Un curt sobre Xiquets de Hangzhou, premi Fotogramas

Els Xiquets de Hangzhou ja tenen el seu reconeixement cinematogràfic. El curtmetratge La colla, d’Oriol Martínez i Enric Ribes, ha rebut recentment el premi Fotogramas. La colla mostra la visita que el 2012 van fer a Catalunya els Xiquets de Hangzhou i com aquest grup de xinesos entra en contacte amb un món que ja els apassiona: els castells.

Castell Tgna copiaENRIC-RIBES-ORIOL-MARTINEZ-FOTOGRAMAS-DE-PLATAAnhia Qian, president d’una important fàbrica tèxtil de Hangzhou, a uns 200 quilòmetres de Xangai, va conèixer els castells en un dels seus viatges a Catalunya. L’experiència el va impressionar tant que va decidir fundar una colla a la seva empresa. L’objectiu era fomentar la unió i la felicitat entre els treballadors, a més de propiciar major col·laboració entre ells. El 2012, el president va regalar als integrants de la colla un viatge a Barcelona.

El resultat és ben conegut pels aficionats: els Xiquets de Hangzhou, una experiència que ja va merèixer el reconeixement del Premi Castells a la millor iniciativa social a la Nit de Castells del 2013.

Oriol Martínez i Entic Ribes són dos joves estudiants de Comunicació audiovisual de Blanquerna (URL) que van aprofitar la visita de la colla xinesa a Catalunya per mostrar aquesta experiència a través d’un documental de poc més de 12 minuts. La colla ensenya un pilar de 5 dels de Hangzhou al terrat del Museu d’Història de Catalunya a Barcelona, un 3de6 al costat del monument casteller de Tarragona, un assaig al local de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els seus padrins, i la seva presència astorada i incrèdula al Concurs de Tarragona del 2012.

Les imatges van acompanyades d’una veu en off, en xinès, que defineix acuradament l’esperit casteller. Una sentència atribuïda a Confuci: “Quan cadascú fa el que li toca, qualsevol cosa funciona. N’hi ha prou en harmonitzar les coses bones i dolentes que ens afecten per obtenir excel·lents resultats”. Una altra frase, ja més de manual col·lectiu: “Quan un grup de persones aspira a un mateix objectiu, no hi ha res que el pugui aturar. És capaç de qualsevol cosa, qualsevol. Fins i tot, tocar el cel”.

El Xiquets de Hangzhou també són objecte d’un altre documental, més ambiciós, rodat a la Xina i Catalunya, que està dirigint pel documentalista Oriol Gispert.

Podeu veure el curt La colla a http://www.fotogramasencorto.com/ficha_corto.php?id=47

JORDI ROIGÉ

Foto 1: Els Xiquets de Hangzhou, actuant a Tarragona

Foto 2: Els autors del curt, amb el premi Fotogramas de Plata