Els castells fan el pas

1El món casteller ha fet el pas i no té marxa enrere: s’ha posicionat amb la majoria de catalans que estan a favor de la consulta del 9 de novembre. Ahir, gairebé la totalitat de les colles ho van expressar en públic aixecant castells sota el lema Catalans want to vote i responent a la crida d’Òmnium Cultural. 71 poblacions, entre les quals hi havia set capitals europees (París, Londres, Brussel·les, Berlín, Ginebra, Roma i Lisboa), van ser escenari de la diada castellera més significativa, on el més important, aquesta vegada, no eren les construccions sinó el missatge que es transmetia. 

Tradicionalment, el món casteller s’ha mantingut al marge de la política. Les colles són entitats obertes i plurals, que reuneixen perfils socials i culturals diversos. Per aquesta raó, les colles sempre s’han mantingut impermeables davant de qualsevol intent d’instrumentalització política. Però la situació ha canviat en els dos últims anys. Si fins aleshores era una raresa que una colla aixequés un pilar amb una estelada, ara es veu com una cosa normal, fruit de la situació que viu el país i del sentiment majoritari dels seus components. 

Gairebé totes les colles s’han posicionat -a través de les seves assemblees o juntes directives- a favor d’implicar-se, en una minoria dels casos, per la consulta, i en la majoria, a favor de la independència. I ho han fet sense baixes o discussions desgastadores. El resultat s’acosta a la unanimitat.

Per aquest motiu, la campanya impulsada per Òmnium de portar castells a set capitals europees de seguida es va veure superada per la voluntat de participació de més colles. 

Inicialment, estava previst que, a més de Barcelona, es fessin castells en sis capitals, però, després s’hi van afegir Roma, Pamplona i més de 50 poblacions catalanes, per iniciativa de les mateixes colles, que no volien quedar-se al marge de la jornada. En tots els casos es va desplegar una petita banderola amb el lema de la iniciativa, i van fer onejar les estelades. 

Algunes de les diades que feia mesos que ja estaven programades en el calendari casteller van incorporar actes d’adhesió a la campanya, com les de Barcelona i el Vendrell, on en tots dos casos es van aixecar castells de nou per part dels Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i la Jove de Tarragona. Els Nens del Vendrell també van dibuixar una esplèndida actuació amb tres construccions de vuit, igual que els Castellers de Sabadell. Els Castellers de Sants també tenien previst el seu viatge Lisboa des de feia mesos per a aquest cap de setmana i on són les festes de la ciutat i van adaptar el viatge a la campanya pel dret al vot.

El viatge a les set capitals europees s’ha finançat a través d’una campanya de micromecenatge i les aportacions dels mateixos castellers, que han oscil·lat entre els 150 i els 200 euros per cap. En cap moment no es va recórrer a subvencions públiques.

SANTI TERRAZA

Article aparegut a La Vanguardia, el 9 de juny de 2014

Articles relacio9nats:

Europa ho ha sentit i ho ha vist

El món casteller ho té clar: independència

El Fòrum de Valls abordarà castells i sobirania nacional