas ha presentat el projecte, concebut com un espai divulgatiu del fet casteller i amb una superfície de 2.000 metres quadrats. La proposta preveu un edifici en el qual el visitant serà una part activa i viva de la història, l’experiència i la passió castellera. Durant el recorregut es transmetran la màgia, els valors i l’emoció que distingeixen els castells i que els han convertit en Patrimoni de la Humanitat. El caràcter dinàmic de la infraestructura es viurà, per exemple, en l’ascensió amb un elevador de 10 metres al mateix ritme que es construeix un castell quan hi puja un enxaneta, sentint en primera persona el vertigen, l’emoció i el risc.

23El disseny elaborat per Freixas preveu sales expostives i vivencials, però també espais polivalents i reservats per a activitats. El centre tindrà bar, restaurant i botiga i està destinat a esdevenir un element central de la vida cultural, però també socioeconòmica, de Valls.

El projecte manté les línies del que el mateix arquitecte va elaborar l’any 2010 quan el Museu havia d’anar a l’àrea de Ruanes, però adaptat a les dimensions de l’actual emplaçament. Els 2.000 metres quadrats que tindrà l’espai –1.000 menys dels que hagués tingut a Ruanes– permeten elaborar una proposta més concreta i adaptada a les necessitats del museu, sense tants espais intermitjos o de pas i amb una major utilització de les àrees polivalents.

Per primer cop des que se’n va començar a parlar seriosamant (a mitjans dels noranta), el projecte del Museu Casteller no està encallat ni pendent d’acords. L’Ajuntament ha licitat les actuacions d’enderroc, que donaran pas a l’inici de les obres de construcció, programades per a aquest 2014, gràcies a les partides del mateix consistori i les reservades per la Diputació i la Generalitat en el Pla Únic d’Obres i Serveis.

4

La decisió de construir el Museu finalment al centre de Valls, just darrere del quilòmetre 0 dels castells, va permetre desbloquejar el projecte i posar-lo en curs. L’alcalde de Valls va calibrar aquesta operació després d’un acord amb l’Institut Català del Sòl, a través del qual aconseguia la cessió d’una vintena de finques deshabitades i parcialment en runes per acollir el nou Museu. L’enderroc d’aquests edificis donarà pas a la posterior construcció de l’equipament.

L’acord entre l’alcalde, Albert Batet, i el conseller de Territori i Sostebilitat, Santi Vila, ha tornat a situar el Museu en l’agenda i ha aparcat definitivament el projecte de construir un edifici nou a Ruanes. El projecte del Museu a Ruanes –als afores de Valls, prop de l’Hospital– estava aturat a causa de la crisi i la paralització dels projectes de desenvolupament urbanístic. La decisió d’aixecar el Museu en aquesta zona va ser presa el 2007, abans de l’inici de la crisi, i estava condicionada al desenvolupament de l’àrea, ja que actualment són terrenys per edificar. Si els promotors de la zona no projectaven els plans parcials –fet totalment improbable actualment amb l’aturada del mercat immobiliari–, el projecte del Museu quedava en fase zero.

La construcció de l’espai a tocar de la plaça del Blat permet reforçar, al mateix temps, la campanya de l’Ajuntament, amb les complicitat de les dues colles, de reivindicar i potenciar el quilòmetre zero dels castells.

5

El projecte ja té, a més, una figura per conduir-lo a bon port. Es tracta del gestor cultural Jordi Bertran, membre del Consell Assessor de la Revista CASTELLS, i que des de fa tres anys assessora l’Ajuntament de Valls en festes populars, després d’haver coordinat amb èxit les Decennals del 2011. Bertran ha estat director del Festival Internacional de Música Popular i Tradicional de Vilanova i de la Fira Mediterrània de Manresa, a més de tècnic de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona i té una àmplia experiència en gestió cultural, amb un profund coneixement de la realitat castellera.

La ubicació definitiva tanca definitivament un serial que es remunta als anys noranta, quan el projecte va convertit-se en una declaració d’intencions. El primer projecte preveia situar el Museu a Can Segarra, a la mateixa plaça del Blat. Amb el projecte museogràfic elaborat, les institucions van considerar que Can Segarra no satisfeia les necessitats que requeria el nou equipament; per auqest motiu, es va buscar, l’any 2003, l’edifici de l’IES Narcís Oller, a la plaça de les Casernes, ocupat provisionalment per una escola. La llarga espera per ocupar aquest edifici va generar la proposta, el 2007, de construir-ne un de nou, especialment dissenyat per al museu. Però no hi van preveure la crisi.

Fotos: Projecte del Museu Casteller (Dani Freixas)