Gamma extra primerenca, però carregada

pilar_altafulla temporada del 2014 està sent apassionant. Les colles assoleixen els reptes més d’hora que mai, especialment entre les més grans. Una collita primerenca, però, que està evidenciant la gran complexitat dels castells de la màxima categoria. Dels castells superiors al 3de9 amb folre –els del grup 6 i 7 de la taula del Concurs– cinc dels set assolits han quedat tan sols coronats. Només els dos 9de8 dels Minyons de Terrassa s’ha descarregat. Val a dir, però, que els que han caigut no ha estat per una qüestió estructural.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls va coronar el 2de9 amb folre i manilles per Sant Joan. Aquest mateix castell el van carregar també els Minyons a la seva Festa Major, on els hi va saltar el pom de dalt, però que van baixar la resta tranquil·lament. El 5de9 amb folre carregat pels de Terrassa aquell mateix dia també feia pinta de poder-se descarregar i va cedir inesperadament per baix. Aquest cap de setmana, els Castellers de Vilafranca han coronat el pilar de 8 amb folre i manilles i el 9de8. El pilar va plegar-se quan l’enxaneta ja arribava a les manilles i del 9 va saltar el pom de dalt de la tercera aleta. Es tracta de circumstàncies que també hi juguen, però, que tenen remei. Fa la sensació que tots aquests castells estan per descarregar. La collita de gamma extra va avançada, amb entrebancs que poden ser fruit d’aquesta arribada primerenca i les ganes de portar a plaça aquests grans castells.

En la gamma bàsica de 9 i gamma alta de 8 també s’ha avançat molt: set colles han fet el doblet de 9. Barcelona i Mataró poden acabar fent-ho en breu, i els de Gràcia hi poden optar. La temporada 2014 podria comptar amb onze colles fent la tripleta màgica o la versió “vilafranquina”, set ja ho han fet.

Entre els resultats fins ara assolits, destaca especialment que entre les colles grans no hi ha intent fallits; tan sols la gamma extra pendent per descarregar.

Taula de millors castells del 2014:

Verd: descarregat. Groc: coronat. Gris: desmuntat. Vermell: fallit.

10 MILLORS 2014 Pde7f 5de8 4de8a 3de8a 4de9f 3de9f 9de8 2de9fm Pde8fm 5de9f
C.BARCELONA
C.JOVE X.TARRAGONA
C.JOVES X.VALLS
C.MATARÓ
C.SABADELL
C.SANTS
C.VELLA DELS X.VALLS
C.VILA DE GRÀCIA
C.VILAFRANCA
M.TERRASSA
X.TARRAGONA

CARLES ESTEVE

Foto: Pilar de 8 amb folre i manilles carregat pels Castellers de Vilafranca, el 12 de juliol a Altafulla

Articles relacionats:

El 2de9fm més matiner de la història 

El 9de8: el debat continua

Els Minyons s’actualitzen, versió 2014

A la manera vallenca