El Garraf, tres colles en sis municipis

7de7Bordes5de7La comarca del Garraf, la marina del Penedès, té només sis municipis. En tres, hi ha tradició castellera i actualment compten amb colla pròpia. Els Bordegassos de Vilanova (1972), la Colla Jove de Castellers de Sitges (1993) i els Castellers de les Roquetes (2011) són les colles actives de la comarca, que n’ha arribat a tenir quatre més, desaparegudes fa temps (Castellers de Sitges, Colla de Mar de Vilanova, Castellers de Ribes i Jove de Vilanova). Es tracta de pocs municipis, encarats al mar i amb un pes molt importat del sector turístic, que condiciona la pràctica de castells, especialment l’estiu. Les colles del territori, però, mantenen intactes les seves ganes per fer castells, tot i la irregularitat que sovint marca les seves trajectòries.

Les tres colles del Garraf van coincidir diumenge passat a plaça, durant la Festa Major de Ribes. És la segona vegada que les tres actuaven plegades. I el resultat va ser històric per als de les Roquetes i de satisfacció per als sitgetans. Els vilanovins hauran d’esperar a una propera diada per a complir els seus objectius.

Els Bordegassos de Vilanova són i han estat la principal colla del Garraf. Actualment, busquen recuperar la gamma de 8, que encara no han atacat aquest 2014. L’any 2012 van anotar-se el Concurs de dissabte amb la tripleta de 8, però l’any passat situar els millors registres en el 4de8 i la torre de 7; hi van provar també el pilar de 6. El nivell actual és lluny, però, de la seva millor època: a nivell històric cal destacar l’any 1999 en què van assolir la seva millor diada amb el 3de9 amb folre coronat, el 4de8 amb l’agulla, el 5de8 i el pilar de 7 amb folre. Aquell mateix any, van completar el 3de9 amb folre a Barcelona, a la Mercè, i van provar per primer i darrer cop el 4de9 amb folre.

4de7RoquetesLa Colla Jove de Castellers de Sitges aspira recuperar la condició de colla de 8, que ha tingut els anys 2006, 2007, 2009, 2011 i 2012. Precisament, el 2012 va firmar la seva millor temporada, descarregant també la torre de 7 i consolidant el 3de7 per sota. L’any passat només van poder carregar en una única ocasió aquests dos castells, que enguany encara no han dut a plaça. Diumenge van passat van estrenar el 7de7 i el 5de7.

Els Castellers de les Roquetes, per la seva part, van assolir el seu primer castell de 7 diumenge. Es tracta de la colla de la població de Les Roquetes, un nucli apartat de Ribes i molt proper geogràficament a Vilanova. Han fet el salt al 4de7 després de quatre temporades amb castells de 6, des del seu debut.

Però la tradició castellera d’aquest comarca ve de lluny. Vilanova va ser una plaça de gran relleu ja a mitjans del egle XIX i a Sitges s’hi fan castells des del 1884. Fins i tot, durant els anys de la Decadència, s’hi van continuar organitant actuacions a Vilanova, Sitges i Ribes. Actualment, també gaudeixen d’un cartell significatiu: a Sitges s’ha pogut veure el 4de9 amb l’agulla, el 5de9 amb folre i la torre de9 amb folre i manilles; mentre que a Vilanova s’han alçat el pilar de 8 i el 2de9 amb folre i manilles. Ribes ha vist castells de 9 en diverses ocasions. En tots els casos, aquestes grans construccions han portat la firma dels Castellers de Vilafranca.

A més de les tres colles actuals, el Garraf ha comptat amb altres formacions castelleres, ara desaparegudes.

Castellers de Sitges (1971-1987). Van fer el 2de7 i van provar el 3de8 i 4de8.

Castellers de Vilanova – Colla de Mar (1972-1983). Van coronar el 4de7 amb l’agulla i van intentar el pde6s i el 2de7.

Castellers de Ribes (1981-1984). Van fer el 3de7 i el 4de7 i van intentar el 5de7.

Colla Jove de Vilanova (1982-1993). Van fer el 3de7 i 4de7.

També va sorgir la Colla Jove de Cubelles, que el 1995 va presentar-se amb un pilar de 4, i que no han tornar a actuar. Actualment, existeix també la colla universitària dels Llunàtics, de l’UPC de Vilanova i la Geltrú.

CARLES ESTEVE

Foto 1: 5de7 de la Jove de Sitges, diumenge passat a Ribes

Foto 2: 7de7 dels Bordegassos, a Ribes

Foto 3: 4de7 dels Castellers de les Roquetes, el primer que fan. Va ser també diumenge passat a Ribes