Feina de formiga, força d’elefant

BsW8nteCUAA2LqJFeina de formiga, força d’elefant és el lema que fan servir ara els Castellers de Sants per il·lustrar el seu full de ruta en constant progressió. El lema recull, d’una banda, la màxima actual del món casteller (el treball intens i insistent als assaigs) i, de l’altra, la inqüestionable voluntat d’ambició per batre’s amb nous reptes per grans que siguin. La frase la va escriure Andreu Botella en un article a la revista de la colla en la seva època de cap de colla, quan encaraven els primers folres. Vuit anys després, la colla l’ha convertit en un lema, que resumeix perfectament la progressió constant i el creixement controlat, però sense aturades, dels borinots.

Els Castellers de Sants se’n van de vacances conscients que la feina de formiga realitzada demana ara que l’elefant es prepari per pujar a l’Himàlaia. En vuit dies han realitzat dues tripletes: una màgica, a Tarragona dissabte 5, i una altra vilafranquina, ahir a la plaça d’Osca del seu barri. És a dir, que en els vuit dies finals del primer tram de temporada han consumit per partida doble el que en els darrers exercicis era l’objectiu final de tot l’any. El 2013 van fer l’aturada d’estiu amb un 3de9f descarregat i un carregat, mentre que l’any abans el màxim que havien sumat en aquest moment era un únic 5de8.

3d9f_1Amb aquests registres, els borinots es tornaran a enfaixar la segona quinzena d’agost pensant en les manilles. La torre de 9 o el pilar de 8 figuraran entre els possibles reptes a atacar. Enguany, ja han fet pujar manilles damunt de folres i peu diversos cops a l’assaig i alguns dels folres que han enlairat al seu local ja estaven pensats com si es tractessin de manilles. El bon rendiment que els va donar el pilar de 7 amb folre l’any passat (set descarregats: tots els que van intentar) els va animar a fer, ja en la recta final del 2013, els primers assaigs de manilles.

Enguany, el pilar els ha arribat més tard, a causa de la substitució forçosa de l’enxaneta, una nena japonesa que va tornar al seu país. Els dos pilars de 6 i el 4de8 amb l’agulla sumats en aquests vuit dies, però, confirmen la recuperació de l’espadat.

Probablement, un dels punts claus entre els castells de 9 de les darreres campanyes i els cinc que ja s’han anotat enguany han estat les millores i consistència als folres. La incorporació de nous segons que havien pujat a diferents posicions de tronc els ha fet guanyar recursos i cohesionar els folres, tant al 3 com al 4, que resultaran claus a l’hora d’abordar reptes superiors.

També resulta fonamental la feina a la canalla. Conscients dels reptes que tindrien, si seguien el full de ruta, en el segon tram de la temporada, la Tècnica va considerar clau tenir el màxim de canalla assajada. Un dels mètodes que van aplicar és fer plantar en totes les actuacions de començament de temporada el 5de7 o el 7de7, ja que d’aquesta manera aconseguien rodar més canalla.

Els Castellers de Sants fa anys que viuen un moment dolç. Des que a mitjans de la dècada passada, la feina de formiga i la força d’elefant va esdevenir un mètode de treball, la colla no ha parat de créixer. I en això hi té molt a veure l’extraordinària tasca social que realitza la junta encapçalada per Ester Oriol, que ha aconseguit sumar a l’atracció que exercien al barri, un rigorós treball de creixement i dinamització social.

Si algú vol entendre com els castells han fet un salt tan espectacular en els darrers anys, només ha de fer una cosa: observar els brillants Castellers de Sants.

SANTI TERRAZA

Foto 1: 4de9 amb folre descarregat a la plaça d’Osca de Barcelona, el 12 de juliol

Foto 2: 3de9 amb folre descarregat al Pla de la Seu de Tarragona, el 5 de juliol

Articles relacionats:

Folrant el present, emmanillant el futur

Prudència i ambició a les colles de 9

El Dahi Handi borinot