9de8: el debat continua

9de8BO copia9de8sencer copia 2Aquest cap de setmana, els Minyons de Terrassa han estrenat el 9de8, un castell que ha deixat de ser un raresa i que continua generant debat sobre la valoració de la seva dificultat. De ser un castell en exclusiva de la Colla Vella ha passat a formar part del repertori de les colles més grans i a ser present a diades de màxim nivell. Lluny de caure en l’oblit o convertir-se en un castell anecdòtic, està esdevenint un recurs apreciat.

A la taula de punts del Concurs de Castells de Tarragona, el 9de8 figura dins del grup 6, en les seves dues versions (1 enxaneta o 3 enxanetes). Està ubicat en solitari en el subgrup 1, però encavalcat amb el 3de8 per sota i el 2de9 amb folre i manilles quan es comparen coronats i descarregats. D’aquí ve el gran debat, ja que el 9de8 descarregat suma més punts que el 2de9 amb folre i manilles coronat, una decisió no compartida per tothom.

Progressió del grup 6, de major a menor segons la taula de punts: Pde8fm>2def9m>3de8s>pde8fmc>9de8>2de9fmc>3de8sc>9de8c

GRUP 6 sub 1 9 de 8 1.210 1.390
sub 2 3 de 8 s
2 de 9 fm
P de 8 fm
1.325
1.330
1.395
1.460
1.530
1.605

Des de fa uns an9de8StFelix11ys –i, especialment, per la influència dels mitjans de comunicació– es considera gamma extra tots els castells per sobre del 3de9 amb folre. Aquí s’encabiria el 9de8, però això ha provocat discussions. Els Castellers de Vilafranca, que a més el fan amb un sol enxaneta, no el consideren de gamma extra. Caldria tenir en compte que la gamma extra està dividia en dos grups a la taula de punts del Concurs, però en canvi no reben un nom popular diferent, fet que alimenta el debat. La resta de grups de la taula coincideixen gairebé en la seva totalitat amb les categories populars: castells bàsics de 7 (grup 1), gamma alta de 7, o 7 i mig (grup 2), castells bàsics de 8 (grup 3), gamma alta de 8, o 8 i mig (grup 4), i castells bàsics de 9 (grup 5).
De moment, no ha quallat cap malnom per als castells del grup 7, cosa que podria resoldre la tan discutida comparació entre, per exemple, un 9de8 i un 3de10 amb folre i manilles. Ara, als dos se’ls anomena gamma extra, tot i la gran diferència entre un i altre.

En l’anàlisi sobre el nivell de dificultat del 9de8, ara es pot recollir l’opinió d’una nova colla que l’ha assolit. El cap de colla dels Minyons de Terrassa, Guillem Comas, ha declinat posicionar-se i ha dit que tan sols n’han fet dos en 35 anys i que no vol entrar en el debat “sí és més que no sé quin castell o menys que un altre. Entenc que la seva dificultat és aconseguir reunir la gent necessària, més que en la dificultat tècnica del mateix”. Comas no vol comparar i assegura que els castells poden ser diferents per a cada colla. “Com tots els castells, el nivell de dificultat depèn de cada colla i del moment de la mateixa, o sigui que cada colla té un varem de dificultat en els castells i voler unificar aquest criteri és complicat i podríem caure en un error. Per uns pot ser mes difícil el 3de9 amb folre que el 4de9 amb folre, i per altres al revés”.

Sobre l’arribada del 9de8 als Minyons, el cap de colla ha afirmat que “és un castell molt interessant, ens permet rodar molts castellers en un castell de nivell, permet que molta gent treballi amb exigència”. I sobre la versió escollida ha apuntat que “de moment, l’hem fet amb tres enxanetes, però no ens tanquem a res”.

Fins ara, el 9de8 l’han fet les colles de gamma extra. El debat continua i es pot accentuar si alguna colla de 9 accedeix a la gamma extra a través del 9de8.

CARLES ESTEVE

Foto 1: 9de8 amb un sol enxaneta fet pels Castellers de Vilafranca a les Santes del 2013

Foto 2: 9de8 dels Minyons el passat diumenge

Foto 3: 9de8 de la Colla Vella a Sant Fèlix del 2011

Articles relacionats:

El 9de8: quina dificultat?

Amb un o amb tres enxanetes?

El 9de8 i el 7de8: dos castells amb polèmica