Cambrils i Vila-seca es tornen a enfaixar

Assaig copiaLa desaparició, el març del 2013, de la Global de Salou per manca d’efectius semblava veure el final definitiu de la tradició castellera amb colla pròpia a les poblacions de l’anomenada Costa Daurada Sud, que abraça, a més de Salou, els nuclis de Vila-seca i Cambrils.

Els motius del trencament a la part costanera de referència de les comarques del Tarragonès i el Baix Camp són diversos. Sobretot, que una colla s’estableixi en una zona amb alta ocupació a l’estiu, però amb baixa densitat de població en les altres tres estacions de l’any. La realitat econòmica d’aquestes poblacions (com passa a Altafulla, Torredembarra o Sitges), en què l’estiu és l’època de més feina –fet que dificulta l’assistència a assaigs i actuacions– complica la regularitat de les colles. El fet de no poder aglutinar un nombre fix de camises en l’assaig i a les sortides, a causa de la volatilitat de membres, fa impossible arribar-se a plantejar castells de 6. A més, hi ha l’inconvenient de l’àmplia oferta de formacions de primer nivell que hi ha en les ciutats properes, com Tarragona, Reus o fins i tot Valls.

Tot i l’overbooking d’agrupacions amb més nivell en altres municipis, Cambrils i Vila-seca, que ja havien disposat de colla pròpia durant la dècada dels noranta, han rellançat novament un projecte. Ambdues agrupacions parteixen de la base que la plena ascendència castellera actual les pot ajudar a subsistir.

Xiquets de Cambrils

CambrilsPer les Festes de la Immaculada, el desembre del 2013, un grup d’amics que havien format part dels Xiquets de Cambrils –dissolts l’hivern del 2001– va recuperar la presència castellera al municipi. Portaven mesos preparant el retorn, després de moltes reunions. Fins i tot, abans de tornar a les places, s’havien donat d’alta a Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya com a colla en formació. Es tornaven a enfaixar el 8 de desembre, dia de la patrona cambrilenca, amb un pilar de 4 davant l’Església de Santa Maria, indret on els havia vist néixer la mateixa data vint anys enrere. A mesura que han passat els mesos d’ençà de la refundació, la colla ha dissenyat un organigrama molt participatiu i ha estat capaç de mantenir els assajos amb regularitat. El 8 de juny realitzaven a Miravet (Ribera d’Ebre) la seva primera actuació convencional de la segona època amb els dos castells de 6 bàsics descarregats. Un mes després, amb motiu de Sant Pere (6 de juliol), aconseguien completar a casa el 3 i el 4de6 amb el pilar.

La directiva dels Xiquets de Cambrils està encapçalada per Estanislau Sarrà i la tècnica està formada per dos caps de colla, Josep Maria Masdeu i Marcel Rubio. Ambdós dirigents tècnics ja havien ocupat aquest càrrec en l’anterior etapa. Es tracta d’una direcció col·legiada
, poc freqüent entre colles, però que ha guanyat terreny en la comarca del Baix Camp, ja que els Xiquets de Reus, enguany, també establien d’aquesta manera la seva direcció tècnica.

L’objectiu dels cambrilencs aquest any “serà seguir creixent socialment i consolidar molt bé els castells de 6. Tenim un bon calendari de sortides per municipis del Baix Camp i Tarragonès fins a mitjans de novembre”, remarquen.

Entre el 1994 i el 2001, temporades de la primera època de la colla, els Xiquets de Cambrils van tenir com a castell sostre el 4de7 amb el pilar (2 descarregats + 2 carregats + 2 intents + 2 intents desmuntats). També van provar sense èxit el 5de7 a la Diada de la Colla de 1996, que va quedar en intent i intent desmuntat.

Xiquets de Vila-seca

10360685_667285073360190_1469342320068619992_nL’establiment d’una colla pròpia a Vila-seca ha tingut molts alts i baixos al llarg de la història. Els Xiquets de Vila-seca van néixer el 1991 i van perdurar fins el 1999, després de passar temporades més bones i d’altres en perill d’extinció, com finalment va succeir. Catorze anys després, però, ha tornat l’interès. El procés de refundació va ser una realitat després d’un assaig que es va convocar el novembre del 2013 a través de les xarxes socials. La convocatòria va ser bona amb l’assistència, sobretot, de molta gent jove. Carles Lafont, president dels Xiquets de Vila-seca, explica que “van tenir l’assessorament de membres dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau”.

De seguida que van reconstituir-se com a colla, van passar a entrar a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya dins la categoria de colla en formació. Després d’un parell de pilars de 4 durant la primavera, el passat 8 de juny van ser batejats al municipi amb l’apadrinament de Sant Pere i Sant Pau i els Xiquets de Tarragona. Va ser una actuació més aviat discreta, ja que no van assolir cap castell de 6. Després de plantar el primer 4de6 a l’Hospitalet de l’Infant (29 de juny), una setmana després (6 de juliol) van assolir a casa, al costat de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, el millor registre fins al moment de la segona època amb el 3de6, el 4de6 amb el pilar i el 4de6. El cap de colla, Jordi Sesplugues, diu “que espera consolidar plenament aquestes tres estructures abans d’afrontar reptes superiors”.

A Vila-seca creuen que han de recuperar un llegat que els ha portat, també, algunes alegries. L’època de plenitud va arribar a la primera meitat de la dècada dels noranta. La màxima fita de la colla va ser el 4de7 amb el pilar carregat al Concurs de Tarragona de 1994. També, encara que sense encertat, van intentar dues vegades el 5de7 a l’aniversari dels Xiquets de Tarragona del 1995 i el 3de7 aixecat per sota als concursos de 1992 i 1994.

DAVID PRATS

Foto 1: Primer assaig dels renascuts Xiquets de Cambrils, el setembre passat

Foto 2: 4de6 amb l’agulla dels Xiquets de Cambrils, el 6 de juliol Foto: XdC)

Foto 3: Primer 4de6 de la nova época dels Xiquets de Vila-seca, el passat juny (Foto: XdV)

Articles relacionats:

Les colles es multipliquen

Més crisi, castells millors 

El mapa s’amplia

Colla nova, colla recuperada