Com s’ho fan les noves colles?

Durant les tres darreres temporades el volum de colles no ha parat de créixer. Com s’ho han fet durant aquest temps algunes formacions de nova creació per sobreviure una exigència cada cop més forta? Berga, les Roquetes (Garraf), Solsona i Cornudella de Montsant han trobat, en diferents casos, la fórmula per mantenir-se, tot i les nombroses dificultats.

1375068_571725806197774_1576426794_n copiaCastellers de Berga

Els Castellers de Berga van presentar-se en societat el juliol de 2012. El camí d’aquests vint mesos de la formació de la capital del Berguedà ha estat accentuadament productiu. Només han tingut set caigudes, entre carregats i intents; i dos intents desmuntats. Unes xifres que conviden a l’optimisme; i més quan en un període relativament curt s’ha passat d’assolir estructures de 6 a fer-ne de gamma mitjana de 7 (han fet el 4de7 amb l’agulla). Xavi Torrabadella, president dels de la camisa blau fosc, apunta que “el compromís dels castellers ha estat sorprenent en una ciutat que no tenia de cap noció sobre aquesta pràctica. Som a la colla gairebé prop de 200 castellers i desplacem una gran quantitat d’efectius a la majoria de places. La nostra entitat motiva a la gent, no només a l’assaig i a les sortides, sinó que el fet de tenir un espai gairebé propi et permet organitzar diferents activitats socials per a captar nous integrants”, assegura.

Torrabadella també creu que “actuar al costat de grans agrupacions és sinònim que la colla visqui aquesta arrencada tan dolça. Al 2014, disposem d’un programa de sortides que barreja el donar-nos a conèixer més a la comarca i la presència a actuacions de més relleu, com Can Jorba a Barcelona o l’aniversari dels Castellers de Sabadell. A més, serà un privilegi tenir els Castellers de Vilafranca a les Festes de la Patum, els quals han donat a Berga la categoria de plaça important, gràcies als dos castells de 9 que hi van plantar l’any 2011”.

El nou curs dels berguedans s’encara amb optimisme amb una tècnica que planteja fer més castells de 7, i afegir-ne el 5 o el 3 amb el pilar.

576_1372770685IMG_0039 copiaCastellers de Solsona

A més de Berga, el Prepirineu ha vist recentment la creació d’una altra colla, els Castellers de Solsona, apareguts el 2011. Els inicis van ser molt encoratjadors, a causa de la gran implicació de joves. Fins al moment, els de la camisa groga tenen consolidada tota la gamma de 6 i ja han pogut assolir castells bàsics de 7. El seu president, Toni Viladrich, pensa que l’allunyament de la zona tradicional els dificulta créixer: “som uns 180 socis, però només els tenim per la Festa Major i la Diada de la Colla. Durant la temporada registrem una entrada aproximada d’unes 80 camises al local i a plaça. El problema de no tenir més efectius ve perquè el nostre sector jove estudia o treballa a l’àrea metropolitana de Barcelona i li hi és incompatible centrar-se al 100% en l’activitat castellera”, ressalta.

Malgrat la línia volàtil, la colla intenta captar el màxim de castellers d’una petita comarca que ronda els 12.000 habitants. A més, també hi ha una vocació major per organitzar el major nombre d’iniciatives socials. D’altra banda, Viladrich, explica que “el calendari del 2014 conté moltes actuacions al costat dels Castellers de Lleida i els Margeners de Guissona perquè en trobar-nos en una terra de poca tradició fa molt difícil que vinguin places de més relleu a buscar-te. La gran sort és tenir, en poc temps d’història castellera, la categoria de plaça de 9, gràcies al 3de9 amb folre que els Capgrossos de Mataró van carregar l’any passat. Esperem que amb el temps mantinguem el nivell de la nostra festa de final de temporada”, apunta.

La temporada dels solsonins presenta l’objectiu de consolidar la feina realitzada el curs passat amb la gamma bàsica de 7 i  intentar portar a plaça, sempre que l’assistència a assaig respongui, algun repte superior.

eix-5-de-6-dels-castellers-de-les-roquetes-39309Castellers de les Roquetes

El setembre del 2010 neixen els Castellers de les Roquetes (Sant Pere de Ribes), la tercera colla de la comarca del Garraf. Apadrinats per la Jove de Sitges, els de la camisa gris encaren la cinquena temporada amb molta motivació després de consolidar les estructures de 6 pisos, tot i que encara no han assolit cap construcció de 7. A diferència de les anteriors colles, el procés dels de les Roquetes és més lent. Marina Segovia, presidenta de la formació, ressalta, però, que són “la colla de 6 que està més en forma. Som una setantena de castellers de moltes procedències i tenim una relació molt familiar. Més enllà dels castells, som una entitat social que no s’atura. Portem a la canalla a diferents excursions i organitzem moltes activitats pels adults”. Segovia ressalta que “som molt curosos en l’aspecte econòmic, a causa de la falta de subvencions. Lluitem, des de fa temps, per tenir un local propi, ja que ara mateix assagem al carrer. Hem impulsat diferents recollides per finançar la nostra futura casa. Esperem que ens la concedeixin ben aviat”, assegura.

D’altra banda, Segovia, apunta que se’ls ha comprimit una mica el calendari, però “això no ens impedeix ser present en cites importants, com la que afrontem el proper 20 de juliol a Sitges al costat de la Joves de Valls i la Jove de Sitges”. Els de les Roquetes han tingut el privilegi d’actuar ja en dues ocasions al costat dels Minyons, convidats per la Jove de Sitges.

Un dels objectius de la colla de les Roquetes serà intentar un castell de 7 en algun moment de la temporada. “La colla està molt viva i el cap de colla ha esperonat tothom per fer possible el repte”, destaca la presidenta.

4de6a_brivalls201301101Brivalls de Cornudella

Des de la temporada passada, Cornudella de Montsant torna a tenir colla castellera. La refundació dels Brivalls, els quals ja van existir en una primera etapa entre el 1976 i 1985, tornaven en un territori orfe. El primer curs de la nova era s’ha saldat amb nota i una notable consolidació dels castells de 6 pisos. Aniol Casademunt, president i segon cap de colla, apunta que “la tornada dels castells al Priorat era una assignatura pendent. Som un total de 150 socis, dels quals una vuitantena són castellers. Hem donat a conèixer el projecte a la comarca, però encara el podem exprimir més”, assegura.

El calendari de sortides dels Brivalls el 2014 comportarà molts canvis respecte l’any passat. Casademunt pensa que “s’ha dissenyat un programa d’actuacions molt tradicional. A més de recórrer moltes festes majors i fires de la comarca, tenim previstes  actuacions menors a Torredembarra, Alcover o Cornellà. Són poblacions que et fan respecte, ja que s’hi celebren grans diades en els mesos d’estiu”, remarca.

El president dels de Cornudella no s’atreveix a dir si la colla intentarà algun castell de 7 aquesta temporada i agafa com a referència la mètode de treball que efectuen els Xiquets de Reus, una agrupació que els ha ajudat a recuperar l’activitat castellera al Priorat.

DAVID PRATS

Articles relacionats:

El mapa s’amplia: més colles que mai

Entre Castellers i Xiquets, hi ha Carallots i Encantats

Colla nova, colla recuperada

Brivalls de Cornudella: orgull de poble 

Gelida reactiva la seva colla