Administrar el temps i els recursos per fer un bon assaig

L’actuació castellera comença a l’assaig. El resultat que s’assolirà a la plaça depèn en gran mesura del que s’hagi treballat i provat als assaigs de les colles abans de la sortida.

Aquest inici de temporada ja ha vist castells destacats, que s’han avançat en molts casos respecte el calendari habitual. Les colles cada cop prenen més consciència de la preparació tècnica i física. I també milloren la metodologia.

Photo 08-04-14 10.21.16 Photo 07-04-14 9.44.31Els Nens del Vendrell van assolir diumenge passat la torre de 7 més matinera de la seva història, i no va ser cap gosadia perquè divendres ja l’havien descarregat a l’assaig. Els vendrellencs es van plantar a la plaça Vella amb la confiança de tenir la torre i la precaució d’haver-la completat amb la xarxa de seguretat al seu local.

Els Nens fan proves de torre, 3 i pilar amb xarxa. Divendres passat van posar novament dosos al 3de8 i van fer proves d’un pilar de 6 diferent al que van mostrar la temporada passada.

 

Photo 04-04-14 22.21.32Els del Vendrell són conscients que cal exprimir al màxim els assaigs i és per això que s’han marcat un ritme alt i disciplinat. Cronòmetre en mà calculen quan tarden en muntar cada pinya i quantes proves poden encabir entre les 22 hores i mitjanit. Divendres passat van fet disset proves en dues hores i quart. Tal com explica el cap de pinyes, Kevin Prados, “és l’única manera que ho puguem assajar tot. Si volem fer proves de 5de8, 4de8 amb l’agulla i d’altres, cal organitzar-se”. D’aquest manera descobreixen a quin ritme treballa la colla. El plànol de la pinya de cada prova el porta un membre diferent de l’equip, es reparteixen la feina i configuren una prova mentre se’n realitza una altra.

La Tècnica dels Nens planteja l’assaig dels divendres en dos parts, amb una breu aturada de 10 minuts al mig. La disciplina és bona i al bar de la colla hi són clients no castellers durant l’assaig. Després sí, el bar es converteix en el seu lloc per sopar i fer tertúlia.

En tot moment, la canalla es troba en una habitació del primer pis amb un monitor, on realitzen tallers, jocs i deures. Tan sols accedeixen a la sala d’assaig els qui pujaran en aquella prova. Abans de l’inici de l’assaig general, tots els més petits han participat en l’assaig de canalla.

L’arenga de la cap de colla i del president tanquen l’assaig passades les 12 de la nit: “les proves han anat molt bé, diumenge tirarem la torre de 7, no us refieu perquè l’haguem descarregat avui a l’assaig”. Diumenge a la plaça Vella va sortir de postal, la més matinera de la colla.

CARLES ESTEVE

Foto portada: Assaig dels Nens del Vendrell

Foto 1 i 2. La torre de 7 a l’assaig i a la plaça

Foto 3: Pissarra amb el programa d’assaig