Les aletes manen la posició dels dosos

DSC02443 copiaUn enxaneta, dos o tres? Un castell en què pugen i baixen canalla al mateix temps o que no en baixa cap dos fins que no està completament coronat? El Concurs de Tarragona implantarà enguany una norma nova, que marca que els dosos han d’estar col·locats en les estructures de 7 i de 9, fins que no es fa l’última aleta.

Aquesta és una de les poques modificacions que aplicarà enguany el Concurs i serà especial per a les cites de Tarragona i Torredembarra, però que podria ser ben vàlida a qualsevol plaça: és la manera en com s’ha de coronar un castell amb més d’un pom de dalt. Fins ara tan sols s’incidia en els aixecadors i enxanetes. Amb la generalització d’estructures com el 9 i el 7 s’ha cregut oportú normativitzar sobre els poms de dalt. Les dues construccions podran ser coronades per un o més enxanetes, tres en el cas del 9 i dues en el cas del 7. Es farà compatible la versió d’un sol enxaneta en la manera original en què la Colla Vella va recuperar el 9 i la que els Margeners van inventar el 7. De fet, la manera més habitual de fer el 9 és la de tres enxanetes, mentre que el 7 s’ha expandit majoritàriament amb un. Recentment, però, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va fer el seu primer 7de7 i va escollir fer-lo amb dos.

9de8sencer copiaLa Comissió Assessora ha inclòs en el reglament del Concurs que, tant en el 9 com en el 7, els dosos hauran d’estar correctament col·locats en la seva posició, de la primera a l’última aleta, independentment de quina sigui la modalitat emprada per coronar el castell, un o més enxanetes. Es vol evitar així la picaresca i, de la mateixa manera, assegurar-se que el castell ofereixi una imatge gairebé completa en el moment de qualsevol aleta. Aquesta és una nova norma i com a tal serà vigent el dia del Concurs, tot i que el temps dirà si també s’imposa a les places com a norma habitual.

Queden cinc mesos per al Concurs de Castells de Tarragona, una edició que no tindrà canvis substancials en el reglament. La taula de punts es consolida en la seva ordenació i la penalització en els castells tan sols carregats s’assumeix amb normalitat.

CARLES ESTEVE

Foto 1: 9de8 de la Colla Vella a la Bisbal el 2011

Foto 2: Pisos superiors del 9de8 dels Castellers de Vilafranca a Mataró el 2013

Articles relacionats:

El 9de8, quina dificultat?

Amb un o amb tres enxanetes?

El 9de8 i el 7de8, dos castells amb polèmica

7de7, 3de8 i 4de9f faran de frontera al Concurs