Castells simultanis: demostració de força

Minyons13i4de8Els Minyons de Terrassa, ahir, i els Castellers de Vilafranca, avui, han alçat simultàniament el 3de8 i el 4de8. Ha estat una demostració de convicció per part de totes dues colles, a les quals cal sumar el frec a frec que en aquests primers compassos de la temporada mantenen ja totes dues formacions. Els Minyons han començat més forts que mai, però els verds, competitius com sempre, no estan disposats a cedir cap marge als seus rivals i, per aquest motiu, han repetit, al Circuit de Catalunya (junt amb el 7de8, el 4de8a i la tde8f), els dos castells simultanis que els malves van fer ahir (junt amb el 2de8f i el 5de8).

simultanisHa estat un cap de setmana de construccions simultànies, perquè les components femenines dels Castellers de Sants van descarregar, també ahir, un 3de6 amb l’agulla i un 4de6 amb l’agulla simultanis. Els dos castells de les borinotes es van plantar en acabada l’actuació de vigílies de l’aniversari, a la plaça d’Osca, que ja ha esdevingut una tradició que finalitzi amb un castell fet (al tronc i al pom, però també a la pinya) únicament per dones. L’any passat, van executar el 9de6.

Els castells simultanis per part d’una mateixa colla és un fet inusual. Els Nens del Vendrell van ser els primers a fer-ho, el Sant Fèlix de 1958, amb dos 3de7 alhora. La Colla Vella va plantar per Sant Joan de 1981 el 2de7 i el 3de7 per sota al mateix temps, però no va ser fins l’any 2000 quan aquesta mateixa colla va fer els dos primers castells de 8 simultanis. Va ser a l’actuació de la vigília de l’Onze de Setembre, que en tercera ronda va plantar al mateix temps el 3de8 i el 4de8. Els castells van pujar, però, entre els xiulets dels seus rivals de la Joves, que van entendre la decisió com una provocació, ja que en les dues primeres mànegues els rosats havien alçat aquestes dues construccions amb un pis més.

El 3 i el 4de8 alhora de la Colla Vella va obrir els ulls del cap de colla dels Castellers de Vilafranca, Francesc Moreno, Melilla, sempre atent a tot allò que permet marcar el pas. Melilla va començar la temporada següent amb un nou repte al cap: el 3de9 amb folre i el 4de9 amb folre simultanis. Per assolir aquesta gesta necessitava una immensa alineació de castellers de tronc, però sobretot del peu i del folre, que incloïen catorze baixos/segons i 28 crosses. La proesa la van firmar el dia de Sant Ramon d’aquell mateix 2001, l’endemà del millor Sant Fèlix vist a la plaça de la Vila, aconseguint fins i tot sincronitzar les dues aletes al mateix moment. Va ser una de les gestes més grans feta mai en els 200 anys d’història els castells.

3i4de9fEls verds van tornar a aixecar dues construccions simultànies per Sant Ramon del 2006, amb la torre de 8 amb folre i el pilar de 7 amb folre. El 2011 es van arribar a plantejar repetir el 3 i el 4de9f, deu anys després d’haver-los fet, però finalment van descartar-ho en haver de prioritzar altres construccions a l’agenda.

El 3 i el 4de8 simultanis també l’han firmat la Jove de Tarragona, a la diada de l’Espiridió del 2010. Els Castellers de la Vila de Gràcia van fer el 3de7 i el 4de7 simultanis a les vigílies de la Festa Major del 2012.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 4de8 i 3de8 simultanis dels Minyons de Terrassa (Terrassa, 10 de maig de 2014)

Foto 2: 3de8 i 4de8 simultanis dels Castellers de Vilafranca (Circuit de Catalunya, 11 de maig de 2014)

Foto 3: 3de6a i 4de6a simultanius dels Castellers de Sants (Barcelona, 10 de maig de 2014)

Foto 4: 3de9 amb folre i amb 4de9 amb folre simultanis dels Castellers de Vilafranca (Vilafranca, 31 d’agost de 2001)

Articles relacionats:

El vano de 6, una joia poc vista