Andorra es posa mans a la faixa

Un grup d’entusiastes està treballant per constituir la primera colla castellera del Principat d’Andorra. Són el valencià Jordi Manyes, el català Juli Peña i l’andorrana Anna Font. Aquest és el nucli pro actiu de la colla pirenaica.

IMG_2303Jordi Manyes és muixeranguer de Sueca i fa mesos uns mesos va crear un perfil a facebook com a Castellers Andorra. A partir d’aquí va entrar en contacte amb Juli Peña, un casteller de Marrecs resident  a Andorra, i Anna Font, una andorrana que va estar xoriguera en la seva època universitària. Els tres treballen plegats per fer el seu somni possible, una colla castellera al país dels Pirineus.

Manyes trobava a faltar fer torres humanes i per això es va proposar crear una colla castellera a Andorra, Manyes ha explicat que “sempre he defensat la cultura catalana arreu dels Països Catalans”. Els impulsors s’han reunit amb les institucions andorranes, començant pels comuns d’Escaldes i Andorra la Vella, a més del govern d’Andorra i amb els departaments de Cultura de tots els comuns. “Ara estem a l’espera de que ens deixin un lloc per reunir-nos amb la Crida i saber realment quans som i quanta gent està disposada a formar-ne part de la futura colla”. Tal com expliquen, “de moment està tot per l’aire”. Ara es troben en la fase de difusió del seu projecte per a reunir futurs components. Sobre la seva seu encara és prematur, però si no hi ha cap entrebanc assajaran en un poliesportiu encara per concretar.
Andorra podria tenir colla castellera en breu, mentrestant s’han de conformar amb les actuacions esporàdiques que s’hi fan. L’any 2011 hi van actuar la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Lleida. Va ser la darrera actuació al Principat andorrà, amb el pilar de 7 amb folre i el 2de8 amb folre dels malves com a sostre del petit país veí. Les dues colles de Valls ja hi han actuat en altres ocasions a Andorra, gràcies a l’agermanament que la capital del petit país té amb la ciutat bressol dels castells.
CARLES ESTEVE
Foto: Un detall de l’actuació que van realizar el 2011 les Minyons de Terrassa, la Colla Vella i els Castellers de Lleida a les Escaldes-Engordany (Fotos: Comú d’Escaldes-Engordany)
Articles relacionats: